ABBA csak egy van!

2013. március 11.  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

S nem ez az egy lépett fel március 7-én az Arénában, ezt fontos jó előre leszögezni. A svéd Waterloo zenekar nyilván megkapta az eredeti együttes – és/vagy jogutódjának - az engedélyét, ezzel a helyzeti előnnyel járják a világot, de valljuk be, erre a produkcióra bárki képes lehet, aki ABBA-ügyileg járatos a zenében.

ABBA csak egy van!

Abbás vagy Boney M-es vagy?” – ez a kérdés ebből a távlatból már értelmetlennek tűnik, de annak idején, amikor az említettek a fénykorukat élték, még fontos volt a válasz, behatárolta a további kommunikáció irányát. Ami, szintén ebből a távlatból, azért elég vicces helyzet.

Eleddig kétféle tribute-elgondolást láttam: az egyik, amelyik szóról szóra, illetve hangjegyről hangjegyre akarja megidézni a nagy elődöt, míg a másik felfogásban maguk a feldolgozók is beleteszik a saját egyéniségüket, gondolataikat, elképzeléseiket az újrajátszott nótákba. Én ez utóbbit tartom kreatívabbnak, de a közönség általában az előbbit szereti.

A Waterloo is az elsőt választotta, jól felfogott érdekében, ráadásul annak idején annyira széthallgattuk az ABBA-slágereket, hogy még egy ritmusváltoztatás, pluszhajlítás vagy betoldás is feltűnne. De a svéd ötletgazdák még tovább mentek: addig castingoltak, amíg össze nem szedtek négy kísértetiesen hasonló fazont, hozzácsaptak még két egykori abbás session zenészt – Ulf Anderson - szaxofon, Roger Palm - dob –, valamint a National Symphony Orchestra of Londont (Matthew Freeman vezénylésével), továbbá az eredeti kosztümök hasonmásait és az eredeti zenészek mozdulatait.

És itt romlik el a dolog. Mert ABBA csak egy van, és egy van Anni-fridből, Björnből, Bennyből és Agnethából is. Mindez, amit annak idején magukkal vittek a színpadra – hangzás, design, gesztusok, táncmozdulatok – nélkülük nem működik, hamisan és üresen csillog, még akkor is, ha kinevezik shownak, persze, mindenféle showelemet nélkülözve, mert ugye a két konfettibombát meg a szegény szimfonikusok kényszer szülte táncikálásait nem ér annak nevezni.

Nem tudom, az első pár szám után miért mentek el sokan: eltévedtek az időben, és csalódás érte őket, hogy nem az eredeti ABBÁ-t látják, vagy nem tetszett igazán az utánzat, mindenesetre a hangulat is csak a koncert kétharmadánál forrósodott át. Igaz, épp csak belelendült volna a közönség, amikor 50 perc után legott húszperces szünetet tartottak, és pár perccel 10 után már véget is ért a buli. Próbálkoztak közös énekléssel is: rosszkor. Nem a Fernando az, amelynek a szövegét a magyar közönség könyv nélkül fújja, max. refrén. Hát, nem zengett az Aréna, ettől aztán mindenki zavarba jött, és a következő szám ütemes végigtapsolásával próbálták kiküszöbölni a nyelvi csorbát.

Egyébként tényleg hasonlítanak az igaziakra, bár Bennynek adhattak volna egy S-es gitárt, és az is vicces volt, hogy Björn bármikor fel tudott ugrani a zongorától úgy, hogy a hangzásban nem változott semmi. Fridának kicsit frivolra sikeredett a lay-outja, bocsi, hogy aláfotóztunk, igyekeztünk bugyimutogatás nélküli fotókat kiválogatni. Agnetha volt a legjobb hasonmás, a vokálé meg minden elismerésem. Sőt, amikor a szimfonikusoknak pár taktus erejéig adódott lehetőségük  eredeti műfajukban megszólalni, az is rendesen hangzott. Szóltak az ismerős dallamok is, és volt, hogy állva tapsoltak a színpad előtti sorokban helyet foglaló nézők , ami azért volt abszurd kicsit, mert az efféle tiszteletadás leginkább a név eredeti tulajdonosainak járt, a mostaniak semmit nem tettek hozzá semmit, azon kívül, hogy vették a fáradságot, és ideutaztak. Jah, még kijátszották a gyerek-kártyát is, amikor betereltek egy gyerek kórust az I had a dream refrénjéhez, a fináléban meg újra.

Ha sikerült elfeledkezni a színpadról, és az ember kicsit átkonfigurálta a fülét, lehetett azért élvezni ám a dolgot, mert ezeket a számokat anno megírták olyan jól, hogy bármikor átüssék a falat. Főleg az utolsó pár szám szólt nagyon jól, mintha addigra mindenki behergelte volna a hangszerét, és a hangok össze is találkoztak, énekkel, közönséggel, mindenkivel.

A játszott dalok listája

Ring, ring (svédül)
Take a chance on me
Honay, honey
Love me or leave me
Fernando
Chiquitita
I’am a marionette

Eagle
SOS
Money, money
Mammamia

-szünet-

A vokál egyvelege
Voulez vous
I had a dream
The winners takes it all
Hole In Your Soul
Dancing queen
Give, give me
Super troopers
So long

Ráadás:

Does your mother know
Waterloo
Thank you for the music

Fotógaléria itt


 

 

Szólj hozzá!


Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

Piedone nyomában címmel mutatja be pénteken a Bud Spencer filmszínész életéről szóló portréfilmet az M5 kulturális csatorna.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Gájer Bálint párt keres egy duetthez

Gájer Bálint nagy erőkkel készül karácsonyi nagy koncertjére (az esemény adatlapját csatoltuk). Az élményben, amelyet egy ilyen ünnepi fellépés jelent, szeretne megosztozni valakivel, aki elénekli vele a nagy közönség előtt a Fehér Karácsony című népszerű karácsonyi dalt.

Itt van ZAZ legújabb albuma!

A franciák csodafegyvere a napokban mutatta be legújabb albumát. Az énekesnő új anyaga a chanson, a dél-amerikai gitár, a pop, a salsa és a rock elemeinek ötvözésével született meg, a végeredmény pedig hűen tükrözi Zaz művészi hitvallását.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek