Pepin bácsi a Szigeten

2014/08/13  ·   Fesztivál   ·  mmi

Tudod, fiam, mi vagyok én? Hát, egy szigetveterán. 14 évvel ezelőtt kimentem 14 napra, azt’ ott ragadtam. Egyszer hagytam csak el, amikor jött az árvíz, és a hülye Hanákkal ott felejtettek minket a honvéd strandon, azt’ föl köllött másznunk a háztetőre, onnan kiabáltunk.

Pepin bácsi a Szigeten

Hogy milyen volt régen a Sziget? Nem érdekel az már itten senkit, pedig nekem még maga Demszky Gábor csapolta a sört a Banán klubnál, mert még volt olyan, aztán, amikor aztán átköltöztek a jazz színpadhoz, mert még olyan is volt, akkor a helyén Dalmát pince lett, és ott ivott az összes szentendrei. Mert még voltak ilyenek a Szigeten. Meg még létezett a Lovarda is, az arról volt híres, hogy egy idő után mindenki az asztalon táncolt, mert akkor még nem papírból voltak a sörpadok, amik két részeg francia alatt ma már összerogynak, hát, ha még két részeg német telepedne rájuk, na, azt a hempergést megnézném.

Én még láttam a Quimbyt egy kocsma melletti dobogón Tom Waits számokat játszani, hallod, aztán tavaly meg már főműsor meg minden, hová jut a világ, a Hanák is nagy mellénnyel jár, nagy sárgával, valami biztonsági őr a Magic Mirrornál, pedig már nem lép fel a Lady Dömper, akit ez a hülye nagyon kedvelt.

Na, fogd be a szád és nyisd ki azt a lapát füled: hallasz-e magyar szót? Nem, mi…? Ez az egész olyan lett, mint az a Bábel, amiből kitoloncolták a magyarokat, amit valahol megértek, de azért mégis. Azt mondja nekem a pultos, hogy bitte. Ki vagyok én, tán a Wucherer ezredes? Bitte. Aztán csak leülnek. Nálunk otthon mindig megkérdik, leülhetnek-e az asztalhoz, aztán persze akármit válaszolnak, leülnek, de legalább megkérdezték! Ezek meg csak mennek, mint tank a szántóföldön, az sem érdekli, hogy ott állsz előtte, félresodor, és azt se mondja, bitte. Igaz, régi Szigeten meg az volt az idegesítő, hogy ha valaki rálépett a sarkadra, egy fél órát pironkodott miatta.

Na, azt nézd! Látod? Kiitta a poharát, és elengedte. Egyszerűen lazított a szorításán, és ott, ahol volt, ledobta a poharát a fölre. Hát mi ez itt, szeméttelep? Az, pedig járnak itten ezek a nagycsipeszesek, de nem túl lelkesek, kukát meg nem mernek kirakni, mert úgyis kiborítják, hogy dobolni tudjanak rajta.

Mi kezdődik? A Tankcsapda? De hát egy bazinagy P betű van a színpadon. Te, a Lukácsnak mikor ment el a hangja? Méz kell arra meg pálinka, de nekik csak alkoholmentes sört szabad, mesélte a Hanák. Nem, fogalmam sincs, kik a külföldi fellépők, de nem is köll nekem azt tudni, elég elnézni a fiatalokat, ahogy lengetik a zászlót meg dobálják a sörrel teli poharat: te, ezeknek ennyi pénzük van? 10 éve álltam utoljára az első sorban, de akkor a fejemre ejtettek egy bakancsos gyereket, amelyik aztán a zenekari árokban landolt, de nekem jobban fájt.

Azt meséltem, amikor a Hanákkal kolbászt sütöttünk? Akkor még az ilyen marhák is a mézes bödön közelébe tudtak jutni, mint mi, csak azt nem mondta nekünk senki, hogy enni is akarnak, ráadásul annyian, hogy csak kapkodtuk a fejünket meg a kezünket, ami mindig odaégett, a kalbász is, de kiírtuk, hogy garam masalás kolbász, nem tudtuk ugyan, mit jelent, de hosszabb sor állt nálunk, mint a sima sült kolbászosnál. Azóta van itten „traditional hungarian pizza” is. Hát, mi a fene van abban, gulyásleves? Csirkepörkölt? Túrós csusza? A fenét, hagyma meg kolbász, na, ezek is tanultak tőlünk valamit.

Mit csinálok egész nap? Hát, szórakozom. Jobb, mint a Grand Hotel vagy a comedy chanel. Ennyi hülyét egy helyen még nem látott a világ. A múltkor eltört a sarki csap szelepe, úgy vágott a víz az égbe, mint a szökőár, egy darabig csak ugráltak alatta, aztán egy kukatetővel (hol találtak ezek kukát…) ráirányították a sugarat a bámészkodókra, volt ám sikítozás, de a csúcs az volt, amikor a marhája letolta a gatyáját, és rápucsított a vízsugárra, hát, nem nagyon számított az erejére, de az orrán jött ki a víz, az biztos.

Meg aztán elhallgatom ezt a zsuzsuzenét is, némelyik egész jól húzza, de leginkább ezeket a gyerekeket nézem, ahogy énekelnek meg táncolnak, és egész jó kedvem lesz tőlük, mert olyanok, mint a kölyökkutyák, mindent megrágnak, megesznek, elszívnak, ráadásul a nap 24 órájában bírják a gyűrődést, akár esik, akár tűz.

A magyarokra elmegyek, ha tudok… Tavaly betették őket egy csumpi sátorba, ott rohadtak meg, mert szélgép sem volt néha, de most egy csillivilli színpaduk van, megérdemlik. Bezzeg a világzenések megszívták. Azok szeretnek sétálni meg a kis dombra lecsücsülni, hát most beraktak nekik középre egy őrtornyot, nézzed, baz’meg, a dombodról, amit akarsz, a színpadot úccse látod. Viszont vannak világító locsolókannák, ha ezt Maryskám láthatná, besírna.

Láttad már este a Szigetet? Na, akkor nézd meg, olyan, mint Krakkó főterén a karácsonyi bolt, egész hangulatba kerül az ember, és csak azt várja, mikor repül rá egy angyal, aztán néha meg is történik, mert jön egy glóriában és tüllruhában, de szőrös a lába és pöcse van, de már az angyalok sem a régik, fő az, hogy egyáltalán még vannak.

 


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek