Véleményvezérek: Bedől a fesztiválbiznisz?

2021/04/10  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

A Manna FM-en a szakma jövőjéről beszélgettek Csikány Tamás Fácán rockabily dobossal, a Tiszavirág Fesztivál Szolnok koncertszervezőjével, Mészáros Zoltánnal, a VeszprémFest igazgatójával és Kádár Tamással, a Sziget Zrt. ügyvezető igazgatójával.

Fotó: Tiszavirág fesztivál

Soha nem volt még olyan, hogy egymást követő két évben elmaradt csaknem az összes rendezvény... A vendégeket a közeli és távoli jövőről Kembe Sorel-Arthur és Galler András Indián faggatta, pár gondolatot kiemeltünk a podcastból.

Tehát a kérdés az: Bedől a fesztiválbiznisz? 

"Szerintem nem." (Csikány Tamás)

De iszonyú nehéz helyzetben van a szakma, és nem látszik a fény az alagút végén, ami egy biztonságos tervezhetőséget jelentene. A közönségigény az élő zene iránt viszont az elmúlt évtizedekben egyre nőtt, s most pláne ki vannak éhezve az emberek – ez tartja a lelket a szervezőkben. A műfaj mint olyan nem fog kiveszni, de a közreműködők közül bizonyára lesznek olyanok, akik elhagyják a pályát.

A Tiszavirág Fesztivál egy ingyenesen látogatható rendezvény. Nincs jegybevétel, ami felfelé húzná a lehetőségeket. A szervező szerint a közönség igénye alakítja majd a megvalósítást, hiszen megváltozott az emberek hozzállállása, és erre a változásra reagálni kell. Az emberek szerinte már nem lődörögni akarnak, hanem célirányosan választanak majd fesztivált.

Véleménye szerint semmi sem lesz olyan, mint volt, tehát a fesztiválszezon abban a formájában, ahogy megismertük, megszerettük – mégiscsak bedőlt már.  Az U5100-as koncertek sem voltak mindig telt házasak... Csak egyetlen infó beesik – jön a tadzsik mutáns –, és az emberek újra behúzzák a féket.

 

"A műfaj marad." (Mészáros Zoltán)

A vágyakozás a koncertek, fesztiválok után biztosan létezik, de a puding próbája az evés: kérdés, hogy a fesztivállátogatók elmennek-e bármilyen rendezvényre, mert egy nemzetközi felmérés alapján elég sokan vélekednek úgy, hogy még két évig kerülik az efféle rendezvényeket. Az a fajta élmény, amit egy koncert vagy fesztivál nyújt, semmivel sem összehasonlítható, és éppen ezért erőre fog kapni. Hogy mikor, az kérdés...

Azok a rendezvények, akik európai turnékra csatlakoznak, az utolsó napokat, perceket élik – ha például a németek lezárnak nyár végéig, számos előadó el sem indul turnéra.

Angliában létezik egy olyan (100 milliárd forintnak megfelelő) alap, ami az esetlegesen bedőlő fesztiváloknak tart védőhálót.

Nem ért egyet Fácánnal abban, hogy a covid megváltoztatja a fogyasztói szokásokat, illetve, az online zenekeresés, a  streaming utáni érdeklődés valóban célirányosabb lett, de ez az élő zene más...Ez a fajta élmény online nem helyettesíthető.  A VeszprémFest iránt megmaradt az érdeklődés – kíváncsian várják a  kormány vonatkozó döntéseit.

 

"Előbb-utóbb vissza fognak térni." (Kádár Tamás)

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a zenészeknek, a zenekaroknak és a dj-nek a fő bevételi forrása az élő zene. A fesztiválok már csak üzleti szempontból is visszatérnek, a visszapattanás sebessége a nagy kérdés. A Sziget helyzete ráadásul speciális, mert a látogatók fele külföldről érkezett eddig – így nagy kérdés az is, hogy a turizmus mikor áll talpra. Nagyon sokat jelentene ebben a helyzetben a tervezhetőség, még akkor is, ha negatív előjelű: pl. eddig és eddig nem lesz tömegrendezvény... Ennek a hiánya nagyon fáj minden zenei szereplőnek.

A bizonyos atmoszféra vagy szellemiség mentén felépülő fesztiválok, amelyekre az elmúlt 5 évben erőteljesen megnőtt az érdeklődés, nem múlnak el... A szabadságra való vágy állandó, az élménykeresésre pedig talán még nagyobb igény lesz. Ahogy a már hivatkozott Angliában meghirdették a fesztiválokat, 2 nap alatt elfogytak a jegyek még az olyan rendezvényekre is, amelyekre lasszóval fogták a covid előtt a látogatókat.

A legfontosabb, hogy legyen egy konkrét nyitáskép, egy nem vágyvezérelt, átgondolt döntés. Ez a nulladik lépés. Fontos lenne a kulturális áfa bevezetése, illetve valamilyen kézzelfogható segítség, hogy a kicsi, a közepes és a nagy fesztiválok is levegőhöz jussanak. Az államtól erre a három dologra számítanak leginkább a fesztiválipar szereplői.

A teljes podcast itt hallgatható meg.

 

A VeszprémFestnek van B és C terve is

 

 

A Sziget Fesztiválról még nem született döntés

 

A tiszavirágok idén fesztivál nélkül repülnek ki

 

 

 

 

 

 

Manna FM, véleményvezér, Sziget, VeszprémFest, Tiszavirág Fesztivál, Csikány Tamás, Mészáros Zoltán, Kádár Tamás

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek