RockPart fesztivál: villáminterjú a Clawfingerrel

2015. augusztus 10.  ·   Fesztivál   ·  Görögh Atus, Abboud Kamal

Balatonszemesen a szeme se állt jól senkinek, mert 40 fok volt és a sör jótékony hatása hamar leütötte a bátrakat. Mi is próbáltunk már reggel elindulni, mert a Clawfinger beleegyezett egy interjúba és nem akartuk lekésni.

RockPart fesztivál: villáminterjú a Clawfingerrel

Valamikor 2 körül érkeztünk meg (nem ecsetelem, hogy miért), és elég huzatosnak tűnt a terület. Pár ember lézengett, de tudtam, hogy estére tele lesz az egész. És innen fogom folytatni a RockPart beszámolómat, mert ez a cikk csak a svéd Clawfingeré.

A banda egy olyan műfajteremtő alakulat, ami már hagyomány a svéd zenekaroknál. Az Abba után ők is létrehoztak valamit, ami addig még nem nagyon volt a piacon. Tőlük ered a rapcore-metal, ha valahogy meg kell nevezzem a műfajt. A Rammstein is előszeretettel nyúlt hozzájuk és érezhető rajtuk a Clawfinger hatása. Nagyon sokat köszönhet nekik a zenei élet  – és persze én is, mert a 90es években valahogy minden koncertjükön szakadt az eső ha hazánkba jöttek.

Magyarországon hét alkalommal jártak, többek között ők voltak az 1995-ös Sziget Fesztivál egyik sztárzenekara, de játszottak Mezőtúron a Wanted-fesztiválon, illetve az A38 hajón is. Ugyancsak magyar kötődése a zenekarnak, hogy Jocke Skog keverte a Watch My Dying együttes második, Fényérzékeny című albumát. Zak Tell pedig a Superbutt együttes 2008-as You and Your Revolution című lemezének egyik dalában (Last Call) énekel. 

Bár mára már egy kicsit farzsebbe tett banda lettek, de azért ha kell, akkor kiállnak, és névre szólóan verik szét a dobhártyákat. Kedves barátommal és szabadúszó kollégámmal készítettük az interjút, Abboud Kamal és jó magam faggattuk a zenészeket. Olykor a síróröhögésig fajult a beszélgetés. Az interjúra a koncert után került sor... kell még mondani valamit? Amikor mi megtudtuk, hogy este 10-nél előbb ne számítsuk a beszélgetésre, akkor lepergett előttünk a teljes félelem, hogy akkor vizet kell innunk. De az interjú után nem maradtunk szárazon....

Jártatok már párszor Magyarországon korábban, ma este is nagy előadást rittyentettetek az itteni közönségnek. Jól érzitek magatokat nálunk?

Zak Tell (kőkomoly arccal hallgatja végig a monológgal elegy kérdést, úgy felel): Igen.

(Mindenki röhög)

Köszönjük a választ, azt hiszem meg, is volnánk hát mindennel!


(Megint röhögés)

Na de komolyan: vegyük komolyan. Mi is volt az első kérdés?

Az mindegy.

(Megint röhögés)

Szóval annak idején úgy indultatok, mint egy műfajteremtő (rapcore, rap-metal) alakulat, nem? Nehéz dolgotok volt?

Nos, nagyon-nagyon nehéz pionírnak lenni, mert hiteltelennek tűnsz, nem kapod meg automatikusan azt a figyelmet, mely a felvállalt felelősségteljes, úttörő tevékenységedért igazán illene, hogy járjon...
 
(már kuncognak)

...és, és, és a közönség, amikor valami olyan újdonsággal találkozik, mint amit mi csináltunk annak idején, akkor nem képes megérteni, hogy milyen elképesztő, milyen fantasztikus produkciót is kapott...
 
 
(páran eddig bírták visszafojtani a nevetést)

...ezért nagyon kemény a dolog. Pedig csak tiszteletet akarsz cserébe, de nem kapod meg, érted? Érted, hogy mennyi faszságot hordok itt össze?

Hogyne, minden elismerésem!

(Általános röhögés)

De komolyan, összefoglalva: mindig hűek maradtunk ahhoz, amit elkezdtünk, ennek eredményeképp eleinte kifejezetten menőnek számítottunk, majd ezt követte az a jóval hosszabb időszak, amikor már nemigen voltunk azok - aztán meg szarok lettünk, ugye... Szóval eltelt egy csomó idő, és most talán megint menőnek számíthatunk egy egész picit. Annyit még, hogy a zeneipar nagyon elbaszott, és alapvetően az határozza meg, ki, mikor minősül trendinek.

 Az elején mondta Zak, hogy jól éreztétek magatokat a színpadon. Vehetjük úgy, hogy ez a koncert egy reunion (újraösszeállós) fellépés volt?

(Kis szünet, ezen mintha el is gondolkodnának)

Nos, nem sokszor lépünk fel, de amikor igen, akkor mindig az jár a fejünkben, hogy valamelyik koncertünk valóban reunion show kellene legyen - persze, egyik sem az, de szeretnénk összehozni.
 
(Páran megint röhögnének, de Zak leinti őket)
 
Az a helyzet, hogy nagyon sokáig nyomtuk, és ennyi év után nem egyszerű mindent újra, ugyanúgy csinálni, hogy tökéletesen működjön. Nagyjából annyi van, hogy időnként összeállunk, és barmulunk egymással.

Terveztek új anyagot együtt? Számíthatunk új lemezre?

(teljes összhangban): Nem! Egyáltalán nem tervezzük.


Az interjú eddig publikus, mert ami utána elhangzott, az inkább egy jó vígjátékra hasonlít, mintsem értékes információkat tartalmazna. A koncert pedig olyan volt, amire számítani lehetett. Lüktetett a mély, és matematika pontossággal volt belerakva minden hang. Kivéve, ha elgurult a gyógyszere a zenekarnak, mert akkor némi szétesés volt tapasztalható. Minden nagy sláger elhangzott, és Zak Tell úgy úsztatta magát a közönség kezén, mint fénykorukban. Élvezték és élveztük! Sok ilyen koncertet még a népnek. Köszönjük!

Képtár

  • RockPart fesztivál: villáminterjú a Clawfingerrel kép 44855
  • RockPart fesztivál: villáminterjú a Clawfingerrel kép 44856
 

 

Szólj hozzá!


Újabb zenész halt meg klipforgatás közben

Újabb zenész halt meg klipforgatás közben

A Blikk értesülése szerint a Texas állambeli Houstonban halálos lövés érte Justin Carter country zenészt. A 35 éves férfit saját fegyvere...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Blues for Jenő – összefogás-koncert lesz a Kobuciban Fekete Jenőért

A hazai blues talán legnagyobb hatású előadója,Fekete Jenő nemrég elkeseredett posztot tett közzé: gerincproblémái miatt hónapokig nem tud fellépni, így komoly anyagi nehézségei támadtak, hiszen a koncertezés jelenti számára az egyetlen bevételi forrást. Mivel segíthetnének a zenésztársak, ha nem a zenéléssel...

Ingyenes Demjén Ferenc, Magna Cum Laude és Supernem koncertekkel nyit a Plázs!

Alig két hónap, és nyit Siófok legkedveltebb szabadtéri szórakozóhelye, a Plázs, ahol idén fellép többek közt Demjén Ferenc, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz és Majka is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek