Az Onuka ismét emlékezetes koncertet adott a Hajón

2019/04/14  ·   Koncertbeszámoló   ·  Simonyi Éva

A hazájában rendkívül népszerű ukrán elektro-folk formáció 2017-ben egyszer már koncertezett az A38-on, most másodjára is megnéztük őket.

Az Onuka ismét emlékezetes koncertet adott a hajón

Az Onuka-t 2013-ban alapította Yevhen Filatov és Nata Zhyzhchenko, azóta csatlakozott az együtteshez Daryna Sert (billentyűkön), Mariya Sorokina (dobokon), és Yevhen Yovenko (banduryston - ez egy tradicionális ukrán pengetős hangszer). Első albumuk 2014-ben jelent meg, és egyből óriási sikere lett. Az új anyagra 4 évet kellett várni: második lemezük Mozaika címmel jelent meg 2018 márciusában, ezt turnéztatják most.

A zenekar pontosan a tervezett időpontban, fél 9-kor lépett színpadra, és kezdte el az estét. Hallhattunk a régebbi dalok közül is egészen sokat, például a közönségkedvenc Vidliket is (ami nekem is az egyik legnagyobb favorit), két éve és most is óriásit hangulatot csinált:

 

 vagy a Mistot, ami szintén egy remekmű,

 de mivel a jelenlegi turné a tavaly megjelent Mozaika album népszerűsítésére épül, ezért a dalok többsége erről a lemezről szólt, mint például a GOLOS.

 A koncert közben folyamatosan váltakoztak a nyugodtabb hangulatú, a folkos és a bulizósabb, pörgős dalok, de az este légköre alapvetően egészen visszafogott volt attól függetlenül, hogy elképesztő energiával zenéltek a színpadon.

A színpadkép most is abszolút minimál volt, ezen a koncerten csak a zenére összpontosított mindenki. Nata Zhyzhchenko énekesnő futurisztikus napszemüvegben, hófehér ruhában lépett színpadra, a férfi zenészek pedig talpig feketében. A daloknál többször ment az ének felvételről, de nem playbackelt rá, hanem “csak” zenélt élőben, például a fentebb említett Vidlik-nél, de ez semmit nem vont le az adott dal értékéből.

Nata rengeteget kommunikált a közönséggel, majdnem minden dal után megköszönte a tapsot, illetve, ahogy haladt előre a koncert, egyre több magyar szót is hallhattunk az énekesnőtől, aki begyakorolt néhány kifejezést, hogy a kedvünkben járjon (“Jó napot kívánok”, “Köszönöm" stb.), amit a magyar közönség rendkívül értékelt.

Összességében véve, s a két évvel ezelőtti bulihoz képest egy hangvétellel lazább és nyugodtabb koncert volt, de ez várható volt az új lemez hangzásvilága alapján. Reméljük megtartja jó szokását az együttes, és hamarosan ismét erre járnak!

Onuka, A38

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek