Tényleg le lehet tesztelni egy fesztivál komplett közönségét – ráadásul háromszor?

2020/10/25  ·   Karanténban a világ   ·  koncert.hu

A kérdést nem mi tettük fel, nekünk ez elég utópisztikusnak tűnt volna – utópiákkal meg annyira nem foglalkozunk, de akinek mindez megfordult a fejében, az nem akárki: Michael Eavis, a Glastonbury atyja. (S a lányával, Emilyvel együtt csinálják.)

Fotó: Galstonbury Festivals FB

Kezdjük messzebbről. Március 13-án, amikor ez az egész őrület kitört, még azt írtuk sajtóértesülésre hivatkozva, hogy a Glastonbury kitart. (Ebből az időbeli távolságból nézve, akkor még mindannyian nagyon bizakodók voltunk a pandémiát illetően.) Ez az optimizmus mindössze 5 napig tartott, s éppúgy, mint a világ nagy fesztiváljait, a Glastonburyt is törölték, ami hatalmas csapásnak számított mind a szervezőkre, mind a közönségre nézve: a jegyeket addigra már rég elkapkodták s bejelentették a szupersztár headlinert, Paul McCartneyt is. (Ha visszemlékszünk, márciusban még elképzelhetetlen volt, hogy a komplett nyári fesztiválszezont törlik Magyarországon...)

Ez lett volna a jubileumi, 50. fesztivál a Worthy farmon – így a veszteség duplán számít. Aztán mégis megünnepelték a kerek évfordulót, ebben a BBC volt a partnerük.

Augusztusban Eavisék borúlátásban – és feltehetően reális mérlegelés után – eljutottak odáig, hogy kérdőjelet tettek a 2021-es fesztivál mögé is. Eavis akkor azt nyilatkozta, hogy a szervezők minden lehetőséget kimerítenek, mielőtt kivonulnak a 2021-es rendezvénypiacról, eget-földet megmozgatnak, hogy sikerüljön megrendezni jővőre a fesztivált, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy siker is koronázza majd a küzdelmüket. Mindazonáltal bizakodó, s úgy véli, a Glastonbury még erősebbben tér majd vissza – legfeljebb egy év csúszással.

Most a Huffpost közölt egy cikket, amely mintha megcsillantaná a jövő nyári Glastonbury esélyét. Michael egy szerdai rendezvényen arról beszélt, hogy a megvalósításnak talán lenne egy lehetséges útja: a tömeges koronavírus-tesztelés.

Ő tette fel a címben olvasható kérdést:

"Tényleg le akarunk 200 000 embert tesztelni – amikor elhagyják otthonukat, amikor félúton járnak, és amikor a fesztivál kapujához érnek -, hogy tisztában legyünk Coviddal?"

A kérdésre igazából nem válaszolt, csak annyit árul el, hogy a tömeges tesztelésről folynak bizonyos párbeszédek.

Abban a  formában, ahogy a kérdést felveti, szinte elképzelhetetlen, de ez az év már annyi – igaz, leginkább szomorú – meglepetést hozott, hogy bármi lehet. Csak pénz és logisztika kérdése. Meg pénzé... legfőképpen. De ha sikerül, akkor igaza lesz Eavisnek: eget-földet mozgattak meg a fesztiválért. Drukkolunk, és fél szemünket a Glastonburyn tartjuk.

 

Milyen Glastonbury a fesztivál nélkül?

 

 

Glastonbury 2021., Michael Eavis, koronavírus, tömeges tesztelés

 

 

Szólj hozzá!


Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság Amerikában

Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság...

Bízhatunk az OFF Médiában: ők figyelemmel követik ezt a "rappergyilkolós" trendet, mi csak szemmel tartjuk – ők adták hírül, hogy újabb eset...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Zenészek figyelmébe: mindenképpen használjátok ezt a funkciót a Spotifyon!

Tavaly októberben indította el a Spotify a Canvas béta verzióját, most Magyarországra is kiterjesztették az elérhetőségét.

Nem a Kispi nyert! Lovasi András eredményt hirdetett

Mi is közzétettük szeptemberben a felhívás, miszerint pályázni lehet Lovasi András raktárkoncertes gázsijára. Mintegy egymillió forint értékben hangfelvétel(ek) készítésére lehet pályázni bárkinek.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek