Mamma Mia!

Az olaszok soha nem fogják elfelejteni az erkélykoncerteket

2021/03/11  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu, MTI

Olaszország volt az első, amelyet tavaly ilyenkor lezártak Európában. Most az olaszok azt mondják, soha nem fogják elfelejteni a hirtelen, estéről reggelre lezárt városokat, a teljesen üres utcákat és tereket, az utakat eltorlaszoló rendőri ellenőrzőpontokat, a balkonokon tartott közös koncerteket, az egészségügyi dolgozóknak szánt tapsot, a koporsókat szállító kamionsorokat, az élelmiszerboltok előtti sorbanállást...

Az olaszok soha nem fogják elfelejteni a balkonkoncerteket

A Covid-19 betegség okozta ijedtség a gazdasági válság félelmével társul az olasz lakosságban, amely a tavaly március 10-én elrendelt első zárlat évfordulóján szegényebbnek, dühösebbnek és fáradtabbnak érzi magát a szerdán közölt felmérések szerint. Giuseppe Conte miniszterelnök tavaly március 9-én este jelentette be televíziós beszédében, hogy az új koronavírus-járvány miatt az egész országot zárlat alá helyezik.

Az olaszok a belügyminisztérium honlapjáról letöltött engedéllyel hagyhatták el otthonaikat. Kivételt egyedül az élelmiszervásárlás és a kutyasétáltatás jelentett. Leállt az oktatás, a kereskedelem, a vendéglátás, valamint bezártak a gyárak is.

A karantén egészen május 18-ig tartott, amikor fokozatosan enyhítették a korlátozásokat. Újabb szigorítás októbertől kezdődött, majd a karácsonyi ünnepekre ismét lezárták az országot. Azóta, ahol lehetett, enyhítettek, de mostanra Olaszország több mint fele ismét részleges vagy teljes zárlat alatt van. Toszkánában januárban újranyitották a múzeumokat, amelyek most ismét zárva vannak.

Egyes kutatások szerint az olaszok kezdeti félelmét és elkeseredését egy év alatt fáradtság és harag váltotta fel. A várakozások listáján az legelső helyen a vakcinázás áll: a tavaly még többnyire szkeptikus olaszoknak ma már 65 százaléka minél előbb be akarja magát oltatni. A Covid-19 tavaly március 10-től számított első ötven napja "teljesen kifordította magából Olaszországot" – írta az Ansa hírügynökség az évfordulón közölt elemzésében.

A visszaemlékezésekből nem maradt ki a tavaly húsvétkor teljesen üres Szent Péter tér, a zárlat alatt fűtengertől beborított Circus Maximus látványa, a néptelen tengerpartok, amelyeken strandolók nélkül kristálytiszta lett a víz és benépesedett delfinekkel és más állatokkal. A firenzei Uffizi-képtár igazgatója pedig azt mondta, soha nem gondolta, hogy ilyesmi bekövetkezhet...

Egy bajor város Olaszországért énekel

 

 

Olaszország, karantén, covid, erkélykoncertek

 

 

Szólj hozzá!


Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán kimaradt öt: Asking Alexandria júliusban újra Budapesten

Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán...

Danny Worsnoppal az élen s új lemezzel tér vissza magyar rajongóihoz az Asking Alexandria. A metalcore csapat július 2-án hetedik albumát mutatja be...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A Budapesti Fesztiválzenekar megvalósítja az álmod

Amennyiben az a vágyad, hogy a a BFZ mutassa be – Fischer Iván vezényletével – a darabodat egy nagyszabású szabadtéri koncerten.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak - Koncz Zsuzsa dalai még mindig aktuálisak

Egyre többször érezhetjük azt, hogy a régebben pályán lévő előadók régi dalai újra aktuálisak, vagy talán aktuálisabbak is, mint amikor megszülettek. Nincs ez másként Koncz Zsuzsával sem, aki a minap a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet, Szabadnak születtél címmel.
Új koncertek