Bál volt a Kongresszusiban – a közönség állva tapsolta meg a KFT zenekart

2024/01/08  ·   Koncertbeszámoló   ·  Lenti Barnabás

A KFT zenekar szinte minden évben előrukkol valami újdonsággal: az Operaházban koncerteznek, vendégekkel színesítik műsorukat vagy éppen egy éneklő fűrészt szólaltatnak meg a színpadon. Január 6-án a Kongresszusi Központban big band hangszerelésben hallgattuk a dalokat, kilenc fúvós közreműködésével. Vendégekből sem volt hiány: az énekhangot vokalisták erősítették, de a KFT család gyermekei is színpadra léptek.

Bál volt a Kongresszusiban – a közönség állva tapsolta meg a KFT zenekart

A koncert beharangozása már az első pillanatoktól kezdve felcsigázott. A zenekar tagjai videóüzenetekben invitálták a közönséget a koncertre. Bornai Tibor egyszerű érveket sorakoztatott fel: otthon mindig minden ugyanott van, semmi változatosság nincs benne, a KFT nagykoncertjén azonban minden más lesz. Márton András dobos pedig beharangozott két olyan dalt, amelyet KFT koncerten igencsak ritkán hallani (Ha kövér leszek, Botrány). Egyből tudtam, hogy szeretnék ott lenni a koncerten, már csak azért is, hogy halljam ezeket a dalokat (mániáim a ritkán játszott dalok), kiváltképp big band hangszerelésben. Ezek meg is tették a hatásukat: pótszékes teltház kerekedett a koncertre.

A hangszerelés oroszlánrészét Bornai Szilveszter végezte (sejthetjük, kinek a rokona), aki a zenekar Instagram oldalán közzétett videókban kifejtette, hogy a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a dalokban észrevehető legyen a fúvósok erénye és a jazz hangzás, mégse változzon meg a KFT stílusa. Lássuk, mi hogy éltük meg a koncertet:

Nem szeretek úgy beszámolót írni, hogy az csak szuperlativuszokat tartalmazzon. Most azonban sajnos nem tudok mást. Valószínűleg az egyik legjobb KFT koncertet láthatta, hallhatta a közönség mind a hangszerelés, mind a kiválasztott dalok tekintetében. A koncert elején a Mesterséges Intelligencia hangja megosztott velünk néhány tudnivalót a zenekar „botrányairól” és más közérdekű információkról.

Ezek után pedig felcsendült a fúvós nyitány majd pedig a Botrány. Az elmaradhatatlan közönségkedvencek mellett előkerültek olyan ritkán játszott dalok is, mint a Száll egy pofon a szélben vagy a Kovács Pál, illetve az idén műsorba került Amit megeszel vagy épp az Irén. A daloknak egytől egyik jól állt a fúvós hangszerelés és a háromtagú vokál is (Vintage Dolls énekegyüttes). A Színes álarc a lelkemen című dalban Szász Ágnes csodálatos duettet énekelt Bornai Tiborral. A zenekarral játszott még ütőhangszereken Gábor Andor UFO, szájharmonikán pedig Lantos István.

Fotó: Sánta Balázs

Mint megtudtuk, a zenekar új albuma is gőzerővel készül, már 6 dalt fel is vettek, egyet pedig a koncerten is hallhattunk. A Te vagy az, aki kell című számban Bornai Tibor új formába, egy szerelmes dalba öntve idéz fel és említ meg olyan korábbi dalokat, mint az Elizabet, az Andrea, az Irén vagy épp a Színes álarc a lelkemen.

A koncert egyik fénypontja a Te Apád, Az! zenekar, vagyis a KFT tagok gyermekeiből álló együttes színpadra lépése volt. Bornai Szilveszter, Bornai Emma, Bornai Kamilla, Lengyelfi Edit, Lengyelfi Eszter, Márton Áron, Laár Bence és Laár Buda Illés a Tea című dalt adták elő (jó dolog volt!). A közönség vastapssal jutalmazta őket – megérdemelték.

Fotó: Sánta Balázs

A koncert végén a gyerekek még visszatértek a színpadra a Jójszakát című dalra, a zenekar elbúcsúzott, a közönség pedig állva tapsolta meg a kivételes koncertet. Márton András korábban elhintette, hogy az eseményről felvétel készül, amely valamilyen formában megjelenik majd. Szaván fogjuk, hiszen, ha valamit, akkor ezt a koncertet igazán érdemes kiadni mindenféle formában.

 

 

KFT, big band, BKK, Te Apád, Az!

 

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek