Sziget 2018: Ki is az a Kendrick Lamar?

2018/03/20  ·   Fesztivál   ·  Simonyi Éva

Sziget fesztivál 2018-as felhozatalában 7 headlinert emeltek ki a szervezők, minden napra egy, de természetesen rengeteg további külföldi sztár is fellép majd a fesztiválon. Az első nap augusztus 8-án, szerdán lesz, az aznapi headliner Kendrick Lamar.

Fotó: Grammy.com

A fesztivál programszervezőit már többször kritizálták, amiért a magyar közönség számára nem annyira ismert zenészeket hívnak fellépőnek. Kendrick Lamar miatt nem élrheti szó a ház elejét, mert napjainkban az egyik legnagyobb nemzetközi szupersztár. Íme néhány fontos tudnivaló róla, ismerjétek meg ti is!

A kezdetek

Kendrick Lamar ‘87-es születésű amerikai rapper, dalszerző. Tinédzserként K-Dot néven jelentetett meg dalokat, de komoly figyelmet csak 2010 környékén kapott az Overly Dedicated mix megjelentetésével. Egy évre rá 2011-ben megjelent első önálló független stúdióalbuma, a Section.80, rajta az akkor talán legismertebb dala, a HiiiPoWeR. Ekkorra már olyan híres rapperekkel dolgozott együtt, mint Snoop Dogg, vagy Busta Rhymes.

 

Legnagyobb sikerei, eredményei

Második albuma, a Good kid, m.A.A.d city (2012) felkerült a Billboard 200-as listájára, ráadásul egészen a második helyig jutott, nem sokkal később pedig platina album lett. Harmadik albuma, a To Pimp A Butterfly (2015) már a Billboard 200 első helyét szerezte meg, illetve az 58. Grammy-díjátadón elnyerte a Legjobb Rap Albumért járó díjat. A Rolling Stone és a Pitchfork a 2015-ös év legjobb albumának titulálta. Negyedik albuma (Damn) 2017-ben jelent meg, erről a Humble című dal a Billboard 100-as listájának első helyét szerezte meg. Ugyanez a dal 4 Grammy jelölést kapott a 60. Grammy átadón (Az év felvétele, A legjobb rap előadás, A legjobb rap dal, A legjobb videoklip), utóbbi hármat meg is nyerte.

Kendrick Lamar összesen 11 Grammy-díjat zsebelt be eddigi pályafutása során, ebből 5-öt a 2018-as díjátadón, így nagyon erősen indult a rapper éve. Mindemellett az igen nagy népszerűségnek örvendő Fekete Párduc Marvel-mozifilm zenéjét is ő írta (az albumot itt tudjátok meghallgatni), az album a Billboard 200 első helyét szerezte meg.

Fotó: grammy.com

Az “Alright” című dala a Black Lives Matter (“A fekete életek számítanak”) mozgalom himnusza lett. (A BLM egy nemzetközi aktivista mozgalom, amely a fekete emberek bőrszín alapján való negatív diszkriminációja ellen kampányol. Legfontosabb kiváltó eseményei a rendőri túlkapások voltak néhány éve, az USA-ban ugyanis nagyon sokszor kerül sor fegyverhasználatra rendőri intézkedések során feketék ellen, többször bizonyítottan szükségtelenül.)

Legfrissebb videója a King’s Dead egy hónapja jelent meg, már majdnem 40 milliószor kattintottak rá.

 

A Forbes szerint a Damn album megjelenésével 30 millió dollárt (7,5 milliárd forint) keresett 2017-ben. Magyarországra először 2018 nyarán a Szigetre látogat majd el.

Források:
http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-5418901/Who-Kendrick-Lamar-Grammy-winning-Damn-rapper-revealed.html
https://www.forbes.com/pictures/59c5579731358e542c02bf75/6-kendrick-lamar-30-milli/#249ca84b1ba8

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek