És akkor beköszöntött az aranykor: Wellhello@Akvárium klub@Rockwell

2015/03/16  ·   Koncertbeszámoló   ·  Farkas Viktor

2014-től – a Petőfi rádió közreműködésével – beszélhetünk a Magyar zene aranykoráról. Megnyíltak a lehetőségek (és a pénzcsapok egyaránt) mivel valaki „fent” észrevette, hogy talán van igény ebben az országban a hazai zenére is. Sosem felejtem el, amikor a Fish-t csak 1-2 ismerősöm hallgatta. Azt pedig el sem tudtuk képzelni, hogy is lehet egy Pénz Halott?! Mára persze változott a helyzet: több zenét hallgatunk, mint 4 éve!

És akkor beköszöntött az aranykor: Wellhello@Akvárium klub@Rockwell

A Wellhello keménymagját a mindenki által már jól ismert Fluor Tomi és a „session” világból már szintén jól ismert Diaz alkotják. Mindkettőjük részéről az új projekt egy hatalmas bizonyítás, hiszen F.L.U teljesen félretette a szóló karrierjét, és megmutatta a nagyérdeműnek, hogy a régi, feltűnően színes hip-hop cuccokban nyomuló tinédzser srác a „Mizuval” mára a múlté. Komoly megjelenés, aktuális témákat érintő szövegek. Ez történik, amikor kinevel a szakma valakit!

Diaz tekintetében is nagy vállalkozás a Wellhello, hiszen egy háttérben dolgozó (és igen sokat dolgozó!) zenész esetében kiállni egy már rutinos előadótárs mellé – nem kis vállalkozás, pláne egy olyan produkcióban, amely az első pár koncertjén is több ezres közönséget vonz.

Papíron (Youtube-on) tökéletesen működik a dolog, hiszen a folyamatosan érkező dalok hatalmas nézettséget generálnak. A srácok által kitalált hashtagek és idézetek pedig elárasztották a közösségi oldalakat. A 70’-80’-as évek popzenéjét idéző dalok pedig szinte minden rádiós lejátszási lista élére eljutottak, nem beszélve a különböző demográfiájú hallgatóságot. De vajon, hogy szól élőben a 2015-ös 80’-as évek?

Csapó 1 – Akvárium Klub

Első utam azonnal Budapestre vezetett, hiszen az Akvárium Klub nyugodtan nevezhető a hazai zenei élet gyújtópontjának. Ha valahol akkor itt minden komponens adott egy igényes nagyszínpados produkcióhoz.

A koncert előtt egy órával már gyülekező tömeg megerősíti a gyanúmat, miszerint a fiatalabb korosztály érdeklődése lesz erősebb a koncert iránt, de szerencsére a huszonévesek is szép számban képviseltetik magukat. Az 1500 fős közönség hamar elfoglalja a NagyHall-t , és mindenki izgatottam várja a kezdést.

A SirVive már-már pofátlanul fiatalos/lendületes pop-rock előadása kellemes nyitánya volt az estének. Természetesen ők is érezték, hogy nem a leghálásabb feladat nyitni egy ilyen eseményen, de a végén elhangzott természetesen az örök kérdés: Készen álltok?!

A Wellhello nyitánya – és maga a produkció is – igazán hatásos, hiszen a Rakpart klipjéből már jól ismert „A Wellhello bemutatja…” szöveg hallatszik Bozai József tárgyilagos baritonján – huszonéveseknél libabőr! A tizenévesek között pedig voltak, akik tanácstalanul összenéztek az Intro-nál, de az idősebb korosztály azonnal tudta, mi a led falon oda-vissza mozgó piros fény…

 


 

Az Oldalzseb lendületes funky-témái, a Juróptour dallamai kellemesen megmozgatták a közönséget az első percekben. Előkerültek a táncos lányok, akik sajnos a Széthagyott Ruháknál nem mutatták be élőben a dal címében felvázolt képet, holott bizonyosan lett volna rá igény a férfi koncertlátogatók körében.

A produkciót kicsit félbevágva csókolózásra buzdítanak mindenkit a srácok, amihez a Careless Whisper dallama adott kellemes aláfestést. Efféle nagyobb megszakítást már csak Bozai József újbóli feltűnése okozta, mikor is a hangfalakból szólt a közönséghez: Nem látom a kezeket!

A setlist persze nem nélkülözhetett olyan dalokat is, mint a Sokszor volt már így vagy az Apuveddmeg, amely alatt jó pár 47.000 Ft-os bankjegy is gazdára talált.

 

 


 Külön pont, hogy Halott Pénz személyesen is beugrott a Hello Lányok erejéig. A visszataps után Diaz arcára kiül a meghatottság. Talán maga sem hiszi el, hogy a közönség nem csak a Fluor szólóéra dalait fújja, de a Nélküled szövege sem okoz gondot nekik. Nem maradt más hátra, mint a kötelező finálé, a megasláger, a „kezdet” zárja a koncertet: a Rakpart.

 


 

 

Csapó 2 – Rockwell

A miskolci egyetemi klub már egy másabb hangulatot hozott magával. Kisebb színpadára a pesti fénytechnika töredéke fért csak el, és a ledfal is otthon maradt… „most már nem számít!” A tömöttebb küzdőtér ellenére a hangulat nem volt nyomott (ba-dum-tss!) maguk a zenekar tagjai is lazábban léteztek a színpadon.

A srácok folyamatos kontaktban tudtak maradni a közönséggel. Diaz-on sem látszottak annyira az izgalom nyomai, mint az Akváriumban, ahol néha-néha belebakizott a bekonfokba, itt viszont élvezte, hogy a lányok megpróbálják letépni a pólóját. A 47 ezreseket, igaz, itt nem ágyúval lőtték a közönségre, de legalább ép bankjegyekkel térhetett haza mindenki.

Nincs mese, legközelebb irány a Budapest Park, ahol mindannyian kényelmesen elférünk majd!

#elnökiduplázás

 A kétnapos Wellhello dömping után nyugodtan kimondhatjuk, hogy elkezdődött valami, ami az egész országot megmozgatja. A hazai koncertlátogatási viszonyok megdőlni látszanak, az Elnöki ügy első helyen nyitott az iTunes-on. A produkció pedig az egyik legkönnyedebb, legfelépítettebb ma az országban! Aki teheti, nézze meg a srácokat élőben, ha pedig nincs pénz elutazni egy fesztiválra vagy megvenni a jegyet tudjátok… szóljatok apunak!

 


Képtár

  • És akkor beköszöntött az aranykor: Wellhello@Akvárium klub@Rockwell kép 41188
  • És akkor beköszöntött az aranykor: Wellhello@Akvárium klub@Rockwell kép 41189
  • És akkor beköszöntött az aranykor: Wellhello@Akvárium klub@Rockwell kép 41190
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek