Turnébusz-interjú a friss Grammy-díjas Dream Theater alapítójával – koncert május 10-én az Arénában

2022/05/08  ·   Interjú   ·  koncert.hu, Gulyás István, MTI

Május 10-én a Sportarénában immár tizenharmadik koncertjét adja Magyarországon a Dream Theater. A világhírű amerikai progresszív metál csapat gitárosa, John Petrucci – aki 1985-ben társalapítója volt minden idők egyik legsikeresebb progmetál zenekarának– a turnébuszból, Franciaországból adott Zoom-interjút az MTI-nek.

Fotó: Dream Theater

A Dream Theater tavaly jelentette meg tizenötödik stúdióalbumát A View from the Top of the World címmel, és a lemez (a korábbi két jelölés után) idén meghozta számukra az első Grammy-díjat: az Alien című kilencperces, 17/8-ban írt szám a legjobb metál előadás kategóriában győzött az áprilisi gálán.

"A dal különleges időszakban született, hiszen fogalmunk sem volt, mikor folytathatjuk a turnét, mikor rögzíthetjük az új anyagot. A koronavírus-járvány miatt az egész világ bezártságba kényszerült, fél évig mi sem találkoztunk. Amikor 2020 októberében az éppen elkészült zenekari főhadiszállásunkon összejöttünk, hogy elkészítsük az új lemezt, nagyon örültünk egymásnak, a közös zenélésnek. A legelső szám, amit a stúdióban írtunk, az Alien volt, és benne van mindaz, amit mögöttünk hagytunk és ami előrevisz minket. Csodás érzés, hogy éppen ez hozta meg számunkra az első Grammyt" - mesélte Petrucci.

A tagok kimagasló hangszeres tudásáról, a többtételes dalszerkezetekről, valamint a látványos koncertekről ismert Dream Theater - John Petrucci (gitár), John Myung (basszusgitár), James LaBrie (ének), Jordan Rudess (billentyűs hangszerek), Mike Mangini (dob) - eddig mintegy 15 millió lemezt adott el világszerte.

A csapat idén februárban folytatta a 2020-ban a járvány miatt félbeszakadt turnéját, amely áprilistól Európában zajlik.

"Fantasztikus érzés újra közönség előtt játszani. Két teljes év maradt ki a covid miatt, miközben az élő zene szerves része az életünknek" - mondta John Petrucci.    

Elmondta azt is: nagyon izgalmas egy turnén ennyi különböző kultúrával találkozni.

"Más és más élmény a portugál, a svájci vagy éppen a magyar közönség előtt játszani, az emberek különféleképpen reagálnak a zenénkre. De közös bennük a zene szeretete, és hogy egy jó kis show-t akarnak látni".

A zenekar új koncertműsorában négy dal szerepel az új lemezről, a korábbi dalok közül a régi nagy slágerek (Pull Me Under, The Spirit Carries On, Lie) helyett olyanokat játszanak, amelyek eddig kevésbé voltak előtérben.

"Komoly fejtörést okozott, mi kerüljön a kétórás koncertprogramba a több mint három évtizednyi repertoárból. Lemezbemutató turné lévén fontosak az új dalok, az Alien vagy a címadó A View from the Top of the World mindenképpen, emellett számos olyan számot akartunk elővenni, amelyet régóta nem játszottunk, így aztán legismertebb dalaink most nem fértek bele a műsorba. Vajon a magyar közönség tizenharmadszor is a Pull Me Undert akarja hallani, vagy esetleg egy olyan dalt, amelyet még nem hallott tőlünk? Mi az utóbbira szavaztunk" - mondta a gitáros.

John Petrucci szerint a Dream Theater dalai progresszív rock stílusban íródnak, ezt mutatja felépítettségük, a szólók, a szövegekben a történetmesélés. A hangzás ugyanakkor egyértelműen a metál jegyeit hordozza magán, kemény, erőteljes, gyors, Petrucci olykor hét- és nyolchúros gitáron játszik.

"Amikor zenélni kezdtem, a Rush együttes volt rám a legnagyobb hatással, de imádtam az Iron Maident, a Black Sabbath-ot is. John Myunggal együtt nőttünk fel, 12 évesek voltunk, amikor találkoztunk, és még mindig ugyanabban a zenekarban nyomjuk... Amikor már jobban ment a gitározás, az elmélyültebb, fúziós zenék felé fordultam, Steve Morrisont, Allan Holdsworth-öt, Al Di Meolát, Return to Forevert hallgattam sokat" - idézte fel.

Petrucci és Myung mellett a Dream Theater alapítója volt Mike Portnoy dobos, aki huszonöt év együttzenélés után 2010-ben szállt ki a csapatból. Portnoy a Liquid Tension Experiment projektben ma is együtt játszik Petruccival és Rudess-szel, és ő dobolta fel Petrucci 2020-ban megjelent szólólemezét, a Terminal Velocity-t is.

"Mike a legjobb barátom, a nyolcvanas években együtt jártunk Bostonban a Berklee College of Music-re. Bár kilépett a Dream Theaterből, számos dolog köt minket össze, a feleségeink például egy zenekarban játszanak, a Meanstreak-ben. Nagy öröm, hogy játszott a szólóanyagomon, az meg külön csoda, hogy a Liquid Tension Experimenttel 22 év után csináltunk újra lemezt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a világ legjobb dobosaival játszhatom együtt: a Dream Theaterben Mike Mangini-vel, a Liquidben Mike Portnoyjal" - fogalmazott John Petrucci az MTI-nek adott interjúban.

A Dream Theater korábban turnézott jubileumot ünneplő lemezekkel (az Images and Wordsszel a megjelenés 25. évfordulóján, 2017-ben, az akkor 20 éves Scenes from a Memory-vel két évvel később).

"Ez a két album mérföldkő volt a Dream Theater történetében. Az Images and Words tett fel minket a rockzene térképére, a Scenes pedig az első olyan anyagunk volt, amely egy összefüggő koncepció, történet mentén született".

A Livesounds által szervezett május 10-i Dream Theater-koncert előtt Devin Townsend melegíti be a közönséget a Budapest Sportarénában.

Dream Theater, John Petrucci, Mike Portnoy, Grammy, Aréna

 

 

Szólj hozzá!


Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az Analog Music Hall koncerttermében kerül sor most szombaton (április 20.).

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.
Új koncertek