For (y)our entertainment - Adam Lambert Berlinben (the same in english)

2016/05/04  ·   Koncertbeszámoló   ·  Juhász Vali

Berlin a buli fővárosa! Ezért is teszem tiszteletemet most már szinte hagyományosan évente egy-egy koncerten a német főváros stadionjaiban vagy a Neukölln bulinegyedben. Ahol minden metrószerelvényre minimum egy láda sörrel szállnak fel a fiatalok, ahol minden megállóban szól a zene és néha a hangszeres beül közénk és játszik. Hol ír dalokat egy nyenyereféleségen, hol pánsíppal Simon és Garfunkelt, hol pedig autentikus roma dallamokat gitáron. Imádom ezt!

For (y)our entertainment - Adam Lambert Berlinben (the same in english)

A 2016-os to-do-list legelejére az egy éve megjelent The Original High című albumával idén a világ körül turnézó Adam Lambert került.

Minek tagadnám, nagy kedvencem lett ez a pasi, ilyen hangi adottságokkal, profizmussal, humorral, kisugárzással egyaránt bőven ellátott előadó nem nagyon születik mostanában a földre. Lehet szidni Simon Cowell-t a tehetségkutatói miatt, nyilván kevés olyan "felfedezett" van, akire büszke akar lenni (talán ő sem teljesen bolond), de úgy gondolom, Adam Lambertre büszke lehet. Bár ő már "fel volt fedezve", az American Idol csak egy kis lökés volt neki az országos ismertség illetve a világhír felé.

Az estet egy Evelin nevű német formáció előadásának túlélésével kezdtük. És ezt tessék szíves lenni komolyan venni, nehezemre esik a Völgyesi Gabiba oltott Zalatnay Saroltát egy kis Odettel megspékelő frontleányzóról dicsérő szavakat mondanom. Volt mögötte valami zenekar, de az énekesnő oly erőlködve üvöltötte végig a 25-30 percet, hogy szinte fájt. Előzetesen belehallgattam a zenéjükbe, a felvett anyagok közel sem ilyen szörnyen görcsösek, talán az izgalom miatt történt ez a kisebb katasztrófa. A nyolcvanas évek szintis alapú zenéit kedvelők tetszését biztosan elnyerte ez a zenei világ és nem is lett volna ezzel semmi baj, ha.... lásd fent.

Na végre vége, jöjjön, akiért életemben először egyedül repülőre szálltam, majd' beszartam felszálláskor és landoláskor.

Impozáns színpadkép, hatásos belépő.

A kutyafáját, még mindig imádom a glam-et! Főleg ha olyasvalaki jön elő ezzel a stílussal, aki egy pillanatra sem téveszti szem elől a jó ízlést és közben olyan hangja van, amiről tavaly már hosszasan ömlengtem a Queen szintén Berlinben tartott koncertje után. Ezt a műfajt ugyanis csak ízlésesen lehet előadni, még akkor is, ha az egész a túlzásokról szól. Adam Lambert az első lemeze kiadásakor még bőven glamrocker volt, mára kissé megszelídült (ami pl a sminket illeti) – az ehhez fűződő szerelmét kiélheti a Queennel –, inkább a saját zenéjére és showjára koncertrál, és ez neki is jó és nekünk is. For your entertainment - ez a címe az egyik dalának, és tényleg erről is van szó: minőségi szórakoztatás felsőfokon. A koncertbe iktatott speech-ből (még véletlenül sem preach) megtudhatjuk a véleményét az emberek különböző kategóriákba, "dobozokba" sorolásáról, ami szétválasztja őket. Viszont ami tuti összeköt, az a zene.

Az a helyzet, hogy baromira igaza van.

Ami azért engem elválasztott a többiektől, az az volt, hogy nem voltam hajlandó a mobilomat elővenni sem. Itt most szívem szerint egy hosszú prédikációt írnék arról, hogy mekkora baromság egy élő koncertet mobilon/fényképezőgépen keresztül nézni, különösen úgy, hogy a bejáratnál külön felhívták a figyelmet arra, hogy senki ne készítsen felvételeket. Ezért vannak a profi fotósok. Hogy nekem azért kellett mászkálni a teremben, hogy néha lássam élőben is az élő koncertet, ne csak valakinek a telefonján keresztül, az mindennek a teteje. A színházakban már kikapcsoltatják, lehet, hogy itt is valami hasonló változtatásra lenne szükség, mert lassan megölik az ilyen emberek a koncertre járás élményét. Hogyaza! Kérem kapcsojjjja ki!

A berlini közönség picikét sznob, nem nagyon erőltették meg magukat rajongás terén (talán azért, mert főleg a mobiljuk mögé bújtak), pedig Adam Lambert igyekezett őket felmelegíteni, és sajnos egy ilyenfajta közönség hátráltatja az igazi sziporkázást. Javaslom neki, hogy legyen olyan jó és tiszteljen meg minket azzal, hogy nálunk is fellép, biztosan tudom azt, hogy Budapesten és Magyarországon rengeteg rajongója van, és itt Közép-Kelet-Európában sokkal hálásabb közönség van, mint a kissé elkényeztetett nyugatiak.

Egy pillanatig nem bántam meg, hogy belevágtam ebbe a kalandba ismét (mármint, hogy elindulok külföldre egy koncert miatt). Európa nem olyan nagy, hogy ne lehessen a távolságokat áthidalni, a magyar sajtós-felelősök pedig tanulhatnának európai társaiktól, hogy ha egyszer azt mondják, hogy vendéglistás vagy, akkor nem kell hívni a hely főnökét, vagy a sajátodat, hogy valamit próbáljon meg csinálni, nem kell mutogatni bizonyítékként az e-maileket, hogy "meg van beszélve", látjátok?

Díva, szexi, gyönyörű, tehetséges, showman, profi, óriási hang, feeling, húzás - hát ezek a szavak jutottak eszembe. És még Freddie Mercury. Nagyon boldog vagyok, hogy ő lett az az énekes, aki a Queennel turnézik mostanában. Akik szeretik a Queent, készülhetnek, nemsokára indul az európai turné, lesz koncert Romániában, Lengyelországban a Life Festivalon, Olaszországban, Ausztriában és még sok helyen. Én már alig várom azt is!

Külön köszönök mindent Shoshannának, Adam Lambert sajtósának.


For (y)our entertainment - Adam Lambert, Berlin, Huxley's Neue Welt, 29th April, 2016

Berlin is the capital of parties! Therefore, I do my respect now almost as a tradition in a concert a year in the German capital's stadiums or Neukölln district's party venues. Where young people are picking up the U-Bahn with one (or two) beer, where we hear the music in every U-Bahn stations. Sometimes a musician sits with us and playing musical instruments. Where a hurdy-gurdy player sings Irish songs, where a man with syrinx plays Simon and Garfunkel, where a gypsy boy sings authentic melodies and plays guitar. I love it!

At first place of my 2016-to-do-list is Adam Lambert, who is on worldwide tour with his album The Original High released last year.

Everyone knows by now, that this guy has became to my great favorite in the last years, because of his vocal abilities, professionalism, humor, lightning. Not too much artists born to our Earth like him. We may criticize Simon Cowell of his talent-researcher shows, there are not too many "discovered", whom he wants to be proud of (maybe he's not completely crazy), but I think he can be proud of Adam Lambert. Though AL was "covered up" the American Idol was just a little push to his national reputation and fame.

We began the evening with surviving the performance of a German band called Evelin. You must take it seriously, it was difficult for me to say words of praise about the frontlady, who screamed through the 25-30 minutes what almost hurt. I have listened to their music before the show at home, the recorded material is not nearly such a spastic, maybe it was because of the excitement. The music is based on Eighties music, many people liked this music world and it would not have been nothing wrong with that if .... see above.

So finally it's over, so come on, whom I took my first plane alone, nearly had a big fear of take-off and landing time.

Impressive stage design, fantastic entrance.

Crikey, I still love the glam! Especially if someone comes up with this style, who pays attention to good taste and of his voice I've said beautiful words last year after the concert Queen also held in Berlin. This genre is only authentic, when you can perform with a good taste, even if it's all about extremity. Adam Lambert's first album release when he was still a glamrocker, he has somewhat softened (in terms for example make-up) - he can be a really glamrocker with Queen - rather he concentrates his own music and show, and it is good for him and for us too. For your entertainment - this is the title of one of his songs, and really this is it: the quality of entertainment on top level. In his speech (not a preach) we could know his opinion of the different f**ckin' boxes of people by categories, what separates them. However, what's definitely connected people IS MUSIC. The fact is that he is f**cking right.

Which is separated me from the rest was that I didn't want to hold my cell phone in my hands during the concert. Here now I would write a long preach about how much bullshit watching a live concert via mobile phone / camera. Especially, when the organizers at the entrance drew attention to that no one can make shots. That is why there are professional photographers. I had to walk around the room to see AL "live", not just over someone's phone, that was terrible. In theatres must turn off phones, could be something changes needed at concerts as well, because such people killed the concert experience. THE ARTIST IS AN ALIVE MAN, NOT AN APPLICATION! Please tuuuuuurn off!

The Berlin audience was snobby a little bit, they not screamed so loud as I am for example (perhaps because mostly they were hiding behind their mobile), Adam tried to heat them up, and unfortunately this kind of audience pulls back the real sparkle. I recommend AL to be good and please honor us to come to Hungary, I know for sure that there are a lot of Glamberts in Budapest and in Hungary, and in Central and Eastern European crowd is much more thankful like a little spoiled Westerners.

I did not regret that I started this adventure again (I mean that I go abroad for a concert). Europe is not so large, the distances are not too much. The Hungarian publicists and organizers could learn from European publicists. That once they say that you are on the guest list, then you do not need to call the place's boss, or your own boss to try to do something, you do not need to show off as an evidence of your e-mails that "it has been talked to the publicists", do you see?

Diva, sexy, beautiful, talented, showman, professional, excellent sound, feeling, blast - these words came to my mind. And even Freddie Mercury. I am very happy that Adam Lambert became the singer, who toured with Queen nowadays. Those who love Queen, can be alert apartment, because Queen will soon starts a European tour, will be a concert in Romania, in the Life Festival in Poland, in Italy, in Austria, and much more. I'm looking forward to it too!

Special thanks to Shoshanna, the publicist of Adam Lambert.

Valerie


Képtár

  • For (y)our entertainment - Adam Lambert Berlinben (the same in english) kép 50432
  • For (y)our entertainment - Adam Lambert Berlinben (the same in english) kép 50433
  • For (y)our entertainment - Adam Lambert Berlinben (the same in english) kép 50431
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek