5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén

2015. június 22.  ·   Koncertbeszámoló   ·  koncert.hu

Csütörtök este rendhagyó koncertet adtak a Hősök terén a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai – természetesen Fischer Iván karmester vezetésével.

 5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén

Az esemény egyben visszatérés volt a Fesztiválzenekar hagyományos nagy nyári, ingyenesen látogatható szabadtéri koncertjéhez, amely 2011 óta szünetelt. A 20 éven át megrendezett „Budapesti Búcsú” koncertekhez olyan különleges pillanatok kötődnek, mint a délszláv háborúk idején, 1993-ban megrendezett hangverseny, amelyen a Fesztiválzenekar meghívására szerb, horvát és bosnyák kórusok együtt énekelték Beethoven IX. szimfóniáját. Fischer Ivánék 2001-ben, „Cigányokkal együtt” című koncertjükön roma zenészekkel muzsikáltak, a 2007-es „Keringő-koncerten” pedig ezrek táncoltak a Hősök terén.

A színes programok lenyűgözték a közel 7000 nézőt: a nyíregyházi Pro Musica Leánykar mellett a Fesztiválzenekar zenészei is énekeltek, a dél-amerikai turnéra készülve spanyolul, argentin kiejtéssel. Az utolsó szám alatt pedig még egy tangó koreográfiát is láthatott a közönség egy versenytáncos párostól.

Miközben a muzsikusok Mendelssohn Szentivánéji álomhoz írt kísérőzenéjét játszották, több mint 200, az ország számos pontjáról – Apátfalvától Zsámbékig – érkezett, hátrányos helyzetű fiú és lány táncolt ötvözve a néptánc, a hip-hop és a kortárs elemeket. A programban résztvevő gyerekekkel február óta profi tánctanárok foglalkoztak, a produkció vezető koreográfusa, a Harangozó-díjas Vári Bertalan szakmai útmutatása alapján. A fiatalok betanítását és a szüleikkel, tanáraikkal együtt történő utazást Budapestre teljes egészében a Fesztiválzenekar finanszírozta.

A Fesztiválzenekar művészei egytől egyig abban hisznek, hogy a zene képes különleges kapcsolatot építeni az emberek között nemtől, társadalmi helyzettől, etnikai hovatartozástól vagy éppen nyelvi különbségektől függetlenül, emellett a muzsika összefogásra,az egymásra való odafigyelésre ösztönöz, és toleranciára tanít.

 

 


Képtár

 • 5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén kép 43747
 • 5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén kép 43748
 • 5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén kép 43749
 • 5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén kép 43751
 • 5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén kép 43752
 • 5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén kép 43753
 • 5 év után újra óriáskoncert volt a Hősök terén kép 43754
 

 

Szólj hozzá!


FEZEN: Úgy tűnik, Pitbull kihagyja a bulit

FEZEN: Úgy tűnik, Pitbull kihagyja a bulit

Minden fesztivál rémálma, hogy egy előadó pár nappal a meghirdetett dátum előtt lemondja a koncertet - a fezenesek még várnak a hivatalos...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Chris Cornell szobrot kap!

Az egykori Soundgarden- és Audioslave-frontember, Chris Cornell szobra a seattle-i Pop Kultúra Múzeumában kap majd helyet.

Az Avenged Sevenfold lemondta nyári turnéját!

Az észak-amerikai turnén a Three Days Grace és a Prophets of Rage kísérte volna el az együttest, de orvosi utasításra visszamondták a koncertsorozatot.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek