Spanyol és koreai kulturális fesztivál Budapesten

2023/08/28  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu, MTI

Az Hola (ejtsd: ola) Budapest fesztivált szeptember 30. és október 1. között rendezik meg Budapesten, a Koreai Kulturális Fesztivál pedig szeptember 8-án kezdődik.

Spanyol és koreai kulturális fesztivál Budapesten

A csaknem egy hónapon át tartó eseményen a szervezők 4 helyszínen 12 programmal és élő közvetítésekkel várják az ázsiai kultúra iránt érdeklődő közönséget. A fesztivál koncertsorozatának eseményein a hagyományos koreai zene, a kugak számos különböző arcát mutatja be a "K-kugak" kezdeteitől napjainkig.

A Magyar Zene Házában koncertezik a hagyományos koreai pengetős citerán (geomungo) játszó Ho Jun Dzsong vezetésével a Black String. Fellép a Kjonggi tartománybeli népdalokat megszólaltató Ri Hi Mun által fémjelzett NAL projekt és bemutatkozik a tradicionális koreai hangszerek hangját a kortárs zene nyelvén megszólaltató Pak Dzsi Ha.

A Nemzeti Kugak Központ világkörüli turnéja egyik európai állomásaként lép fel az Erkel Színházban. Elődásukban a Csongmjo Dzserjak szólal meg, amely a Csongmjo konfuciánus szentélyben a királyi ősök rituális zenéje. A Csongmjo Dzserjak 2001-ben felkerült a szellemi kulturális örökség UNESCO-listájára is. A magyarországi 90 perces előadásban 54 zenész és 18 táncos vesz részt.

A Koreai Kulturális Központban rendezik meg a Koreai Filmhetet, amelyen ezúttal két olyan filmet is láthat a közönség, amelyek középpontjában a koreai zene és tánc áll

A koreai zenetörténettel és hangszerekkel kapcsolatos különféle workshopok és szimpóziumok is várják az érdeklődőket a Koreai Kulturális Központban és a Hagyományok Házában. A 2004-ben alapított Dzsintu Nemzeti Kugak Központ szakemberei elkalauzolják a résztvevőket a hagyományos koreai zenét és táncot magába foglaló K-kugak világába.

 

***

A Budapest Brand Nonprofit Zrt., a magyarországi Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet támogatásával, spanyol kulturális szervezetek együttműködésével szervezett HOLA BUDAPEST kulturális fesztivál az Európai Unió soros elnöki posztját betöltő Spanyolországot és az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapestet ünnepli.

A fesztiválon a spanyol zene és tánc, a gasztronómia, valamint művészeti programok kapnak helyet a nyolcadik kerületi a Palotanegyedben.

A nemzetközileg elismert énekesnő, Luz Casal koncertjének vendége a Váczi Eszter & Quartet lesz október elsején. A spanyol énekes pályája az 1980-as években kezdődött, azóta már több, mint ötmillió lemezt adott el világszerte.

A Lőrinc pap téren szeptember 30-án Jesús Mendez spanyol flamencoénekes és Pirók Zsófia magyar flamencotáncos közös előadása lesz látható, amely után a közönséget közös táncra invitálják majd az előadók. Az andalúz La Bejazz Borbély Mihállyal és barátaival a dzsessz és folkzene találkozását mutatja be szeptember 30-án a Mixátban, a flamencót hárfán megszólaltató Ana Crismán és Lukács Miklós előadása pedig a Premier Kultcaféban lesz október elsején.

Egy irodalmi felolvasással színesített egyházzenei koncerttel is készülnek a szervezők, amelynek műsora a kora középkortól a barokkon át a 21. századi zenéig ívelve spanyol és magyar szerzők műveiből válogat. A különleges koncerten imák szólalnak meg latinul, spanyolul és magyarul orgonazenével kiegészülve, a Zeneakadémia Egyházzene Tanszéke tanárainak és hallgatóinak előadásában szeptember 30-án a Lőrinc pap téren. A koncert Spanyolországból érkező vendége Xabier Urtasun Eraso orgonaművész lesz.
  

spanyol, koreai, fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek