Mozi széles vásznon – James Newton Howard 30 esztendeje dallamokban

2017/11/06  ·   Koncertbeszámoló   ·  Labancz Andrea

Az éhezők viadala, Micsoda nő, Wyatt Earp, Francia csók, Álljon meg a nászmenet, Az ördög ügyvédje, Oltári nő, Hófehér és a vadász, A sebezhetetlen, Pán Péter, King Kong, Batman, Demóna, Véres gyémánt – és még vagy 100 ismert és kevésbé ismert film, amit egyetlen név köt össze: James Newton Howard.

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Az amerikai származású zeneszerző vasárnap este adott az életművéhez képest igen rövid ízelítőt eddigi szerzeményeiből a lefelezett Arénában. James Newton Howard barátja Hans Zimmer mellett jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb művész Hollywoodban. Habár pályája elején saját bevallása szerint eltanácsolták a karmesteri hivatástól és nagy nehezen kiadott saját albuma sem volt kirobbanó siker, ő mégsem adta fel az álmait, és ennek köszönhetően ma már megkerülhetetlen név a szakmában.

A most 66. éves úriember kirobbanó formában érkezett Budapestre. Olyan fürgén pattant fel a színpadra és mászkált ott két darab közt, mint egy feltöltött Duracell nyuszi. Nem csoda, hogy olykor még a megvilágításával foglalkozó kolléga sem tudta követni. És legalább annyit beszélt, mint amennyit zongorázott. Vagy talán többet is. Viszont így megtapasztalhattuk, hogy a karmesternek is van humora. No meg érdekes történetei és kulisszatitkai a sikerfilmek gyártóinak világából.

James egyébként érdekes figura. Már a mozdulataiból és a lendületéből is azonnal kitűnik, hogy lélekben megmaradt gyereknek, és ezt a tényt ha akarná, sem tudná titkolni. Viszont rendkívül szerény, spontán, humoros és tisztelettudó, aki karmesterként is egyenrangú félként kezeli az "irányított" zenészeket, énekeseket. Az igencsak méretesre szabott anekdotáiból kiderült, hogy fiatalon Elton John zenekarában zongorázott, és hogy tulajdonképpen mindketten nagyon félénken közeledtek egymáshoz legelső találkozásuk alkalmával. Mesélt még a zeneszerzés nehézségeiről - külön tekintettel a határidőkre -, a filmrendezőkhöz fűződő viszonyáról, de elzongorázta egyik kedvenc szerzeményét, ami az első saját albumán található, és egy dal erejéig igénybe vette egy magyar hölgy énektudását is (Éhezők viadala).

A körítéssel azért volt kis problémám, ugyanis a darabok felénél kifejezetten élvezetes volt a háttérben lévő kivetítőn figyelni az aktuális filmből összevágott részleteket, viszont ahol nem gondoskodtak a mozizásról, ott erős hiányérzetem támadt. Az már csak mellékes, hogy a világítással küzdő kollégának nem volt konkrét koncepciója a műsorra, így a hirtelen villódzások során sokszor éreztem úgy, mintha egy rosszcsont kisgyerek nyomogatná random a gombokat a vezérlőpulton. Szerintem hatásosabb lett volna, ha csak a jól összevágott filmrészletek peregtek volna a háttérben. Az előadással nem volt gond, amennyire én hallottam, minden hang a helyén volt, bár ilyen jellegű komolyzenei koncerten nehéz észrevenni, ha a 25. hegedűsnél elpattan egy húr. Ha eltekintek az apró hiányoktól, akkor bátran mondhatom, hogy szórakoztató esténk volt.

Bár kicsit másképp, mint a szombat esti Queen + Adam Lambert formáció tekintetében...

 

Életműdíjat kapott a Budapesten is koncertező James Newton Howard

James Newton Howard, koncert, Papp László Budapest Sportaréna, filmzene, Az éhezők viadala, The Hanging tree

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek