Mozibabe: a Nagy Nyári Koncertfilm-válogatás

2020/07/15  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

A rockzene történetének kiemelkedő zenekarait láthatják viszont a nézők a budapesti Pólus Mozi nyári vetítéssorozatán. Olyan ikonikus zenekarok koncertfilmjei kerülnek műsorra egy-egy estére a mozi Nagytermében, mint az AC/DC, a Metallica, a Queen, a The Doors, a Led Zeppelin és a Rolling Stones. A filmek csak egy-egy estén láthatók, 120 m2-es vásznon, 5.1 Dolby hanggal.

A Nagy Nyári Koncertfilm-válogatás

A „Pólus Rock Klub” nyári válogatásprogramja július 17-én pénteken 18:30-kor az AC/DC „Live at Donington” koncertfilmjével kezdődik. A kétórás koncertfilm a kultikus rockbanda 1991 augusztusi koncertjét mutatja be az angliai Doningtonban megrendezett Monster of Rock fesztiválról, ahol közel százezer rajongó előtt, a fesztivál fő fellépőjeként kirobbanó energiájú koncertet adtak. Az eseményt 26 db szélesvásznú Panavision mozikamerával 35mm filmre rögzítették. Íme a koncert első két perce (libabőr):

A többek között helikopterről is forgatott anyag kitűnően adja vissza a csúcsformában lévő zenekar koncertjét.

A sorozat következő állomása július 18-án szombaton a Metallica és a Tilson Thomas által vezényelt San Francisco Szimfonikusok kirobbanó sikerű koncertfilmje, az S&M² lesz, amit az S&M album 20. évfordulója alkalmából rendezett évfordulós koncertjükön rögzítettek 2019. szeptemberében. A két és fél órás koncertfilmben több, az eredeti 1999-es S&M live albumon található dal is felcsendül majd, amelyeket az azóta született új Metallica-dalok szimfonikus változatai egészítenek ki.

A film tavaly őszi világpremierjén világszerte rajongók milliói utazhattak vissza az időben a mozivásznak előtt.

Július 19-én vasárnap a Queen 1975-ös londoni Hammersmith Odeonban adott koncertjét vetítik „A Night in Bohemia” címmel. A Hammersmith-beli koncert, amit élőben közvetített a BBC, a fiatal zenekar addigi karrierjének csúcspontját jelentette, tucatnyi kamera rögzítette, ahogy kirobbanó formában előadják többek közt a Killer Queen, Liar, Keep Yourself Alive vagy a Now I'm Here című dalaikat. A felvétel különlegessége, hogy ezen az estén rögzítették első alkalommal a friss slágerlista-vezető Bohemian Rhapsody koncert-verzióját. A koncert és az album sikere egy új szintre emeletre az együttest és nagy lendületet adott, hogy a világ egyik legjelentősebb rockbandájává váljon a következő évtizedekben.

A koncertfilm előtt egy 25 perces, feliratos dokumentumfilmet is levetítenek, amely ritkán látható archív felvételekkel és interjúkkal tárja fel az együttes történetének legkorábbi szakaszát.

A koncertfilm-sorozat július 20-án Jim Morrison és zenekara, a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl digitálisan restaurált és újrakevert változatával folytatódik. „A Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. A zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később újrakevert és digitalizált anyag cseppet sem poros, sőt!" – írta a filmről Jeff Jampol, a Doors egykori menedzsere és a koncertfilm producere. A zenekar a klasszikus dalok – Light My Fire, The End – mellett olyan ritkán hallott számokkal villanyozta fel a közönséget, mint pl. a Hello I Love You, The WASP vagy a Spanish Caravan.

"Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!” (JJ)

Július 21-én a Led Zeppelin legendássá vált 2007-es londoni koncertje látható, amely minden idők legjobban várt zenei eseményeként került be a Guiness Rekordok Könyvébe: 20 millió rajongó szeretett volna jegyet váltani az élő koncertre, melyre 27 év óta akkor került először sor, ám a helyszín miatt mindössze 18 000 jegyet sorsoltak ki a szerencsések között. Az 1980-ban, John Bonham dobos halálát követően feloszlott blues-rock legenda 2007. decemberében lépett a londoni O2 Aréna színpadára, hogy tisztelettel adózzon kedves barátjuk, az Atlantic Records megalapítója, Ahmet Ertegun emléke előtt. Az alapító tagokat, John Paul Jonest, Jimmy Page-et és Robert Plant-et Jason Bonham, a néhai John Bonham dobos fia kísérte. Az előadott 16 szám között olyan örökzöld dalok voltak, mint a Whole Lotta Love, a Rock And Roll, a Kashmir vagy a Stairway To Heaven.


Fergeteges, több mint kétórás koncert a Led Zeppelin-mítosz részévé vált.

Végül, de nem utolsó sorban július 22-én a The Rolling Stones „Sweet Summer Sun – Hyde Park Live” című koncertfilmjével zárul a sorozat. Ezen a 2013-as nyári estén a londoni Hyde Parkban 100.000 rajongó a legkülönbözőbb korosztályokból nézte és hallgatta egyforma rajongással Mick Jaggert, Charlie Watts-ot, Keith Richards-ot és Ronnie Woodot. Ez a lenyűgöző és egyszeri koncert, illetve az itt rögzített mozifilm tökéletes módja annak, hogy a rajongók ünnepeljék a Stones visszatérését szülővárosuk legnagyobb színpadjára.

A Rolling Stones ismét ötcsillagos koncertet adott a rajongóknak, amelyet a közönség és a kritikusok egyaránt az egekbe magasztaltak.

 

 

koncertfilm, Pólus, mozi

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek