New York két estére beköltözik a Budapest Jazz Clubba

2023/11/09  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Első alkalommal rendezi meg a műfaj tengerentúli epicentrumának legjelesebb képviselőit felsorakoztató koncertsorozatát, a New York Jazz Fesztivált a BJC.

Fotó: Jazz in New York (beacon.com)

Fellépők:

2023. november 13.
JONATHAN KREISBERG QUARTET

Jonathan Kreisberggel már találkozhatott a BJC közönsége, hiszen a legendás Hammondos Lonnie Smith kíséretében remekelt 2017 novemberében, majd 2018 tavaszán saját zenekarával is zajos sikert aratott. A New York-i gitáros már tizenévesen feltűnt a Guitar Player és a DownBeat szaklapok hasábjain. Karrierje első lökését a miami zenei egyetem big bandjének gitárpozíciója adta. Ennek köszönhetően olyan zenészekkel játszhatott együtt, mint Joe Henderson, Michael Brecker vagy épp Red Rodney. Húszas éveiben hosszabb nemzetközi turné után visszatért New Yorkba, ahol a legnevesebb zenekarok kapkodtak érte. Játszott Lee Konitz és Joe Locke oldalán, majd együtt alkotott Ari Hoeniggel, valamint Don Friedmannal is. Kreisberg eddig nyolc megjelent albumot tudhat magáénak, köztük a saját bevallása szerint nagy kihívást jelentő ONE című korongot, melyen szólóprodukciója hallható. Erre a koncertjére saját, utolsó BJC-s szereplése óta a világ majd’ minden kontinensén turnézó zenekarával érkezik: Jonathan Kreisberg – gitár, David Kikoski – zongora, Rick Rosato – bőgő, Colin Stranahan – dob.

 

 

2023. november 14.
KEVIN HAYS SOLO

A Grammy-díjjal is elismert Kevin Hayst Lionel Loueke oldalán már hallhatta a BJC közönsége. Ízig-vérig New York-i jazz-muzsikus, aki Benny Golson, majd a fiatal Joshua Redman oldalán robbant be az amerikai jazz-világ vérkeringésébe. Dolgozott Seamus Blakekel, Eddie Hendersonnal, sőt, Sonny Rollinsszal is turnézott. Saját triójával – oldalán Doug Weiss-szel és Bill Stewarttal – tizenöt évig járták a klubokat és fesztiválokat. Ezen az estén csakis önmagára és saját hangszerére fókuszáló oldalát ismerhetjük meg.

 

2024. január 31.
ETHAN IVERSON TRIO

Ethan Iverson tizenhét évig volt a Downbeat által „game-changing” formációként aposztrofált Bad Plus zenekar alappillére. A rock slágereket szemtelenül és játszi könnyedséggel jazz köntösbe öltöztető trió hatalmas sikerrel adott koncertet világszerte, miközben olyan formátumú művészekkel működött együtt, mint a hamarosan Veszprémben koncertező Bill Frisell és Joshua Readman.

Ethan Iverson 2017-ben vált ki a trióból, hogy minden energiájával saját kiteljesedésére koncentrálhasson. Ennek eredményeként született meg 2022-ben az Every Note című albuma, melyen két nagyágyú, bőgőn Larry Grenadier, míg dobokon a legendás Jack DeJohnette kíséri.

Az ízig-vérig New York-i muzsikus, Terence Blanchardhoz hasonlóan nem csak élőben szerepel, de számos a jazz-zenéhez kötődő szellemi produktummal gazdagítja a kortárs kultúrát. Igazi jazz-tudós, néven futó weboldalán fellelhető több tucat interjú, esszé és értekezés jazz és klasszikus zenei témákban egyaránt.

Január 31-i koncertjén két virtuóz zenésztársa kíséri, bőgőn Peter Washington, dobokon Eric McPherson működik közre.

További infók itt.

 

 

Budapest Jazz Club, jazz, New York

 

 

Szólj hozzá!


Lázadnak az óbudai punkok

Lázadnak az óbudai punkok

A nagy öregek – két régi óbudai punk csapat, a KRETENS és a BTK '80 – a Bloody Holly and the Ricketz elnevezésű feltörekvő, izgalmasan friss...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...

A 2023-as év felfedezettje az Ótvar Pestis – átadták a Fonogram-díjakat

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket. Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram-Magyar Zenei Díjakat
Új koncertek