Év koncertje - szavazás

Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban

2014. április 07.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Egy zajos magyar punk-rock zenekar után egy még zajosabb francia garázsrock-zenekar a Trafik Klubban: a Gustav Tiger bemelegíti a közönséget, a Jack of Heart meg lenyűgözi. Két rövid koncert, két szórakoztató zenekar. Utóbbi ráadásul még zenélni is tud.

Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban

Késő este, megszokott csúszás, ráadásul mindez hétfőn. De nem számít. Nem tudom nem felidézni a legelső, Jack of Hearttal kapcsolatos emlékemet, pláne azért, mert akkor is éppen ezen a helyen játszottak (akkor még Szabad az Á-nak hívták az egykori Tilos az Á-t). Nem akkor fordultak meg először Magyarországon, én viszont nem ismertem őket, ahogy sokan mások sem ismerik, és egy fárasztó nap, valamint egy Pluto-koncert után, éppen a franciák fellépése előtt indultam volna haza. Szerencsére a barátaim rábeszéltek, hogy maradjak, és hallgassam meg őket.

Maradtam, és meghallgattam őket. Szerelem volt első látásra, pedig szőrös férfiemberekről beszélünk, akik ráadásul harisnyában álltak a színpadon. A setlistet nem tudnám felidézni, de első, cím nélküli albumuk dalai, az If you go to hell, a Pony tail vagy a Love in vain azóta is a kedvenceim. Ezért sem volt kérdés, hogy most, néhány évvel később, egy hasonlóan nehéz nap éjszakáján a már említett barátok társaságában újra el kell látogatnom az éppen Trafik Klubnak nevezett underground szórakozóhelyre. Az előzenekar ezúttal is egy magyar banda, a Gustav Tiger, és az ő produkciójuk is megér néhány szót.

A beálláskor hallható üvöltözésnél még reménykedünk, hogy maga a koncert nem ilyen lesz. Aztán nemsokára kiderül, hogy de, bizony végig ezt kapjuk majd: a kissé extravagáns énekesnő mellett a nem kevésbé feltűnő hajkoronát viselő basszusgitáros, valamint a szólógitáros is fáradhatatlanul ordít, és az énekhez hasonlóan a zene is meglehetősen kaotikus. Mindezt azonban két-három szám után meg lehet szokni, onnantól kezdve meg kimondottan szórakoztatóvá válik ez a mindenféle finomkodástól és harmóniától mentes káosz-punk-rock. A Desdemona Taskentben vagy a Clitoris Crucifix dalcímek pedig önmagukért beszélnek.

És végre következik a Jack of Heart! Az elején mintha egy kicsit visszafogottan csapnának a húrokba, önmagukhoz képest persze, és az öltözködésük is viszonylag hétköznapi. Aztán a második számnál lekerül a nadrág, legalábbis Ilov Piero énekesről, hogy végig kedvenc harisnyáját viselve muzsikáljon nekünk. A dél-francia Perpignan városából érkezett garázsrock-zenekar kultikusnak számít, legalábbis arrafelé, meg persze néhány olyan helyen, ahol turnéik során megfordulnak. A sűrű vissza-visszatérésekből arra lehet következtetni, hogy az budapesti underground is az efféle befogadó közegek közé tartozik.

Hiányérzetet talán csak az szül néhányunkban, hogy a fent említett dalok nem hangzanak el. Kiszámítható slágerparádé (már ha a Jack of Heart esetében lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni) helyett viszont kapunk egy jó nagy adagot az őrült és zajos rock’n’rollból, a pszichedelikus elszállásból és garázs-életérzésből. A közönség néhány fiatal hölgytagja meg ráadásul személyre szabott szerenádot is a színpadról olykor-olykor leugró és térde ereszkedő Pierótól. Aki aztán nem sokkal később, zenésztársaival együtt, hangszereit hátrahagyva rohamozza meg a sörpultot.

Azt gondolnánk, hogy szünetet tartanak, hogy felfrissüljenek egy kicsit, de nem, bőven elmúlt éjfél, és vége a koncertnek. Talán ez okoz még újabb hiányérzetet, de az előadás rövidségét kompenzálja az intenzitása, és fárasztó hétfői nap ide vagy oda, marad az érzés, hogy megérte.


Képtár

 • Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban kép 28485
 • Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban kép 28486
 • Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban kép 28487
 • Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban kép 28488
 • Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban kép 28489
 • Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban kép 28490
 • Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban kép 28491
 

 

Szólj hozzá!


Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is...

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A BAFTA díjért való versengésben is legyűrte a Bohém Rapszódia a Csillag Születiket

A 72. BAFTA-gálát 2019. február 10-én tartotta meg a Brit Film- és Televíziós Akadémia a Royal Albert Hallban, amelynek keretében kiosztották az akadémia filmdíjait az Egyesült Királyságban 2018-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak tartott filmek és alkotóik részére.

Chester Bennington egykori zenekara nem akárkiket kért fel énekelni

A Linkin Park egykori frontembere, a 2017 júliusában meghalt Chester Bennington egykori bandája, a Grey Daze újra rögzítette a régi, még Bennington hangjával felvett anyagait – írja az NME-re hivatkozva az Origo.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek