C.A.F.B.: Ugyanazt csináljuk mint régen, csak pár évvel idősebben – közeleg a nagy punkünnep

2022/12/11  ·   Interjú   ·  Kurcz Orsi

Közeleg a punkzenéért rajongók kedvenc év végi minifesztiválja, olyan visszatérő legendákkal, mint a Hétköznapi Csalódások, a Hatóságilag Tilos, vagy éppen a ’90-es évek szintén mai napig meghatározó idolja, a C.A.F.B.. A December 17-i buli kapcsán az USA-ból érkező Szakácsi Greget kérdeztem múltról, jelenről, jövőről.

1998/2022. (C.A.F.B./FB)

Emlékszel az első punkünnepes C.A.F.B. koncertre?

Sajnos a tényleges első időszak nekem abszolút kimaradt ebből a történetből, azokban az években – körülbelül a 2005 és 2015 közti időszakra datálnám ezt – egyáltalán nem álltam színpadra a C.A.F.B.-vel, annyira lefoglalt az akkori seattle-i punkzenekarommal, a Sledgeback-el való turnézás. De arra a bulira kifejezetten jó szívvel gondolok vissza, amikor visszatértem, és 2016-ban a jelenlegi, vagyis az úgymond klasszikus felállásban először játszottunk a karácsonyi bulin. És ez a felállás tart azóta is, a fent említett szünettel és persze az évtizedek alatt néhány csereberével együtt már több mint 30 éve.

Mi a legjobb emléked ezekről az ikonikussá vált decemberi összejövetelekről?

Elmondhatatlanul jóleső érzés évente visszatérni egy kicsit a “rendes kerékvágásba”, vagyis, hogy színpadra állhatok a fiatalkorom meghatározó zenekarával – persze más meghatározó zenekarral karöltve. És mivel nekem a zene tulajdonképpen a második családom, így csak egyetlen jó emléket kiemelni egyáltalán nem könnyű. De például a 2019-es teltházas dürerkertes koncertünk vége kétségkívül emlékezetes maradt, mivel miután tönkre vágtam az erősítőt a színpadon, egy mikrofonállványt is sikrerült darabokra törnöm... Két évvel korábbról viszont akad egy tényleg nagyon kedves sztori, amikor egy házaspár bekéredzkedett a zenekari öltözőbe: a lány éppen babát várt, és azt mondta, egyszer a hasára tette a fülhallgatót, hogy a kicsi is hallja az egyik dalunkat. Erre mindig jó szívvel gondolok vissza, hiszen itt ismertem meg talán a legfiatalabb rajongónkat. Azt hiszem ebben az egész zenélősdi dologban amúgy ez, az emberségesség a legfontosabb – nekünk sose voltak úgynevezett sztárallűrjeink, bárkivel örömmel leállunk dumálni. Mert sosem tudhatod, hogy az illetőnek lehet éppen egy ilyen beszélgetéssel mented meg a napját.

Fiatalok vagy inkább a régebbi punkok járnak a bulikra?

Amennyire meg tudom ítélni, elég vegyes a közönség. Persze, sok régi arc eljön, hogy találkozzon velünk, de a tömeg nagyobb része fiatal, ami egy kifejezetten jó jel, mert azt mutatja, hogy a dalaink mondanivalója megérinti az újabb generációt is. Ez nem csak rohadtul jól esik, de értelmet is ad annak, hogy folytassuk még, amit csinálunk.

Szóval ma is ugyanazt üzenik a C.A.F.B. dalok, mint a születésükkor?

Érdekes, hogy szóba kerül ez, mivel éppen a napokban hallgattam meg néhány régi tracket a koncertre készülve, és pontosan ez jutott eszembe, hogy mennyire aktuálisak ma is azok a nóták, amik akár már 25 éve íródtak.

Magát az egykori "punk ideológiát" át lehet menteni a mába?

Inkább azt mondom, nem az ideológiát kell őrizni, hanem azt, akik vagyunk: ugyanazt csináljuk mint régen, csak ritkábban és pár évvel idősebben. Ha belehallgatsz olyan anyagokba amik mostanában íródtak is hallhatod, a lényeg nem változott. Legyen az a 2017-es nagylemez, vagy a 2021-es Totálkor című anyag – ugyanarról van szó.

Milyen megjelenéseket terveztek a közeljövőben?

Már készülnek az új dalok. Ezek egy része általában meg is szokott jelenni akár egy EP formában, de leginkább bakelit lemezre gyúrjuk őket, immáron több mint 2 éve, aminek a munkálatait még a Covid kitörése előtt elkezdtük, aztán minden háttérbe szorult a lezárások miatt. De reméljük már ez a dolog sem várat magára túl sokáig.

 

 

C.A.F.B., Nagy Karácsonyi Punkünnep, Barba Negra

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek