Nem mondtak csütörtököt! – Earth, Wind and Fire Budapesten

2013/05/06  ·   Koncertbeszámoló   ·  Labancz Andrea

Pedig csütörtök este lépett fel a legendás Earth, Wind & Fire a Syma Csarnokban. E név hallatán az ember önkéntelenül is megakad: ez a formáció még létezik?

Nem mondtak csütörtököt! – Earth, Wind and Fire Budapesten

A kérdésnek van létjogosultsága, hiszen az 1969-ben alakult csapat az évek során folyamatos tagcserével tartotta életben magát. Az alapítótagok közül mindössze két ember maradt a zenekarban, Maurice White és Verdine White, illetve a turnéhoz csatlakozott Al McKay, az örökifjú gitáros, zeneszerző és producer, aki ennek a mostani formációnak létrehozója is egyben.

Meg kell jegyeznem, elég baljósan indult a dolog, mivel az eredetileg tavaly novemberre meghirdetett, majd lemondott fellépésről a hét elején még úgy tűnt, most is kudarcba fullad. Aztán csütörtökön jött a hír a szervezőktől, miszerint a technikai probléma elhárult, így minden készen áll a fellépők és a nézőközönség fogadására. Ha az ember a technikai probléma indokot olvassa egy meghiúsult előadás kapcsán, azonnal gyanakodni kezd, hogy a hiba valószínűleg az eladott jegyek számában keresendő. Pontos információnk nincs minderről, de az egyből feltűnt, hogy az egyébként több ezer fős tömeg befogadására képes Syma Csarnokot gyakorlatilag elfelezték, de még így sem sikerült csordultig megtölteni érdeklődőkkel. Ettől függetlenül a magyar közönség ismét jelesre vizsgázott, hiszen az első látásra szerény tömeg olyan hihetetlen hangulatot varázsolt, amin valószínűleg még a színpadon tevékenykedő művészek is meglepődtek!

Maga a koncert egy hamisítatlan funky-, jazz-, soul-, disco-, bluesbuli volt, jó érzékkel egybegyúrva a különböző stílusokat. Minden szám ugyanolyan jó minőségben szólt, mintha lemezről hallgatnánk. (Még akkor is, ha eredetileg az albumokon más énekesek hangja hallható.) Gyakorlatilag a korai daloktól kezdve a világslágerekig  mindent megkaptunk, ami erre a formációra jellemző. A három énekes fiatalember mozgása pedig visszarepített minket a hetvenes évek funky korszakának koreográfiái közé. Ami nekem rendkívül tetszett, az az őszinte zeneszeretet, ami áradt a színpadot uraló művészekről, és persze azonnal magával rántotta a közönséget is. Mint írtam, a rajongói bázis az elejétől fogva töretlenül énekelte az elhangzó dalokat (nem csak a slágereket), ha kellett csápoltak, ha kellett sikítoztak, így a csapatnak nem okozott különösebb gondot a táncra buzdítás sem. Ha már világslágerek, be kell vallanom, nekem két nagy kedvencem van, amire a mai napig is bármikor képes vagyok egy jót bulizni. Az egyik a Fantasy, ami inkább az érzelmes vonalat képviseli, a másik a September, amit egyébként a mi magyar büszkeségünk, a The Carbonfools zenekar is előszeretettel használ, hisz ez a szám már hagyományosan a Carbon-koncertek végét jelenti. Egy élmény volt mindezt élőben is meghallgatni!

Igazából ez egy olyan buli volt, amit nem kell túlragozni. Aki szereti ezt a stílust, az biztosan remekül szórakozott, és ez a lényeg! Mindenképpen visszavárjuk őket! Csak gyertek el ti is!

A szerző fotói itt láthatók.


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek