Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes

2014/04/09  ·   Koncertbeszámoló   ·  Szarka Károly

Mindössze ketten vannak, és mindössze két hangszerrel próbálnak minél nagyobb zajt csapni. Mindketten szoktak énekelni, és mindketten tudnak is. Először érkezett Budapestre, az A38 Hajóra az angliai Brightonból a Blood Red Shoes. A magyar közönség előtti debütálás egyben a brit zenekar negyedik, cím nélküli albumának bemutatója is volt.

Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes

Őszintén szólva meglep, hogy a villamoson ülve műanyag flakonból boroskólát kortyolgató magyar fiatalokat hallok a Blood Red Shoes közelgő koncertről beszélgetni, aztán később a helyszínen is többeket megszólalni mással nehezen összekeverhető anyanyelvemen, miközben általában azt tapasztalom, hogy az angol garázsrock-duót viszonylag kevesen ismerik körülöttem. Meg ugye hétköznap is van, késő éjszaka, és a belépő sem olcsó (bár nem is megfizethetetlen), de a lényeg az, hogy nem kizárólag a gazdag cserediákok és a tehetős koncertturisták töltik meg a hajó gyomrát.

Szokás emlegetni a zenekarral kapcsolatban olyan elődöket, mint a Sonic Youth, a Pixies, a Fugazi, a Nirvana és a Queens of The Stone Age, vagy esetleg a Yeah Yeah Yeahs, de a Blood Red Shoes már csak annyiban is különbözik bármelyiküktől, hogy kevesebb, konkrétan két taggal, dob-gitár felállásban próbál átütő erejű és slágeres zenét csinálni, úgy tűnik, sikerrel. És a fentiekkel ellentétben nem amerikai, hanem brit. Szóval rögtön két tulajdonság, ami alapján elkülöníthetjük, ha nem akarunk feltétlenül szakmai érveket felsorakoztatni amellett, hogy miért nem tekinthető a felsoroltak epigonjának.

A zenekar névadását amúgy egy Fred Astaire- és Ginger Rogers-féle musical forgatásának háttértörténete ihlette: a sztori szerint Ginger addig gyakorolta a táncmozdulatokat, amíg az eredetileg fehér színű cipőjét vörösre nem festették vérző lábai. Amúgy fiatal formációról van szó, az énekes-gitáros Laura-Mary Carter és az énekes-dobos Steven Ansell mindössze tíz éve alapította. Aztán négy évvel később elkezdték ontani magukból az albumokat, méghozzá kétéves rendszerességgel, ebből kiszámolható, hogy hol tartanak most.

Idén érkeztek el tehát a negyedik, egészen frissen megjelent nagylemezhez, és most járnak először Magyarországon, így éppen tanúi lehetünk egy lemezbemutató koncertnek. Ami viszont nem nélkülözheti az olyan régebbi nóták prezentálását sem, mint a I Wish I Was Someone Better vagy a Say Something Say Anything – élőben legalább olyan jól szónak, mint hanghordozókon. Aztán szerencsére az új dalok (An Animal, hogy csak egyet említsek, amellyel a hajó is reklámozta a koncertet) sem okoznak csalódást.

Cím nélküli albumok esetében (mert a vadonatúj korong ilyen) szokás azt mondani, hogy egy zenekar újradefiniálta magát. Valószínűleg itt is ez történhetett, mert a 2008-ban erősen debütáló lemez, a Box of Secrets óta azért előfordult némi önismétlés, az új album azonban visszahozza a régi frissességet. Úgy tűnik, a duót inspirálta a Berlinben töltött néhány hónap, a világtól való elvonulás és a egyszerű, háttércsapat „felügyelete” nélküli munka. Most tehát a szigetországból a kontinensre visszatérve és errefelé turnézva lehet mutogatni az anyagot.

A duó zenéjéből, az egymást kiegészítő férfi és női énekhangból, az izgalmas riffekből és a brutális, mégis laza dobolásból áradó energia szerencsésen találkozik a rajongótábor magjának lelkesedésével, sőt amikor Laura-Mary kilép a színpad szélére gitározni, a simogató kezek által a fizikai kontaktus is létrejön. Amúgy mintha Ansell kommunikálna többet a közönséggel, a dalokat is inkább ő konferálja fel a dobok mögül. A két zenész a legvégén, a ráadás utolsó számában hangszert cserél, hogy aztán a minimális eszköztárból a maximumot kihozva láthatóan elégedetten távozzon.


Képtár

  • Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes kép 28555
  • Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes kép 28556
  • Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes kép 28557
  • Kihozták a maximumot a minimumból: Blood Red Shoes kép 28558
 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek