Koncerttermeket és színházakat foglalnak Franciaországban

2021/03/14  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu, MTI

Franciaországban már tucatnyi színházat, operát és koncerttermet érint a színházfoglalási mozgalom, amelyet színművészeti egyetemek hallgatói és szabadúszó művészeti dolgozók indítottak a koronavírus-járvány miatt hónapok óta zárva tartó kulturális intézmények újranyitásáért.

Fotó: sceneweb.fr

"Közös a célunk: a színházaknak minél előbb ki kell nyitniuk" – írta pénteken közleményében David Bobée, az észak-franciaországi Lille állami támogatású Théatre du Nord nevű színházának igazgatója, aki más színházigazgatókhoz hasonlóan beengedte a tiltakozókat az általa vezetett intézménybe.

A közép-franciaországi Limoges-ban az intézményfoglalók nemcsak a színházak újranyitásáért, hanem a kulturális életben dolgozók álláskeresési biztosításának reformjáért is tüntettek. Közleményük szerint addig fognak tiltakozni, amíg kielégítő választ nem kapnak a kormánytól.

A nyugat-franciaországi Rennes-ben Cécile Apsara tánctanár, a CGT szakszervezet helyi tagja – aki harminc emberrel együtt a városi operaházat foglalta el – az AFP francia hírügynökségnek elmondta: "alamizsnát adnak nekünk, mintha koldulnánk". 

A közép-franciaországi Lyonban mintegy száz szabadúszó művészeti dolgozó telepedett le az egyik legnevesebb színházban, a Théatre national populaire (TNP)-ben, míg a közeli Saint-Etienne-ben a kortárs zenei központ, a Le FIL igazgatója arra emlékeztetett, hogy az utolsó koncert napra pontosan egy évvel ezelőtt volt az intézményben, amelyet három nappal ezelőtt foglaltak el tüntető művészek.

A színházfoglalási mozgalom egy héttel ezelőtt kezdődött a párizsi Odéon Színházban, majd elfoglalták az Odéonhoz hasonlóan kiemelt állami támogatást élvező párizsi Colline Színházat, a Strasbourgi Nemzeti Színházat, a nyugat-franciaországi Nantes-ban a Graslin színházat, a délnyugat-franciaországi Toulouse-ban a Théatre de la Citét. Hasonló akciók voltak kisebb városok, Niort, Pau, Chateauroux és Besancon kulturális intézményeiben is. A Colline-ban a legnagyobb presztízsű színművészeti egyetemek, a konzervatórium (Conservatoire national Supérieur d'Art Dramatique) és a főiskola (Ecole supérieure d'art dramatique) hallgatói tüntetnek, míg az Odéon Színházban a szabadúszó művészeti dolgozók követelik a kulturális intézmények megnyitását, valamint az ágazatban dolgozók támogatását is kérik.  

A Franciaországban mintegy 250 ezer alkalmilag foglalkoztatott művészeti dolgozó és kisegítő személyzet Európában egyedülálló munkanélküli-támogatási rendszerrel rendelkezik. Ennek lényege, hogy a rendszerhez tartozóknak az év tíz hónapjában legalább 507 munkaórát, azaz megközelítőleg három hónapot kell dolgozniuk ahhoz, hogy a munkanélküliség idejére jogosultak legyenek állami támogatásra. Tavaly a járvány miatti lezárások miatt a ledolgozott óráktól függetlenül a kormány mindenkire kiterjesztette a jogosultságot, és ugyanezt követelik a tiltakozók a 2021-es évre is.

Csütörtökön a kormány jelezte, hogy a kulturális szféra munka nélkül marad dolgozóinak az eddigieken felül további 20 millió eurós támogatást biztosít az idei évre.

Franciaország, lezárások, színházfoglalás, egyetemisták, újranyitás

 

 

Szólj hozzá!


Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az Analog Music Hall koncerttermében kerül sor most szombaton (április 20.).

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.
Új koncertek