A Dürerbe egy hónappal előbb köszöntött be a karácsony

2023/11/24  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

A kanadai zenész a világon az egyetlen, akitől – akár végtelenítve is – képes lennék karácsonyi dalokat hallgatni, de azért örülök, hogy a Dürerben szerdán nem ezek a számok alkották a koncert műsorát. Mégis, olyan volt ez az este, mintha előrehozták volna a szeretet ünnepét.

A Dürerbe egy hónappal előbb köszöntött be a karácsony

Ha létezne "koncert-kóstolójegy", vagyis valami olyasmi, hogy bemehetsz mondjuk egy számodra ismeretlen előadó koncertjének első számára, aztán eldöntöd, hogy maradsz-e, akkor 10-ből 10 ember rohanna megváltani a rendes belépőt, nagyjából azután egy perccel, ahogy Ben Caplan először megszólal a színpadon.

Számomra ugyan nem ismeretlen, sőt, de amikor az első hangok felcsendültek, egyszerre csordult ki a könnyem és borsódzott a hátam. Pedig hallottam már... Próbáltam magyar példát keresni, vagyis olyan zenészt, aki egy szál gitárral/zongorával (és herflivel) kiáll a színpadra, és térdre kényszeríti a hallgatóságot, de egyelőre nem találtam, mert Caplan orgánuma, stílusa és színpadi jelenléte unikális.

Ezen a koncerten sokkal többen voltak, mint két évvel ezelőtt, de akkor még ott lengedezett a pandémia rossz szelleme, azóta bátrabbak lettünk. És nagyon jó közönség gyűlt össze ezen a hideg novemberi estén, én konkrétan vacogtam még, amikor beértem a Dürer halljába, de minden bajom elmúlt, amikor a színpadra lépett.

Ajánlóinkban mi is ismételgettük a promóter toposzait: őrült költő, őrült porondmester – de Ben Caplan minden, csak nem őrült (igen, azért _úgy_ néz ki...): nála józanabb előadó kevés van, maximum szarkasztikus keretekbe foglalja mindazokat a parákat, amelyek az életünket befolyásolják, legyen az a halál, a pandémia, az elmúlás, a bolygó pusztulása vagy a menekültek helyzete. Fekete sztorik ezek, de a koncertjén szó sincs a borongásról: a mindennapok velejáróit iróniával, szeretettel, alázattal és igen kiváló dalokkal itatja át.

Amilyen intenzív figyelem minden szavát, mozdulatát, dalát kísérte, azt igen sok előadó megirigyelné, és jó porondmester módjára tökéletesen tudta, mikor kell lazítani a hangulaton, és a közönség vele énekelt, dúdolt – és üvöltött is, mert erre is volt mód, szerinte ez afféle csoportterápia, megtekinthető a Fb oldalunkon pár pillanat belőle  :)

Tényleg olyan volt ez a koncert, mint a szeretet ünnepe – nevezzük a karácsonynak –, mindenki szeretett mindenkit, a közönség az előadót, Caplan a közönséget, a dalokat mindenki, szóval jó volt együtt, és érdemes lett volna lefotózni az arcokat, amikor Caplan harmadszor is visszajött a végén, és azt mondta: one more song – az olyan volt, mintha a legeslegjobban kívánt ajándékot bontották volna ki a gyerekek a fa alatt :) S amikor a zenész kijött a hallba dedikálni, még akkor is folytatódott a népünnepély, mert hatalmas taps fogadta. Járt neki.

Őszintén remélem, mihamarabb visszajön hozzánk, azt sem bánnám, ha egyszer a zenekarát is hozná magával, de ha csak úgy, magában jön, akkor is ott leszek – tekintsétek ezt rövid beszámolót kóstolójegynek, és gyertek el ti is.

 

Ben Caplan a Dürer Kertben szólózik

Ben Caplan, Dürer

 

 

Szólj hozzá!


Lázadnak az óbudai punkok

Lázadnak az óbudai punkok

A nagy öregek – két régi óbudai punk csapat, a KRETENS és a BTK '80 – a Bloody Holly and the Ricketz elnevezésű feltörekvő, izgalmasan friss...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei programnak este tízkor vége. A muzsikára táncoló vízoszlopok napnyugta után is varázslatos látványt nyújtanak az őket megvilágító színes fényjátékkal, sőt, rövid filmeket is láthattok...

A 2023-as év felfedezettje az Ótvar Pestis – átadták a Fonogram-díjakat

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (MAHASZ) minden évben odaítéli a különböző zenei stílusok hazai és nemzetközi legjobbjainak az őket megillető szakmai elismeréseket. Huszonegyedik alkalommal, ezúttal a budapesti Barabás Villa patinás falai között adták át a Fonogram-Magyar Zenei Díjakat
Új koncertek