Mamma Mia!

Méltó záróakkordja volt a Park nyári szezonjának a visszatérő Quimby koncertje

2022/10/06  ·   Koncertbeszámoló   ·  mmi

"A koncert végére sem jutunk be..." – hökkent meg egy villamosról leszálló utastársunk, amikor megpillantotta a Budapest Park kapujában kanyargó tömeget. A koncertekre a teljes évadban összesen közel 610.000 ember volt kíváncsi, ebből kb. tízezer volt ott a hosszú szünet után újrázó magyar zenekar koncertjén.

Fotó: sinco (Quimby FB)

Ehhez képest szinte pillanatok alatt bejutottunk, igaz, azonnal meg is állhattunk, mert előrébb nem nagyon jutottunk – így jár az, aki nem érkezik időben. Ki szoktuk emelni, hogy nem kritikákat írunk a koncertekről, hanem személyes beszámolókat: ez az este is bizonyságul szolgált arra, hogy ugyan egy eseményen vagyunk, de azt teljesen különböző módon éljük meg... A küzdőtéri tömeg egy egészen más koncerten volt, mint mi, akik egészen hátul, leginkább az üdvözítően sűrűn elhelyezett kivetítőkön néztük a színpadot és hallgattuk a tömeg őrjöngését. Ebben a távolságban már nem hat annyira a közös élmény kellemes pszichózisa, így mindenki elmerülhetett a maga Quimby-univerzumába.

Az elején még azon dünnyögtem, hogy mégis csak több visszatérő koncert kellett volna, hogy mindenki kaphasson egy-egy darabot a közeli élményből, de menet közben visszatértem az eredeti álláspontomhoz: ez így volt méltó a több mint 30 évtizede koncertező zenekar hosszú szünet utáni első fellépéséhez.

Hogy ott folytatták-e, ahol abbahagyták, mint azt több helyen is olvastuk a koncert után, igazából nem tudjuk eldönteni. Szerintünk lehetetlen ugyanazt a fonalat felvenni, hiszen nem csak a covid szaggatta meg a szövetet, hanem a frontember átmeneti kiszállása is (az okokat már mindenki ismeri, nem szedjük elő újra). Mint ahogy azzal kapcsolatban is csak találgathatunk, hogy Líviusz azért kapott-e nagyobb szerepet a frontvonalban, hogy Tibit tehermentesítse, vagy ez egy másfajta koncepció, ami arra irányul, hogy ne egy ember határozza meg a zenekar létét. Valójában tök mindegy, illetve nekünk az, nekik nyilván nem: bár a próbák alatt, előtt, után rengeteg alkalom volt az összeszokásra, az élesben történő zenélés nyilván nem kis kihívást, némi aggodalmat – de mindennek ellentételezéseként hatalmas örömöt is jelenthetett a zenekari tagok számára, akik közül Balanyi Szilárd közvetítette ezt leginkább a teljes képernyőt betöltő, letörölhetetlen mosolyával.

A kivetítőkön egy kicsivel több árkot láttunk az arcokon, kicsivel komolyabbak lettek a tekintetek, így van ez, amikor egy ismerőst évekig tartó szünet után pillantasz meg... Nyilván mi sem lettünk fiatalabbak. A zenekar nagyon készült erre a fellépésre, hiszen nem kis tétje volt a dolognak: hosszú kihagyás után ez volt a tesztje annak, hogy a Quimby közönsége mennyire maradt meg a zenekara mellett. Jelentem, a teszt mindenki számára tökéletes eredményt hozott. A fiúk láthatóan meghatódtak a hatalamas tömegtől, és ha ők nem is ugyanott folytatták, de a lelkes közönség pont ugyanúgy vette az akadályt, mint bármelyik nagykoncertjükön. Az van, hogy a Quimbyt nem lehet elfelejteni vagy kiszeretni belőle. És ezt úgy mondom, hogy harminc éve is ott voltam a korai fellépéseiken a csillaghegyi Banán klubban...

A zene ugyanúgy sodort, a lejátszási lista tökéletes volt, szerintem mindenki megkapta magának azt a kis ajándékot, amit egy-egy dal rejt: a Cuba Lunaticának kábé úgy örültem, mint majom a farkának, emlékszem, volt olyan, kissé gondterhelt estém, amikor úgy 15x hallgattam meg egymás után, ne kérdezd, miért, akkor ez volt a seduxen a bajban. Mellettem egy középkorú pár egész végig, egymást átölelve billegett csukott szemmel – nekik is megvolt a maguk Quimby-emléke, mint ahogy a csivitelve szelfiző lánycsapatnak meg a címeres tahónak is, aki úgy vágott át a tömegen, hogy A pontban előretolta a mellkasát és nagy léptekkel húzott egy egyenes a B pontig, és bazira nem érdekelte, hogy beleesik-e valaki a tervezett útvonalba.

Hihetetlen hálás vagyok a Parknak a remek hangosításért – leghátul is tökéletesen jött minden hang, a zenekar meg hálás lehet Vastinak (Vastag Gábor), aki remek szólókkal turbózta fel az élményt. Tartsák meg! :) Kicsit féltem, hogy lesz sok sajnálkozási meg bocsi, effélék, de annyira megtalálták az arányokat, hogy miközben nem tettek úgy, mintha mi sem történt volna, egy-egy finom utaláson kívül nem húzták bele a zenébe az időszakot, amit remélhetőleg a hátuk mögött hagytak. Egy tökéletes, teljes értékű koncert volt, kompromisszumok és felmentéskérés nélkül – nagy-nagy szeretettel körbeölelve. Isten hozott, Tibi.

A jövőjükkel kapcsolatban annyi tudható, hogy a nagy szünet előtthöz képest kevesebb koncertet fognak vállalni, még zenélnek a Rocktober Festen Miskolcon, aztán a zenekar az idén már nem koncertezik, az viszont tuti, hogy a jubileumi Fishingen ott lesznek.

A minden eddiginél sikeresebb szezonját tehát a Budapest Park a Quimby telt házas visszatérésével zárta, de az évnek még koránt sincs vége. November elején jelenik meg a Park elmúlt 10 évét bemutató képes kötet Backstage címmel, a Libri Kiadó gondozásában. A Sajó Dávid által jegyzett könyvben a stábtagok, zeneipari szakemberek és természetesen a Parkban fellépő előadók, zenekarok szemén keresztül követhetjük végig a szórakozóhely nem mindennapi történetét. És ha mindez nem lenne elég, akkor tovább emelik a tétet: a tavalyi nagy sikerre való tekintettel decembertől újból várják a korcsolyázni vágyókat a “téli Parkba”, vagyis a Jégvilágba, ahol a tőlük megszokott innovatív hozzáállásnak köszönhetően az előző évnél is felszereltebb és hangulatosabb téli mesebirodalomba invitálják a látogatókat.

Szóval, köszi, Quimby, viszlát, Budapest Park!

Fotó: Nagy Márton (Budapest Park)

 

 

 

Quimby, Kiss Tibi, Budapest Park

 

 

Szólj hozzá!


Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma

Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb...

Megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli Michael Jackson (1958-2009) legendás albuma. Ebből az alkalomból a Sony Music az Estate of Michael Jackson...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Mit szólnál egy arénás Presser-nagykoncerthez?

A Fb oldalán közzétett bejegyzése szerint a legendás zenésznek nagyjából ugyanezt a kérdést tették fel... Vajon mit válaszolt? :)

A valaha celluloidra vitt leggyötrelmesebb jelenet – Hugh Grant utálta a táncolást az Igazából szerelemben

"Kiestem a ritmusból, főleg az elején, amikor a seggemet riszálom..." – sztár a mai napig morog amiatt, hogy táncolásra "kényszerítették" a filmben, amely nélkül 20 éve nincs karácsony.
Új koncertek