#SongsforUkraine: Segélyakciót indít az Artisjus

2022/03/10  ·   Jószolgálat   ·  koncert.hu

A kezdeményezés keretében arra kérik a rádiós-televíziós szerkesztőket és más zeneszolgáltatókat, hogy válogassanak be ukrán dalokat a csatornáik zenei kínálatába.

#SongsforUkraine: Segélyakciót indít az Artisjus

A Songs for Ukraine segélyakció mellett az Artisjus 10 millió forint összegű pénzadománnyal támogatja az ukrán menekülteket segítő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Emellett az Artisjus Egyesület munkavállalói és szerzői felajánlásaiból tárgyi adományokat is szállítanak a segélyszervezetnek.

A kezdeményezés célja a szolidaritás kifejezése mellett az anyagi segítségnyújtás: a lejátszások után jogdíj keletkezik, ami a helyi jogkezelő szervezeten keresztül eljut az ukrán dalok szerzőihez. Segítségként az Artisjus – az ukrán jogkezelő UACRR-rel együttműködve, Both Miklós zeneszerző, folklorista ajánlásai alapján, valamint az ukrán zenei exportiroda, a SeeKyiv válogatásai, különböző online szolgáltatók toplistáinak felhasználásával– olyan playlisteket állított össze, melyek ukrán dalokat tartalmaznak és műfajilag sokszínűek. A listák a népszerűbb és undergroundabb műfajokból, a hiphopból, az elektronikus és rockzenéből is válogatnak.

Playlist for Ukraine #1

Playlist for Ukraine #2

 

A felhívásra a szerzői egyesület médiapartnerek, egyéb szervezetek, zenei szerkesztők, zenészek csatlakozását várja. A zenerajongókat pedig arra buzdítja, hogy ezekben a napokban minél több ukrán zenét hallgassanak a streaming szolgáltatóknál, és osszanak meg legalább egy ukrán dalt a #SongsForUkraine hashtag használatával.

Az Artisjus kezdeményezéséhez a közös jogkezelők nemzetközi ernyőszervezete, a CISAC is csatlakozott, amely a segélyakció nemzetközi kommunikációját végzi. A szolidaritás kifejezése mellett a kezdeményezés kiemelt célja, hogy segítsen bevételhez juttatni a zenei alkotókat. A lejátszások után ugyanis jogdíj keletkezik, ami a helyi közös jogkezelő szervezeten keresztül eljut majd az ukrán dalok szerzőihez.

Mi ezzel kezdjük:

 

Nem tudjuk, mikor láthatunk újra magyar színpadokon ukrán zenekarokat, előadókat, így felértékelődik legutóbbi vendégszereplésük a BUSH-on.

#SongsForUkraine, ukrán zenészek, playlist, jogdíj, Artusjus, összefogás

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek