Hétfő esti káosz: Jack of Heart a Trafikban

2014/04/07  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Egy zajos magyar punk-rock zenekar után egy még zajosabb francia garázsrock-zenekar a Trafik Klubban: a Gustav Tiger bemelegíti a közönséget, a Jack of Heart meg lenyűgözi. Két rövid koncert, két szórakoztató zenekar. Utóbbi ráadásul még zenélni is tud.

Hétfő esti káosz: Jack of Heart  a Trafikban

Késő este, megszokott csúszás, ráadásul mindez hétfőn. De nem számít. Nem tudom nem felidézni a legelső, Jack of Hearttal kapcsolatos emlékemet, pláne azért, mert akkor is éppen ezen a helyen játszottak (akkor még Szabad az Á-nak hívták az egykori Tilos az Á-t). Nem akkor fordultak meg először Magyarországon, én viszont nem ismertem őket, ahogy sokan mások sem ismerik, és egy fárasztó nap, valamint egy Pluto-koncert után, éppen a franciák fellépése előtt indultam volna haza. Szerencsére a barátaim rábeszéltek, hogy maradjak, és hallgassam meg őket.

Maradtam, és meghallgattam őket. Szerelem volt első látásra, pedig szőrös férfiemberekről beszélünk, akik ráadásul harisnyában álltak a színpadon. A setlistet nem tudnám felidézni, de első, cím nélküli albumuk dalai, az If you go to hell, a Pony tail vagy a Love in vain azóta is a kedvenceim. Ezért sem volt kérdés, hogy most, néhány évvel később, egy hasonlóan nehéz nap éjszakáján a már említett barátok társaságában újra el kell látogatnom az éppen Trafik Klubnak nevezett underground szórakozóhelyre. Az előzenekar ezúttal is egy magyar banda, a Gustav Tiger, és az ő produkciójuk is megér néhány szót.

A beálláskor hallható üvöltözésnél még reménykedünk, hogy maga a koncert nem ilyen lesz. Aztán nemsokára kiderül, hogy de, bizony végig ezt kapjuk majd: a kissé extravagáns énekesnő mellett a nem kevésbé feltűnő hajkoronát viselő basszusgitáros, valamint a szólógitáros is fáradhatatlanul ordít, és az énekhez hasonlóan a zene is meglehetősen kaotikus. Mindezt azonban két-három szám után meg lehet szokni, onnantól kezdve meg kimondottan szórakoztatóvá válik ez a mindenféle finomkodástól és harmóniától mentes káosz-punk-rock. A Desdemona Taskentben vagy a Clitoris Crucifix dalcímek pedig önmagukért beszélnek.

És végre következik a Jack of Heart! Az elején mintha egy kicsit visszafogottan csapnának a húrokba, önmagukhoz képest persze, és az öltözködésük is viszonylag hétköznapi. Aztán a második számnál lekerül a nadrág, legalábbis Ilov Piero énekesről, hogy végig kedvenc harisnyáját viselve muzsikáljon nekünk. A dél-francia Perpignan városából érkezett garázsrock-zenekar kultikusnak számít, legalábbis arrafelé, meg persze néhány olyan helyen, ahol turnéik során megfordulnak. A sűrű vissza-visszatérésekből arra lehet következtetni, hogy az budapesti underground is az efféle befogadó közegek közé tartozik.

Hiányérzetet talán csak az szül néhányunkban, hogy a fent említett dalok nem hangzanak el. Kiszámítható slágerparádé (már ha a Jack of Heart esetében lehet egyáltalán ilyesmiről beszélni) helyett viszont kapunk egy jó nagy adagot az őrült és zajos rock’n’rollból, a pszichedelikus elszállásból és garázs-életérzésből. A közönség néhány fiatal hölgytagja meg ráadásul személyre szabott szerenádot is a színpadról olykor-olykor leugró és térde ereszkedő Pierótól. Aki aztán nem sokkal később, zenésztársaival együtt, hangszereit hátrahagyva rohamozza meg a sörpultot.

Azt gondolnánk, hogy szünetet tartanak, hogy felfrissüljenek egy kicsit, de nem, bőven elmúlt éjfél, és vége a koncertnek. Talán ez okoz még újabb hiányérzetet, de az előadás rövidségét kompenzálja az intenzitása, és fárasztó hétfői nap ide vagy oda, marad az érzés, hogy megérte.


Képtár

  • Hétfő esti káosz: Jack of Heart  a Trafikban kép 28485
  • Hétfő esti káosz: Jack of Heart  a Trafikban kép 28486
  • Hétfő esti káosz: Jack of Heart  a Trafikban kép 28487
  • Hétfő esti káosz: Jack of Heart  a Trafikban kép 28488
  • Hétfő esti káosz: Jack of Heart  a Trafikban kép 28489
  • Hétfő esti káosz: Jack of Heart  a Trafikban kép 28490
  • Hétfő esti káosz: Jack of Heart  a Trafikban kép 28491
 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek