Nyári emlék: jazz-re hangolt Queen-slágerek a Zempléni Fesztiválon

2021/09/09  ·   Koncertbeszámoló   ·  Mikita Gábor

Most sem bízták a véletlenre a sikert a Zempléni Fesztivál szervezői: a Budapest Jazz Orchestra több éves sikerkoncertjével indítottak Sárospatakon. A Rákóczi-vár történelmi falai között inkább klasszikus zenedarabok csendülnek fel, de augusztus 17-én egy legendás zenekar újrahangolt slágereit láthatta-hallhatta a közönség.

Fotók: Dobos Klára

A rockbandák klasszikussá válását éljük napjainkban: a filmzenék mellett a legnépszerűbb rockzenekarok áthangszerelt munkássága is felkerült a szimfonikusok repertoárjára. A Queen dalait is feldolgozta már több szimfonikus zenekar, a legismertebb adaptáció  a Royal Philharmonic Orchestra - Symphonic Queen - The Greatest Hits projektje. A Budapest Jazz Orchestra vállalkozása így egyrészt magától értetődő, divatos úton indult el. Ugyanakkor a nagy szimfonikusoktól eltérő swinges hangzással mégiscsak a saját útjukon haladnak.

A Queen-életmű áthangszerelésére is igaz az előbbi kettősség. Egyrészt a rendkívül markáns egyedi hangzás mögött talán a legsokszínűbb stíluskavalkád áll. A glam rock, a heavy metal és progresszív rock, gospel, ragtime, vaudeville, punk, funk mind jelen van, magától értetődő, hogy ezzel a zenei játékossággal lehet mit kezdeni. Ugyanakkor éppen emiatt nem is lepődünk meg, ha egy újabb zenei szín gazdagítja az együttes munkásságát. Jó pár éve Madai Zsolt jazz dobos ötlete volt a Queen big band-es áthangszerelése, a feladatot Hárs Viktor és Zakar Zoltán végezte el, sikeresen egységes, eredeti hangzást teremtve a gazdag szövetű életműből.

Az est első részében szinte végig úgy éreztük, hogy egy klasszikus amerikai musical dalait halljuk: kellemesen könnyed hangzást teremtett a zenekar és a három énekes, Wolf Kati, Csordás Levente, Kocsis Tibor.

Freddie Mercury után Queen-dalokat énekelni nagy kihívás, elkerülhetetlen az összehasonlítás. E tekintetben Wolf Kati helyzete a legkönnyebb, hiszen nem vethető össze a két hang, ugyanakkor nagy kihívás a férfiasan kemény dalokkal megküzdeni. Az énekesnőnek sikerült saját karakteréhez illeszteni a számokat: magabiztosan hozta a dalok női, nagy ívelésű verzióját. A két férfi énekes pedig egy lazább, könnyedebb, játékosabb előadásmódban találta meg a maga verzióját.

A műsor 2016 óta fut, az első énekes vendég még Polyák Lilla volt, s eljutott a produkció Szarajevóba is. A zempléni kulturális kínálatba sem most került be először: három éve a Tokaj Fesztiválkatlanban is bemutatták már az estet. A Rákóczi-várban adott koncert sikere alapján biztosak lehetünk, hogy akik most lemaradtak, azok más helyszínen meghallgathatják még a sajátos Queen-adaptációt.

Budapest Jazz Orchestra, Zempléni Fesztivál, Queen

 

 

Szólj hozzá!


Marcus Miller koncertje a Dürerből a MOMKultba költözik

Marcus Miller koncertje a Dürerből a MOMKultba költözik

A koncert helyszíne a Dürer Nagyterme lett volna, azonban a szervezők közleménye szerint a jelen kialakult építőipari körülmények miatt az nem...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Gyertyafényes megemlékezésre várja a 45 éve elhunyt Király rajongóit a Magyar Elvis Klub

Augusztus 16-án már 45 éve, hogy Elvis Presley zenei tehetségét, magával ragadó lényét csak felvételein tapasztalhatjuk meg. Ezalatt az időszak alatt végérvényesen kulturális ikonná vált: hatása folyamatos a zenészek újabb generációira, sokféle műfajban alkotott dalait nemzedékek hallgatják továbbra is, jellegzetes...

Fehér Balázs a Hajón

A Hajógyár és az A38 közös eseménysorozatának következő Zene x Színház estjén Hegyi Dóri (OHNODY) Fehér Balázst fogja kérdezni a színpadon. A portrébeszélgetést a Momentán Társulat színészeinek improvizatív jelenetei színesítik, az est végén pedig Fehér Balázs Wagner Emillel közösen ad akusztikus koncertet.
Új koncertek