Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes

2014. április 09.  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Mindössze ketten vannak, és mindössze két hangszerrel próbálnak minél nagyobb zajt csapni. Mindketten szoktak énekelni, és mindketten tudnak is. Először érkezett Budapestre, az A38 Hajóra az angliai Brightonból a Blood Red Shoes. A magyar közönség előtti debütálás egyben a brit zenekar negyedik, cím nélküli albumának bemutatója is volt.

Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes

Őszintén szólva meglep, hogy a villamoson ülve műanyag flakonból boroskólát kortyolgató magyar fiatalokat hallok a Blood Red Shoes közelgő koncertről beszélgetni, aztán később a helyszínen is többeket megszólalni mással nehezen összekeverhető anyanyelvemen, miközben általában azt tapasztalom, hogy az angol garázsrock-duót viszonylag kevesen ismerik körülöttem. Meg ugye hétköznap is van, késő éjszaka, és a belépő sem olcsó (bár nem is megfizethetetlen), de a lényeg az, hogy nem kizárólag a gazdag cserediákok és a tehetős koncertturisták töltik meg a hajó gyomrát.

Szokás emlegetni a zenekarral kapcsolatban olyan elődöket, mint a Sonic Youth, a Pixies, a Fugazi, a Nirvana és a Queens of The Stone Age, vagy esetleg a Yeah Yeah Yeahs, de a Blood Red Shoes már csak annyiban is különbözik bármelyiküktől, hogy kevesebb, konkrétan két taggal, dob-gitár felállásban próbál átütő erejű és slágeres zenét csinálni, úgy tűnik, sikerrel. És a fentiekkel ellentétben nem amerikai, hanem brit. Szóval rögtön két tulajdonság, ami alapján elkülöníthetjük, ha nem akarunk feltétlenül szakmai érveket felsorakoztatni amellett, hogy miért nem tekinthető a felsoroltak epigonjának.

A zenekar névadását amúgy egy Fred Astaire- és Ginger Rogers-féle musical forgatásának háttértörténete ihlette: a sztori szerint Ginger addig gyakorolta a táncmozdulatokat, amíg az eredetileg fehér színű cipőjét vörösre nem festették vérző lábai. Amúgy fiatal formációról van szó, az énekes-gitáros Laura-Mary Carter és az énekes-dobos Steven Ansell mindössze tíz éve alapította. Aztán négy évvel később elkezdték ontani magukból az albumokat, méghozzá kétéves rendszerességgel, ebből kiszámolható, hogy hol tartanak most.

Idén érkeztek el tehát a negyedik, egészen frissen megjelent nagylemezhez, és most járnak először Magyarországon, így éppen tanúi lehetünk egy lemezbemutató koncertnek. Ami viszont nem nélkülözheti az olyan régebbi nóták prezentálását sem, mint a I Wish I Was Someone Better vagy a Say Something Say Anything – élőben legalább olyan jól szónak, mint hanghordozókon. Aztán szerencsére az új dalok (An Animal, hogy csak egyet említsek, amellyel a hajó is reklámozta a koncertet) sem okoznak csalódást.

Cím nélküli albumok esetében (mert a vadonatúj korong ilyen) szokás azt mondani, hogy egy zenekar újradefiniálta magát. Valószínűleg itt is ez történhetett, mert a 2008-ban erősen debütáló lemez, a Box of Secrets óta azért előfordult némi önismétlés, az új album azonban visszahozza a régi frissességet. Úgy tűnik, a duót inspirálta a Berlinben töltött néhány hónap, a világtól való elvonulás és a egyszerű, háttércsapat „felügyelete” nélküli munka. Most tehát a szigetországból a kontinensre visszatérve és errefelé turnézva lehet mutogatni az anyagot.

A duó zenéjéből, az egymást kiegészítő férfi és női énekhangból, az izgalmas riffekből és a brutális, mégis laza dobolásból áradó energia szerencsésen találkozik a rajongótábor magjának lelkesedésével, sőt amikor Laura-Mary kilép a színpad szélére gitározni, a simogató kezek által a fizikai kontaktus is létrejön. Amúgy mintha Ansell kommunikálna többet a közönséggel, a dalokat is inkább ő konferálja fel a dobok mögül. A két zenész a legvégén, a ráadás utolsó számában hangszert cserél, hogy aztán a minimális eszköztárból a maximumot kihozva láthatóan elégedetten távozzon.


Képtár

  • Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes kép 28555
  • Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes kép 28556
  • Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes kép 28557
  • Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes kép 28558
 

 

Szólj hozzá!


A punk visszatér Óbudára: ETA és Kretens közös buli az OMK-ban

A punk visszatér Óbudára: ETA és Kretens közös...

A nyolcvanas évek elején alakult, ma is létező két legendás punkbanda, az ETA és a Kretens ad közös koncertet november 24-én az Óbudai...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Vissza a suttyórockhoz: itt a Quimby dobosának legújabb albuma!

A Nemzet Metronómja, ifj. Gerdesits Ferenc dobos, azaz Faszi anyazenekarának a Quimby tekinthető, de saját zenekara, a Marlboro Man is immáron a 26. születésnapját ünnepli idén, amit egy új albummal ünnepelnek meg.

István, a király 35 – Szörényi Levente és Bródy János újra a színpadon!

Szinte hihetetlen, hogy az István a király rockopera idén ünnepli 35 éves évfordulóját... Az elmúlt 35 évben számos legendás feldolgozást láthattunk már. A jubileumi előadáson a rockopera koncertverzióban lesz látható a Papp László Budapest Sportarénában december 17-én.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek