We will survive! - Sziget végjáték és összegzés

2015/08/16  ·   Fesztivál   ·  Labancz Andrea

Péntek, szombat, vasárnap. A nehéz napok. Mármint nem női szempontból, hanem szitizenes szemmel nézve. A nagy sztárok koncertjeitől nem voltunk elragadtatva, de legalább a hét órás Partyk működtek. És akkor az utolsó este Isten keze lesújtott a fesztiválozókra...

We will survive! - Sziget végjáték és összegzés

A hét második felére egyre inkább leszoktunk a koncertekről, cserébe rárepültünk az egyéb programokra. Pénteken például kipróbáltuk az Ability Parkot, ahol játékos formában mindenki átélheti pár percre milyen az élet látás-, hallás- vagy mozgássérültként. Ilyenkor döbbenünk rá igazán, hogy milyen szerencsések is vagyunk valójában.

Az egykoron szebb napokat is megélt Vándor Vurstli az idén eldugottabb helyre költözött, sajnos kisebb területet kapott, ráadásul a megszokott játékpénz és határőrség nélkül működött, ami miatt kicsit fanyalgunk, mert így már nem olyan szórakoztató a dolog.

Belenéztünk a Virtuózok komolyzenei előadásába, majd később a Kasabian tombolós koncertjébe, és az ifjú Avicii látványelemekkel felturbózott, de számunkra még így is roppant unalmas showjába. Végül az újra vörös bársonyos boxos, és színes üvegablakos Magic Mirrorban kötöttünk ki, ahol a szokásos éjszakai műsort látva megállapitottuk, hogy míg tavaly jobb volt a produkció, mint a helyszín, az idén ez fordítottan érvénxes. De legalább kényelmesen ültünk.

A Fuerza Bruta nagy utcaszínházat már a beharangozók alapján célba vettük, de csak péntek este jutottunk el odáig, hogy befurakodjuknk. Nem viccből mondom, hogy az életünkért harcoltunk, amikor a bejutás érdekében úgy döntöttünk, hogy nyomulunk a tömeggel. Ha láttatok már a híradókban olyan jelenetet, amikor egy áruházi megnyitón az akciós cuccok miatt ölik egymást az emberek, akkor el tudjátok képzelni, mit,élhettünk át. És még mondják, hogy a szitizeneket nem érdekli a kultúra... Maga az előadás hatásvadász módon látványos, de ha belegondolunk, igazából nem nagy szám. A félig élő dobos-énekes produkció, a magasban hintázó emberek, a műanyag tető, amit a fejünk fölé húznak és amibe levegőt fújva az ember egy buborékban érzi magát, nem nagy találmány, de fesztivál szinten működik. Én egy picit többet vártam ettől a produkciótól, de egyszeri megtekintésre tökéletesen alkalmas volt.

Szombaton folytattuk a pecsétvadászatot, majd este a királyi tévé beharangozójában csak lazán Kings of Lion-ként emlegetett Kings of Leon buliját akartuk teljes egészében megtekinteni. A koncert alatt komolyan elgondolkodtam, hogy én lettem ennyire finnyás, vagy az idei nagyszínpados produkciók lettek unalmasak, de amennyire vártam ezt a bulit is, annyira érdektelennek bizonyult számomra kb a harmadik dal után. Tök jó volt a zenekar, rendben volt a hangosítás is, de valamiért élőben nem ütött akkorát, mint amire számítottam. És ez már a sokadik ilyen buli volt a heti kínálatban...

Az utolsó nap reggelén felkelve a szemem alatt kirajzolódott az olimpiai öt karika - már amennyit láttam belőle a csíkon keresztül -, a lábaimat már nem is éreztem, és már csak a tudatalattimnak volt köszönhető, hogy sikerült kiaraszolnom a Szigetre. Örömmel jelentem, hogy az összes pecsétet sikerült megszereznünk az útlevelünkbe, így immáron harmadik alkalommal lettünk hivatalosan is állampolgárai a Sziget Köztársaságnak. Ajándékba az idén egy gyönyörű szépségkirálynős szalagot kaptunk, ami tovább gyarapítja az emlékdobozomat, a héten beszerzett egyéb kellékekkel együtt.

Koncert tekintetében két fellépőre voltam igazán kíváncsi. A Rudimental már beindult, mire visszaértünk a Nagyszínpadhoz, de ez volt az első olyan buli, amin végül akaratlanul is ottragadtunk. Egyszerűen cukik voltak, és ezt most nem cikizésből mondom. Amellett, hogy gyönyörűen énekeltek, zseniálisan zenéltek, ráadásul élőben, látszott rajtuk az az önfeledt szórakozás, amit a legtöbb fellépőtől hiányoltunk. Amikor egy előadó maga is élvezi a saját műsorát, az hamar átragad a közönségre, és ettől lesz igazán jó a buli. Pontosan ilyen koncerteket szeretnénk látni a jövőben a Nagyszínpadon!

Utánuk az általam nagy kedvencként számontartott, és az utóbbi időben újra aktivizálódott Limp Bizkit tépte a húrokat, és izzasztotta meg kellőképpen a közönséget. Rutinos koncertezők lévén pontosan tudtuk, hogy ezt a bulit csak úgy élhetjük túl, ha sikerül a korlátnál helyet kapnunk, és meg is tettünk minden előkészületett ennek érdekében. Már csak azért is szerettem volna a korlátnál lenni, mert azt is tudom hogy Fred bácsi szeret vegyülni a közönséggel, így reméltem, hogy végre sikerül letapizni legalább egy sztárt a héten. Na ez nem jött össze, mert bár valóban lejött közénk, de sajnos ez alkalommal nem futott végig a biztonsági sávban, hanem a színpadhoz közelieket szórakoztatta. Sebaj, egyszer még úgyis elkapom. ;)


Vasárnap lévén megnyomtuk a bulit, én speciel végig tomboltam a Limp Bizkiten, majd a Martin Garrix féle End Show helyett átmásztunk a Világzenei színpadhoz, ahol ugráltunk egy kicsit PASO-ra. Még így is bőven visszaértünk a tűzijátékra, ami valóban látványosra sikeredett. De mennyivel szebb lett volna egy élő koncert közben...

Már az End Show vége felé láttuk a távoli villámokat, amik nem sok jót ígértek, de szerencsére az égiek még megvárták a buli végét, aztán öntötték ránk fentről literszámra az esővizet. Mindenki menekülőre fogta, ki a saját sátrába, ki a fesztivál fedett helyszíneire, a bátrabbak pedig elindultak hazafelé. Azt csak a másnapi hírekben hallottam, hogy végül sajnos egy fiatalember életét követelte a vihar, így nem úsztuk meg tragédia nélkül az idei Szigetet, pedig még vasárnap délután se adtam volna egy lyukas garast azért, hogy éjszaka esni fog. Tudom, hogy a szevezők szerint tiltott helyen állította fel a sátrát, mi is jártunk azon a környéken a hét folyamán, és valóban ki volt rakva minden fára a figyelmeztető tábla, de egy ilyen balesetet elég nehéz kikerülni. Már csak azért is, mert a Sziget tele van fákkal, amik napos időben remek árnyékot biztosítanak, így igazából akár a kijelölt helyeken is történhetett volna tragédia. Ezzel nem a szervezőket próbálom kihozni bűnösként, inkább arra a tényre szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a tömeget, ami az idén összegyűlt, képtelenség irányítani. Sajnos ezt több alkalommal is átéltük testközelből.

Kettős érzések kavarognak bennem. Egyrészt büszkeséggel tölt el, hogy egy hazai fesztiválnak ekkora sikere van a világban, másrészt viszont aktív "felhasználóként" úgy érzem, a Sziget már régen túllépte befogadóképességének határát. Egyre inkább tömegrendezvénnyé válik, ami azért probléma, mert így pont nem tudjuk felhőtlenül élvezni a különböző programokat. Pedig ide valóban nem csupán a koncertek miatt érdemes kimenni, viszont roppant lehangoló, ha egy-egy bejutásért konkrétan az életünket veszélyeztetjük.

A Miért kell a nagyszínpadra híres déjé? kérdéskört én már rég elengedtem. Nem az én műfajom, nem is értek vele egyet, de képes vagyok elfogadni, hogy a mai fiataloknak ez jelenti a szórakozást. Bár a szívem szakad meg minden egyes alkalommal, amikor az óriási színpadon egy fejhallgatós ürge ugrándozik egy pult mögött, és David Guetta példáját követve veszi le a hangerőt némára, hogy a közönséget énekeltesse, de ilyenkor inkább elmenekülök egy másik helyszínre. Viszont a többi programnál nem tudom megtenni, és ez az ami leginkább zavar a Sziget fejlődésében.

Szép volt, jó volt, köszönöm, ennyi. Részemről hivatalosan is lezártam az Sziget Fesztivál 2015-ös évadát. A nehézségek ellenére még mindig úgy gondolom, hogy kell ez az egy hét együttlét, úgyhogy mindenkinek viszlát!

Jövőre, veletek, ugyanott! ;)


Képtár

  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45568
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45569
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45570
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45571
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45572
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45573
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45574
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45575
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45576
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45577
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45578
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45579
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45580
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45581
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45582
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45583
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45584
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45585
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45586
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45587
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45588
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45589
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45590
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45591
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45592
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45593
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45594
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45595
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45596
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45597
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45598
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45599
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45600
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45601
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45602
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45603
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45604
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45605
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45606
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45607
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45608
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45609
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45610
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45611
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45612
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45613
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45614
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45615
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45616
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45617
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45618
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45619
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45620
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45621
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45622
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45623
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45625
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45626
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45627
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45628
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45629
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45630
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45631
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45632
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45633
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45634
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45635
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45404
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45405
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45406
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45407
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45408
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45409
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45410
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45411
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45412
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45413
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45414
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45415
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45416
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45417
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45418
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45419
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45420
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45421
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45422
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45423
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45424
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45425
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45426
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45427
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45428
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45429
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45430
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45431
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45432
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45433
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45435
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45436
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45437
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45438
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45439
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45477
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45478
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45479
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45480
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45481
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45482
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45483
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45484
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45485
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45486
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45487
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45488
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45489
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45490
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45491
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45492
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45493
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45494
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45495
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45496
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45497
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45498
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45499
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45500
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45501
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45502
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45503
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45504
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45505
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45506
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45507
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45508
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45509
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45510
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45511
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45512
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45513
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45514
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45515
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45516
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45517
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45518
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45519
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45520
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45521
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45522
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45523
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45524
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45525
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45526
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45527
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45528
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45529
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45530
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45531
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45532
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45533
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45534
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45535
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45536
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45537
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45538
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45539
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45540
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45541
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45542
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45543
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45544
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45545
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45546
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45547
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45548
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45549
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45550
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45551
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45552
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45553
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45554
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45555
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45556
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45557
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45558
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45559
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45560
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45561
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45562
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45563
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45564
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45565
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45566
  • We will survive! - Sziget végjáték és összegzés kép 45567
 

 

Szólj hozzá!


A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon...

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a Bánkitó szervezői is hoztak egy hasonló döntést, igaz, ők csak "arrébb tolják" a fesztivált.
Új koncertek