Nemzeti konzultáltunk a Barba Negra vezetőjével

2021/02/18  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

Szűcs Mihállyal azon a kérdéssoron mentünk végig, amelyet a kormányzat állított össze abból a célból, hogy megtudja, nagyjából mit is gondol az ország az élet újraindításával kapcsolatban. A szórakozóhelyek üzemeltetőinek is mélyen a húsába vág, hogy milyen feltételekkel nyithatnak újra, újranyithatnak-e egyáltalán. Úgy tűnik, pár kérdésre újabb kérdések születnek válaszul...

Illusztráció: Barba Negra/FB

Egyesek szerint a járványügyi korlátozó intézkedéseket fokozatosan, lépésről lépésre fel lehet oldani. Mások szerint ezt csak a járvány végén, egy lépésben lehet megtenni. Mit gondolsz erről?

Az újraindítást szerintem lépcsőzetesen szükséges végrehajtani. A vállalkozások – csakúgy, mint az egyes emberek – mentálisan és anyagilag is nagyon nehéz helyzetben vannak. A szakmai ágazatoknak is jól jönne egy gyors konzultáció arról, hogy mit gondolnak megfelelő döntésnek.

Azok, akik beoltatják magukat vagy átestek a betegségen, védettségi igazolványt kapnak. Vannak, akik támogatják, hogy az efféle igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak az egyes korlátozó intézkedések alól.

Ez a kérdés olyan „semmilyen”, mivel nem tudjuk, mire gondolnak valójában... Igazságtalannak tartanám, hogy „felmentéseket” vezessenek be úgy, hogy az átoltottság még sehol nem tart. Emellett vannak olyan krónikus betegségek – vagy például a várandósság –, amelyek esetében nem javasolt a vakcina. Ezekkel az emberekkel mi lesz? Jogfosztottá válnak bizonyos helyzetekben?

Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat.

Nem hiszem, hogy ez a legfontosabb probléma. Pláne úgy, hogy az üzletek, vendéglátóhelyek nem lehetnek nyitva. Ez a kérdés számomra nem rendelkezik olyan releváns tartalommal, hogy meg tudjam válaszolni.

Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani az éttermeket és a szállodákat is, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett.

A közelgő tavasz lehetőséget biztosít arra, hogy az emberek a szabadban, a teraszokon tartózkodhassanak. Szerintem a megfelelő szabályok mellett ez megengedhető. De kivitelezhető szabályok legyenek, amelyek mellett a működés is kigazdálkodható. Nem szabad a vállalkozásokat olyan kötelezettségekkel, szabályokkal sújtani, amik plusz kiadásokat generálnak.

Vannak, akik szerint – amint a járványügyi helyzet engedi – az első lépések között újra kell indítani a sportlétesítményeket (pl. uszodákat, tornatermeket, konditermeket), szigorú biztonsági szabályok betartása mellett. Egyetértesz ezzel?

A szabadidős programok, a családi programok és az egészség megőrzése az alapdolgok közé sorolhatók. Nem is értem, hogy ezeket miért kellett korlátozni, hiszen könnyen ki lehet alakítani azokat a szabályokat, amelyek ezekre a helyzetekre ráhúzhatók. Az első között tenném ezt meg.

Vannak, akik szerint a rendezvények, koncertek, fesztiválok, illetve sportesemények látogatását meg kell engedni azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Mások szerint ezeket az eseményeket nem szabad megrendezni vagy látogathatóvá tenni, amíg a járvány véget nem ér. Mit gondolsz erről?

A konzultáció készítői ebben a kérdésben nem voltak alaposak. Nem elfogadható, hogy vagy igen, vagy nem a válaszlehetőség. Ennél ez egy sokkal összetettebb dolog. Mint ahogy arról már szó volt, az oltottság nem áll olyan szinten, hogy ez szabály legyen. Szabadtéren (fesztivál, szórakozóhely, sportesemény) megfelelő feltételek mellett szerintem nagyobb létszámot lehet engedni, mint ahogy tavaly, védettségi igazolvány nélkül is. Itt a rendezvény területének a méretét kellene figyelembe venni. Zárt térben már jogosnak tartom, hogy a védettségi igazolvány fontos legyen. Ennek a szükségességét maximum 1-2 évig tartanám fent, mivel ha elérjük az átoltottság megfelelő mértékét, onnantól fogva mindenkinek saját dolga, hogy beoltatja magát vagy sem – a már oltással rendelkezőkre nem jelenthetnek veszélyt.

Vannak, akik azt javasolják, hogy a járvány elmúltáig Magyarország területére csak olyan külföldiek léphessenek, akiket beoltottak vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Egyetértesz ezzel?

Ez a legjobb a kérdés: igen, ezt csak úgy lehet elképzelni, hogy az országba való belépés és ingázás vagy akár átutazás is csak védettségi igazolással legyen engedélyezett.

Te mit gondolsz?

 

Koncert, fesztivál: igazolványosoknak – vagy senkinek

nemzeti konzultáció, védettségi igazolvány, covid, újranyitás, Barbna Negra, Szűcs Mihály

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek