Nagy siker volt Velencében Fabricius Gábor punkfilmje

2021/09/06  ·   Filmajánló   ·  koncert.hu

Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című nagyjátékfilmjének szeptember 5-én, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt a világpremierje. A filmet hatalmas tapssal fogadta a nemzetközi közönség.

Egy underground zenekar frontemberét alakítja Filo, az underground zenész

A történet 1983-ban játszódik – a vasfüggöny mögött. Frank, egy underground zenekar frontembere nem tud beilleszkedni a szocializmus orwelli csendjébe. Pszichiátriára kerül, ahol a rendszer az ellenségeit titokban próbálja elhallgattatni.

A film huszonnyolc napos forgatása 2020 júliusában kezdődött. Fő helyszínei az inotai hőerőmű bontás alatti blokkja és kultúrterme, a csepeli gabonatároló, a Magyar Rádió híres Hatos Stúdiója, egy kőbányai vasbeton alagút, az egykor szamizdat butikként is működő Kőszeg Ferenc lakása, a Korvin Ottó Kórház, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Belügyminisztérium épülete – ahol eddig még nem forgott magyar film.

Az Eltörölni Frankot főszerepét a Filo művésznéven ismert Fuchs Benjámin, a magyar underground zene egyik legígéretesebb tehetsége játssza.

A filmben fontos szerepet kapott a már több nemzetközi elismeréssel díjazott, fiatal erdélyi színésznő, Blénesi Kincső és a Junior Prima díjas Waskovics Andrea is, a további szerepekben olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Bánsági Ildikó, Lénárt „Papi" István, akinek ez az utolsó filmje, Székely B. Miklós vagy a koreográfus Frenák Pál, de szerepet kapott Pajor Tamás, Peer Krisztián és Ladányi Andrea is.

Fabricius Gábor  elmesélte, hogy a film legkeményebb jelenetében a főszereplő összeomlott. Dobos Tamás operatőrrel együtt sírtak a sminkes buszban – összecsúszott az emlékezés és a realitás.

„Sok olyan meghatározó ember is segített nekem megtalálni ezt a már elveszett világot, akik sajnos időközben meghaltak. Peter Ogival, az első magyar punk zenekar, a Spions alapítójával, nem sokkal a halála előtt készítettem egy több órás dokumentumfilmet, és Najmányi László képző- és performanszművésszel, a magyar avantgárd jelentős alakjával is sokat beszélgettem arról, hogy melyek a legfontosabb élményeik a Kádár-korból, amelyek hangulatát beépíthetném a filmembe. Najmányi tanácsa ennyi volt: bűz, kosz és romok. A film rendezésekor újra be szerettem volna lépni a társadalmi dráma és a „direktcinema" világába, amely a nézőt hagyja megmerítkezni a nyers valóságban, ezáltal a nézőből résztvevő, a nézésből pedig élmény válik" – emelte ki a  forgatókönyvíró-rendező.

A film a magyarországi mozikban 2021. október 7-től látható, a Mozinet Kft. forgalmazásában – a hazai art mozik fekete-fehérben is vetítik majd.

Addig nézzétek meg a werkfilmet, amely vizuális és tartalmi betekintést ad a nyolcvanas évek történeti hátterébe.

 

Eltörölni Frankot, film, Fabricius Gábor, Filo

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek