Keltető: Keserédes hangulat, mély érzések, nyári dal – gézakékazég

2019/08/30  ·   Keltető   ·  koncert.hu

A Keltetőben szeretnénk olyan előadókat és zenekarokat bemutatni, akik éppen most rajtolnak és/vagy keveset, esetleg semmit sem szerepeltek eddig a zenei oldalakon. Várjuk a jelentkezéseteket!

KELTETŐ: Keserédes hangulat, mély érzések – gézakékazég

Mitől annyira menők a pécsi zenekarok?
Mi lehet a pécsi levegőben, amitől a baranyai megyeszékhely csak úgy ontja magából a sikeresebbnél sikeresebb bandákat? Erre a kérdésre próbál meg választ találni Lévai Balázs májusban bemutatott új zenés dokumentumfilmje, a Pécsi szál.

A pécsi gézakékazég zenekar már nem mondható mai csirkének: ősszel jelenik meg harmadik nagylemezük, az Elviselhetetlen körülmények. (Amint láthatjuk, név- és címadásban nem ismernek tréfát :) )

Élettörténetük dióhéjban:

1996 – megalakul a "kölyök" Géza kék azég
2002 – tetszhalott lesz a "kölyök" Géza kék azég
2006 – megalakul a gézakékazég
2012 – Valahol mindenki - első lemezmegjelenés
2016 – Mint azok a fák - második lemezmegjelenés

Restelljük, de a meglehetősen komoly előéletük ellenére még nem hallottunk róluk, itt az ideje, hogy velünk együtt mások is felfedezzék őket.

Szóval, az Elviselhetetlen körülmények a zenekar immáron harmadik korongja. Mivel nem ismerjük az eredeti felállást, kommentár nélkül továbbítjuk az infót: az első két lemezhez képest változás történt a ritmusszekcióban, Herkó Gábor dobos és Weiling Márton basszusgitáros csatlakozott a zenekarhoz, Pál András gitáros és Dömötör Géza gitáros-énekes mellé. Az új zenészekkel – saját bevallásuk szerint – nemcsak a zenekar átlagéletkora fiatalodott, hanem a dalírás és az alkotási folyamat is új erőre kapott.

Dömötör Gézával itt olvasható egy friss interjú

Pál András és Dömötör Géza viszonylag rövid idő alatt megírtak 11 új dalt. Az Elviselhetetlen körülmények így a zenekar eddigi legegységesebb, legkompaktabb dalparkja lett, mely a Mint azok a fák hangzását viszi, lecsupaszított hangszereléssel nyakonöntve, mely egyszerre adja vissza egy poros amerikai utazás érzését és a hullámzó óceánpart képzetét...

A keserédes hangulatú dalparkból emelkedik ki az első kislemez, a Kata, mely alapvetően egy bizakodó szerzemény egy váratlan találkozásról. A megtörtént eset ihlette szám egy  könnyen emészthető nyári dal, melyben Pál András e-bowjának monoton játéka adja a pszichedelikus csavart, a dobos Herkó Gábor zongorán is játszik, míg Dömötör Géza nyolcvanas évekbeli szintetizátorhangzásokat rejtett el a háttérben. A videót Pap Kristóf rendezte és Szuromi Mátyás fényképezte; fiatal pécsi tehetségekről van szó, akiknek ez az első ilyen jellegű munkája, jár nekik a figyelem.

 

 

gézakékazég, KELTETŐ

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek