Menopauza 1170x180

Itt az idő, hogy megtanulj legényesezni!

2020/03/25  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu, MTI

Legényesezz otthon! címmel a Magyar Nemzeti Táncegyüttes kezdeményezésére Sánta Gergő Harangozó-díjas táncművész kihívást indított az interneten.

Itt az idő, hogy megtanulj legényesezni!

A táncegyüttes kihívása – a kihívó 3 táncost kér fel, hogy mutasson be otthon egy legényes táncot –  pár nap alatt népszerűvé vált: több ezren követték, és tízezrek várják, hogy elhangozzék a nevük egy videó elején.

"A legényes  – a táncok királya, amelyben egy férfi megmutathatja önmagát – egy adrenalinbomba, másodpercek alatt kell kitalálni a következő lépést, és közben fokozni a táncot, amelyet nagy ugrásokkal kell zárni" – mondta Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti igazgatója.

Zsuráfszky Zoltánék hat ponttal indították útjára a kihívást. Egyik kedvenc adatközlője, Mátyás István Mundruc magyarvistai parasztember például több mint 160 figurát tudott. "Ki lehet számolni, hogy csak az ő figuráiból hány 6 pontos variáció születhet" - említette példaként.

Hangsúlyozta, hogy a paraszti világban a jó táncos előnyökhöz jutott, akár társadalmi lépcsőfokot is léphetett, mert köztudott volt, hogy a jó táncos jól rögtönöz, szorgalmas, jó agya van, gyors és teherbíró.

"Az ő tiszteletükre is indítottuk ezt a kihívást, amellyel üzenjük, hogy maradj otthon, de közben töltsd hasznosan az idődet, és töltsd meg a Facebookot a magyar kultúra legkicsiszoltabb, individuális és virtuóz férfitáncával" – tette hozzá Zsuráfszky Zoltán, aki időközben maga is kihívott lett, táncát pedig ajánlják azoknak is, akik eddig csak a Fölszállott a páva zsűritagjaként ismerték.

A közleményben kiemelik, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes azokra is gondol, akik csak most kaptak kedvet a magyar néptánchoz: a Petőfi TV-vel közösen a kezdőket is táncba hívják. Azt nem tudjuk, hol, mert a Petőfi és a táncegyüttes felületein nyomát sem találtuk, de egyszer biztos lesz...

 

Magyar Nemzeti Táncegyüttes, nétánc, otthoni tanulás, karantén

 

 

Szólj hozzá!


Éjszaka az állatkertben – de nem az Állatkertben

Éjszaka az állatkertben – de nem az Állatkertben

Az MVM Classic&Club sorozat „Éjszaka az állatkertben” című koncertje zenei kalandozásra hívja a közönséget november 14-én a Magyar Zene...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Menni kéne – országos turnén a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Országos turnéra indul 2025. januárjában a hazai rockmusical műfajának alapvetése, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, immár kultikus sikerdarab, hogy örökérvényű dalaival betöltse a vidéki nagyvárosok legnagyobb arénáit és a Budapest Sportarénát. A főbb szerepeket ezúttal Szabó Kimmel Tamás, Trokán Nóra,...

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Úgy tűnik, nagyon bejött a dél-koreaiaknak a Nagy Emma Quintet

Első magyar jazz zenekarként, kirobbanó sikerrel mutatkozott be a Nagy Emma Quintet a dél-koreai Jarasum Jazz Fesztiválon.

Al Bano-tól a Valmarig: a kolbászgyúrás mellett koncertek is lesznek a hétvégi Csabai Kolbászfesztiválon

Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált.
Új koncertek