Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

2018/11/16  ·   Fizetett reklámcikk   ·  Labancz Andrea

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű Kakaókoncertjei után, most az újpesti UP Újpesti Rendezvénytérben várja a családokat egy különleges műsorral.

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az operával kapcsolatban általános tévhit, hogy hosszú, unalmas és érthetetlen. Pedig ennek a műfajnak is megvan a maga szépsége, és ha már gyermekkorban sikerül megbarátkozni vele, felnőttként is szívesen fogunk jegyet váltani az aktuális darabokra. Hábetler András évek óta azon munkálkodik, hogy az opera műfaját megismertesse, és megszerettesse a legfiatalabb generációval. Teszi mindezt játékos formában, ami óriási segítség a gyermekek számára a befogadásban. A módszer működik, és ma már egyre több visszajáró vendéggel számolnak az előadások kapcsán.

Az operaénekes így vélekedett a sikerről:

„Az opera műfaja válságban van, hiszen fogy a közönsége. Ezen nincs is mit csodálkozni. Ki az, aki a mai felgyorsult, virtuális világban hat órát rászán az életéből arra, hogy végig drukkolja, vajon összejön-e Trisztán és Izolda, egy gyakorlatilag cselekmény nélküli, lapos történet végén, amit végig ordítoznak, ráadásul mikrofon nélkül? Olyan koncerteket és előadásokat kell csinálni, ahol a közönség rádöbbenhet, hogy az opera nem valami szükségszerűen nehezen elviselhető, sznob úri huncutság, amit jobb esetben illik szeretni, hanem - bár egy kicsit hangosabban, kicsit lassabban, de mégiscsak rólunk szól a történet. Ahol a közönség rádöbben, hogy a Trisztán és Izolda zenekari előjátékának tizedik másodpercében Wagner egyetlen akkorddal többet és igazabbat mond el a szerelemről, mint Hollywood az elmúlt ötven évben.”

„Nagyon fontos, hogy amennyire lehet, ki kell lépni az operaházak falai közül. Közel kell vinni a műfajt a leendő közönségéhez. Ezt pedig nem lehet elég korán elkezdeni. Az UPeramesék Papagenoval koncertsorozat ezt a célt szolgálja. Ahol mesélve, együtt játszva, énekelve a gyerekek különböző operák hőseivel találkoznak, és velük együtt a legnagyobb zeneszerzők legfontosabb operáit is megismerhetik. Sokszáz koncert tapasztalatával szerénytelenül mondhatom, hogy hála Mozartnak, Rossininek, Verdinek és a többieknek, s persze a fellépő kollegáim tehetségének, a dolog működik.” 

Hogy ez mennyire igaz, érdemes kipróbálni! Akár komplett családi programként, akár csak a gyermek számára, de mindenképp tartalmas és szórakoztató időtöltés zenerajongóknak!

Az UPeramesék Papagénóval című zenés gyerekelőadás következő időpontja 2018. november 25. vasárnap 10:30, helyszíne pedig az vadonat új UP Újpesti Rendezvénytér Ametiszt terme.

UPeramesék Papagénóval, opera, koncert, gyermekelőadás, UP Újpesti Rendezvénytér, FareMido Operatársulat, Hábetler András

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek