A Sziget Fesztiválról még nem született döntés

2021/03/25  ·   Fesztivál   ·  koncert.hu

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a z RTL reggeli műsora vendége volt. Ha túltesszük magunkat a műsorvezetők könnyed poénkodásán, kirajzolódik, hogy bár a remény hal meg utoljára, a 2021-es szezont a nagy fesztiválok szervezői elengedték.

Sziget Fesztiválról még nem született döntés

Az már biztos, hogy idén nem lesz VOLT és elmarad a Balaton Sound is. Kádár Tamás elmondása szerint a Szigettel még kivárnak – bár nem túl sokáig –, ezzel együtt nem fűz túl nagy reményeket egy olyan fesztivál megvalósulásához, ahol naponta 50-70 ezer látogató és számos fellépő fordul meg.

A járványhelyzetet senkinek sem kell elmagyarázni: azt sem tudjuk, holnap mi lesz, nemhogy hónapok múlva. Ez olyan bizonytalansági tényező, ami lehetetlenné teszi egy külföldi és magyar fellépőkkel, valamint külföldi és magyar vendégsereggel számoló fesztivál megszervezését. A főszervező szerint a kisebb magyar fesztiváloknak eggyel könnyebb a dolga, ezen rendezvényeket még nem kell siratnunk, de ami a nagyokat illeti (már ami mefgmaradt belőlük), azt sem lehet tudni, hogy például egy külföldi, mondjuk angol előadó/fesztiválozó elhagyhatja-e az országot a nyáron, s ha igen, akkor egyáltalán szándékában áll-e majd. A britek egyébként dátum szerint meghatározták, hogy ha minden jól megy – már pedig elég jól állnak az átoltottság tekintetében –, június 16-án elkezdődhet a nyitás – de elsősorban ez a határaikon belülre vonatkozik.

"A kiömlött tejbe belesírni nem érdemes" – jegyezte meg Kádár, utalva ezzel arra, hogy leginkább az újranyitásra fókuszálnak, ami ebben az esetben 2022-őt jelent – addig "térden állva is kibírjuk".

Ami viszont nagyon kellene ahhoz, hogy maguk a fesztiválok ne térdeljenek le: az az állam támogatása, pontosabban a kulturális áfa 5%-ra történő csökkentése, ami óriási jelentőséggel bír a túlélésben, s noha eddig számos fórumon elküldték a kormány felé a "kérelmet", eddig érdemi válasz nem született.

Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy Kádár Tamás szerint a koncert- és fesztiváljegyek 45 milliárdos piacához képest a MTÜ által szétosztott 220 milliós támogatás nem tűnik elegendőnek, a Music Hungary és a Fesztivál Szövetség javaslata az volt, hogy a szervezőknek – a román példa alapján – a kiesett bevételük 20 százalékát kellene megkapniuk. Ez a legdurvább becslések szerint 9 milliárd forint – a teljes piacra nézve.

Az RTL műsora itt tekinthető meg.

 

Ha elmarad egy koncert 2021 második felében, az állam kifizeti – Németországban

 

A VeszprémFestnek van B és C terve is

 

Törölték az idei Nova Rockot

 

Ugyanazok lépnek fel a két nagy brit fesztiválon nyáron

 

 

 

 

 

Sziget 2021

 

 

Szólj hozzá!


Megvannak a a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

Megvannak a a Cseh Tamás művészeti pályázat győztesei

A pályázat első díját Lévay Jenő "A telihold dalai - Egyszer használatos homokóra Cseh Tamásnak" című alkotása nyerte, a második helyen Tóth...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Egy hét, hét helyszín, 24 program: Zsidó Kulturális Fesztivál

Idén hét helyszínen rendezik meg a 24. Zsidó Kulturális Fesztivált szeptember 4. és 12. között Budapesten. A rendezvény szlogenje: "Életörömre hangolunk!"

Pulius Tamásék befészkelik magukat Balatonszárszóra

Augusztus 9-én a balatonszárszói Partyfészekben ad koncertet a BAAB zenekar.
Új koncertek