Aki nem bulizott, magára vessen! Smokie az Arénában

2018/11/30  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Több mint 50 éves pályafutásának összefoglalásaként – szimfonikus zenekarral kiegészülve – életműkoncertet ad a Smokie együttes Budapesten. A brit legenda a Papp László Budapest Sportarénában szerdán lépett fel.

Aki nem bulizott, az magára vessen! Smokie az Arénában

Hadd osszak meg az olvasóval egy személyes élményt a Smokie-val kapcsolatban. Gyermekkoromban (ami a hetvenes-nyolcvanas években zajlott) láttam anyám bakelitjei között egy Smokie Greatest Hits lemezt, de nem nagyon tettem fel a lemezjátszóra magamtól, viszont a rádió unásig játszotta a Stumblin' In-t (amit Suzie Quatro-val készített Chris Norman, a Smokie akkori énekese – amúgy Suzie Quatro-lemezünk is volt...) és a Livin' Next Door to Alice-t és igazából ezeket én nagyon bírtam.

Aztán mikor meghallottam Chris Norman-nek Dieter Bohlennel közös dalait a nyolcvanas évek közepe-vége táján, kicsit meglepődtem, hogy ez a két ember miként kerül össze és mi a fenének kell ez... Nemrég Bécsből egy Europe-koncertről a 23 éves lányommal éjjel kocsival hazafelé tartva az egyik rádióban megszólalt az I'll Meet You at Midnight, és a gyerek azt kérdezte, hogy mi ez a cuki szám. Mondtam neki, hogy bizony, ez a Smokie, a hetvenes évek legaranyosabb tánczenekara. Onnantól kezdve naponta hallottam újra itthon, mert teljesen rákattant, majd szép lassan a többi dalocskára is.

Így igazán nagy szerencse, hogy pont most lett aktuális Budapesten egy életműkoncert, amelyre a hetvenes-nyolcvanas évek zenéjének bűvöletében (is) élő 23 évest is el tudtam vinni. Szerintem ő volt a legfiatalabb az Arénában, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy végigmulassuk ezt a házibulit. Persze már nem Chris Norman az énekes, de sebaj, így is jól szólnak ez a dalok, egyszerűen azért, mert jól megírták őket.

Nehezen indult a party, mivel ülős koncertnek hirdették meg (fel nem fogom, hogy egy táncolható, kvázi mulatós dalokat játszó zenekar koncertjénél ki találja ki azt, hogy ülni kell), de szerencsére a végére azért a hardcore, annak idején bizonyosan minden szombati teadélutánon erre ismerkedő, táncikáló negyvenesek és ötvenesek is felpattantak (igaz, kellett őket noszogatni egy kicsit), és az utolsó 5-6 számot már táncolva mulatozva töltötték. Ezek között hangzott el a Creedence Have You Ever Seen The Rain-je, a Whiskey In The Jar (amit leginkább a Thin Lizzytől ismerünk), a Needles and Pins és persze a Living Next Door To Alice is.

És nyilván nem a hátul játszó (a Smokie-t az egész turnéján mostantól végig kíséés végigkísérő) Óbudai Danubia Zenekar miatt vált ülőssé ez a koncert, mert ők nagyon szépen rásegítettek a hangzásra, vicces volt felfedezni és nagyon ötletes volt itt-ott egy kis fuvola-, néha egy fagotthang, az egész teltebb és ezzel teljesebb is lett.

Fent a karzaton a felállva táncolás kicsit nehezebben volt megoldható, de azért, aki akar, feltalálja magát, így a végén már mi is roptuk a legtetején.

Aki nem bulizott és nem érezte jól magát, az magára vessen! Remélem, így tett az a szőke leányzó is előttünk (mármint magára vetett - sic!), aki remélhetőleg kifizette a jegyét és nem sajtóssal volt bent. Ha kifizette, kár volt, ha sajtós volt, akkor meg figyelni kellett volna, hiszen "dolgozunk" is ilyenkor. Ugyanis a hölgy végig – értsd: VÉGIG – a telefonját nézte, de nem azon keresztül a koncertet, hanem a csuda tudja, hogy mit. Amikor párszor odapillantottam (hiszen belevilágított a szemembe a telefonja), akkor ruhákat böngészett és azt, hogy hány lájk van egy-egy bejegyzésnél. Ezt néha megmutatta a mellette ülő partnerének is, aki szintén rém unottan ült végig, a kezét szerintem egyszer sem csapta össze, pedig volt erre késztetés bőven, a vicces, jól érthető felfonkok és hát nem utolsósorban a muzsika. Még jó, hogy ezt fönt a karzaton csinálták, így a zenészek nem láthatták, rém frusztráló lehet, hogy valaki nem őket figyeli, hanem azt csinálja, amit otthon is lehet, akár... Kezdem megérteni azokat az előadókat, akik már a koncertjük meghirdetésekor kikötik, hogy telefont nem lehet bevinni a bulira.

Mindeközben elhangzott szinte az egész életmű, a zenészek is élvezték, külön kiemelném a dobost, aki annyira hálás és boldog  volt a végén, hogy onnan fentről a kivetítős képen úgy látszott, mintha könnyezne is.

Mi nem könnyeztünk, de mosollyal az arcunkon távoztunk, és ez az, amit a zene, a zenészek tehetnek értünk: megríkatnak és/vagy mosolygásra késztetnek. Engem bármelyik megoldás érdekel, de legyen legalább ilyen szórakoztató, mint ez a szerda este az Arénában!

Smokie, koncertbeszámoló

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek