A KFT úszó cirkusza

2014/12/20  ·   Koncertbeszámoló   ·  Görögh Atus

"Ültünk a mólón és vártuk, hogy jöjjön a..." 8 óra, és kezdődjön már a koncert, mert utoljára 1996-ban voltam KFT koncerten az azóta porrá égett Budapest Sportcsarnokban. Emlékszem, azon a bulin Magyarországon először internetes kapcsolat segítségével énekelt Hazel O'Connor Dublinból, Wahorn András pedig Los Angelesből rajzolt a kivetítőre. Ennyire emlékszem az egészből...

A KFT  úszó cirkusza

Itt volt hát az ideje, hogy ismét megnézzem a magyar popkultúra egyik legviccesebb és legszerethetőbb zenekarát, akik mentesek minden nagyképűségtől, pedig hát nem keveset tettek le az asztalra.

Szépen megittuk csütörtöki sörünket a Duna-parton, és irányba álltunk a hajó felé. Imádom a hajót, de mindig komoly életveszélynek vagyok kitéve, ahogy megközelítem, mert a rakparton az út szélén menni nem egy életbiztosítás. A szalagkorlátot úgy lépkedjük át, mint Aries Merritt, a 110 gát világcsúcstartója! Talán mi kicsit gyorsabban... A célfotón jól látható, hogy szabályosan futottunk be a hajóra, és megosztott első hely az eredmény, amiért át is vesszük jól megérdemelt sörünket.
 
Leérünk a koncertterembe, és legnagyobb megdöbbenésemre elég silány a nézőszám, pedig már csak 15 perc van a kezdésig. A közönség úgy áll körben a fal mellett, mint régen a sulibuliban, amikor senki nem mert táncolni, és vártuk az első bátor párost. Ha nem kért fel senki senkit, akkor úgy mentünk haza, hogy na, ma megint elcsesztünk egy lehetőséget, hogy megfogjuk egy lány derekát a "Say you say me" című, Lionel Richie jegyezte nyálcsurgatós, első csókos slágerre. Ha ez szólna  most, akkor tuti véget nem érő röhögésbe kezdenék, és nem mellesleg elsüllyedne a hajó a sok nyáltól.
 
Amúgy nagyon jó dalokat raktak be "háttérzajnak"! Man at work, Clash, Trio... Marhára élveztem. Életemben talán először nem maradtam le az előzenekarról, pedig mindent megpróbáltam! Ezen az estén ugyanis ilyen nem létezett! Kicsivel múlt 8 óra, és mintha a szárazföld lakhatatlan lenne és a hajó jelenti az egyetlen esélyt a túlélésre, úgy özönlenek be az emberek! 10 perc alatt szépen kényelmesen meg is telik a terem. 

Komótosan színpadra lép a KFT négy tagja, és elkezdik első dalukat (Sakkfigurák), amit Bódy Magdinak írt a zenekar (csakúgy, mint a Bábu vagy slágerüket, amit a zenekar végül nem adott oda neki.) Kicsit lassú, így kicsit értelmezhetetlen számomra, miért ezzel nyitnak, de ahogy nézem, nem csak bennem vetődött fel ez a kérdés. Lengyelfi Miklós egy elektromos nagybőgőn adja a mélyet, és szépen effektekkel változtatja a hangzását. Bornai Tibor pedig Bornai Tibor! Próbáljuk megfejteni, hogy hazánkban a billentyűsöknek külön stylistja van, vagy csak véletlen egybeesés az irgalmatlan mikrofonfrizura?! Presser után szabadon... Irigylem a hajáért, és ahogy nézem, a zenekar többi tagja is irigyli, hisz a 33 év alatt csak neki lett több haja...
 
Ahogy nekem is! Szóval Bornai nekem szólóban is nagy kedvencem, szeretem a dalait. Laár András érezhetően még az öltözőben maradt, de ezt senki sem veti a szemére, mert ha valaki, ő aztán képes a lehetetlen helyzetekből szabadulni. Az első dal utáni szünetben akaratlanul, már-már zsigerből Besenyő Pista lesz Andrásból, és stand-up rögtönzések törik meg a csendet. A hangadó Laár mellett Bornai is bizponyít humorérzékről – nagyjából térdre rogyunk a röhögéstől. Erre muszáj inni még egy sört!
 
Csípőből fapofával repkednek a szóviccek és versek ami jelen esetben a Buborék volt:

"Ej, buborék, buborék,
Színejátszós, csodaszép,
Imitt veres, amott kék,
Orromból gyött ki elébb."
 
A második dalban végre előkerül az erő, és a Tükör megmozgatja a közönséget. A dobok mögött  Márton András is végre mozoghat, mert elég lendületesen tálalják nekünk. Az összekötő szöveg megint arra késztet, hogy a lábamat csapkodjam a röhögéstől, miközben lötykölöm ki a sörömet a korsómból. Micsoda pazarlás... A Halott szenvedély után a Szobanövény következik, és megint nem értem, miért akarnak ismét álomba ringatni. Egy hullámvasúton ülök, ahol egyszer fent, egyszer lent vagyok, de szerencsére még bennem él Besenyő István előző poénja, és nem túl etikusan átröhögjük a dalt: nem mi tehetünk róla, hanem a humorérzékünk!
 
A Szép szolidan végre  egy igazi tempós dal, ezt követi a Nem erőszak a disznótor és a Bankrabló (ami a 2000-es lemezen hallható)  – ez egy nagyon jól sikerült blokkra! Itt éreztem igazán, hogy koncerten vagyok, nem pedig egy zenés színházi előadáson. Ami persze nagyon szórakoztató. A Szép vagy, Irén és a Macska az úton daloknál két vendég érkezik a színpadra, elsőnek Premecz Mátyás, aki Hammondon kísér és Tóth Tibi (Hooligans), aki gitáron adagol némi metál érzést a többségében 40+-os közönségnek. Nem a 20-as éveiket taposó hormonzsákok zenekara a KFT... 
 
Láthatóan Tibi nem érzi, merre megy a zenekar, de ez nem az ő hibája, feltehetően a stílusbeli különbség okozza. Pedig szívemet melengette, ahogy metál-terpeszben belekezdett a Volvo című klasszikusba. Elő is került a léggitárom, de ahogy néztem, ezen az estén csak én hoztam el, viszont a sör bátorító hatása miatt, ezzel mit sem törődtem. Ahogy azzal sem, hogy az Elizabetet Laár András teljesen más hangnemben kezdte el énekelni, és leintette a zenekart... Zavar támadt a színpadon, mint amikor Mr. Spigot, az egylábú jelentkezett Tarzan szerepére,  és furcsa mód a 33 éves rutin nem tükröződött a technikai baki kommunikációjában. De a KFT annyira barátságos és szerethető banda, hogy náluk még ez is belefér. Ami el tud romlani, az el is romlik! Újrakezdik a dalt, és jó kis laza rockba öltöztetett újragondolás születik belőle.
 
A Kőember és az Ugatnak a kutyák jön a sorban, és itt végleg görcsbe rándult a nevetőizmom! Újabb vers az összekötő (nem biztos, hogy pont itt mert már a sörcsapot kibéreltük a végére):

Csirkecombok
 
Ne féljetek tőlem, veresre sült combok!
Ne bújjatok tömzsi jómagam elől!
Nyeldeklőm kárpitján nincsenek fémhorgok
- Ha ezektől félnétek -, ott fenn nem akadtok
Lágy, ölelő nyelvem csókos forgatással
Hengerít majd derék, masszív fogak alá.
Szívélyes rágással üdvözlöm jöttötök -
Péppé aprítástok nyájas rítusával.

A nyelőcső csúszdáján hullámvasutazva,
Dévaj kacagással juttok a hasamba.
Gyomrom fürdőjében, forró medencében,
Mind élvezkedhettek emésztődéstekben.
Beleim tömlőin végighömpölyöghet
Hurka alakúvá képzett maradéktok,
S nemsokára, végül együtt ünnepeljük
- Megnyitván kapumat - dicső zuhanástok.
 
A depresszió legjobban leírt és megfogalmazott, valamint hangszerelt bizonyítéka a Nem sikerül kikúrálni magam! Ez egy igazi sötét tanulmányi szívrándulás! Itt gondoltunk egyet, és meglátogattuk a mosdót. Annyi sört ittunk, hogy jódlizó bajor gazdákat láttunk kijönni a vécéből. És ahogy az lenni szokott, a férfi msodóban nem a sminkünket igazítjuk meg, hanem ott bizony a Föld sorsát érintő döntések és beszélgetések folynak! Bele is csöppentünk egy ilyenbe, miközben hallom, hogy az Elmúltak az ünnepek szól a színpadról. A téma az volt, hogy milyen hajó lehetett régen az A38. Csapatszállító? Hadihajó? Sorakoztak az érvek, mire mi becsatlakoztunk, és felvilágosítottuk a szintén nem szomjas tárgyalópartnereinket, hogy valójában az Auróra cirkáló bulihajója volt, amelyen többek között a szovjet tengerészek vodkázhattak és rophatták a Kalin Kamalin Kakalin Kamaya méltán híres népdalra. És mivel annyira berúgtak. valahogy a Dunán kötöttek ki, és kompletten átmulatták az első és a második világháborút. A szellemük a mai napig kísért a hajón, ezért érzi magát mindenki olyan marha jól mindig a fedélzetén! 

Három literrel könnyebben szinte szökellünk vissza a csaphoz az Éljen a szerelem dal közben, ami a 2000-es lemez címadó dala – és igen jóra sikerült! Bárkicsit vitatkoznék, hogy mi éljen, de legyen meg az akarat, és akkor éljen a szerelem ... rögtön a sör után! Ismét érkezik a két vendég, és egy ismerős téma üti meg a fülem. Igen! Ez a KFT legnagyobb slágere! Afrika! Vagy, ahogy ma énekeltük: "tömény romantika, imádlak a FIKA!"  Tóth Tibi ebbe is beleteszi stílusát, és jól hozza benne a rockhangzást! A közönségekkor már mintha egy csikidám buliban lenne, úgy mozog! A szám végén a zenekar elköszön, és lemennek a színpadról.

A vissza után természetesen jött a Balatoni nyár, és itt megint egy leintés következett, mert Laár gitárja nem szólalt meg. A technikusok fel alá rohangálva keresik a hiba okát, és ennél a bakinál is úgy éreztem, a zenekar nem tudja jól kezelni a helyzetet.  A színpadon van mindenki, a vendégekkel együtt, de valamiért olyan kínosnak érezzük a helyzetet... Ám Bornai a maga higgadt nyugalmával elkezd szólózni, mire végre megszólal a gitár, és eláztatja a hajót a nosztalgikus romantika. Mindenki énekel, mi is – a pultnál felemelt kezekkel igazi kórusként viselkedünk, és ezt a következő dalnál sem hagyjuk abba, amit Márton András és Laár András énekel, Jó éjszakát címmel! A korsómba sírok, mert vége a koncertnek, és nem volt a Bábu vagy! Amit a legjobban vártam a Volvo után...

Bánatomban kérem a csapost, hogy szorítsa már ki a levegőt a korsómból, mert ez olyan, mintha a Stones nem játszaná el a Satisfactiont! Itt kisebb szópárbajba keveredünk, mert szerinte a KFT Satisfactionje az Afrika! Nem, az Afrika a Stones Angie-je! Hosszas érveléssel sikerül meggyőznöm mindenkit körülöttem, és majdnem sikerült kirobbantanom egy kisebb forradalmat, mert így, hogy gazdagabbak lettek egy ténnyel, ők is hallani akarják a Bábu vagy-ot! Internet, Youtube, és már szól is! Helyrebillent a világ rendje.

Mindent átgondolva, egy jó kis klubkoncert volt ez, hajdanán ilyen lehetett a békeidőkben. Semmi feszkó a bakik miatt, hisz a rajongóink előtt játszunk...gondolhatta joggal a zenekar. És így is volt. Pusztán az Afrika miatt erre a koncertre senki nem jött el. Akik jelen voltak, mind jól ismerték a KFT életútját. Érezhető volt Laár András színházban eltöltött éveinek nyoma, mert nem nem tudta levetkőzni a színjátszást és a Besenyő István–poénokat, amik természetesen nagyon ültek, így kaptunk egy nem unalmas és nem is lágy dallamokkal tűzdelt koncertet. Élveztem (ha nem is minden dalt), egész este kiválóan éreztem magam, s ami a legfontosabb: nagyon jól szórakoztam! A KFT a mai napig a legviccesebb és legszimpatikusabb zenekar számomra, pedig szövegeiket tekintve komoly társadalomkritikát is rejtenek!. Néhol nevetünk, csak éppen nem ismerünk magunkra a dalban... És ez így van jól, mert csak korlátozottan tud mindenki felelősséget vállalni a világ dolgaiért. Ahogy másnap én is igen korlátozott leszek, mert aki legény éjjel, legyen nappal is éjjel!


Képtár

  • A KFT  úszó cirkusza kép 39167
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek