Pszichedelikus Kelly Family: Ozric Tentacles, A38

2013/10/24  ·   Koncertbeszámoló   ·  jan

A nyolcvanas évek eleji csillivilli, színes-szagos rockzenei hullámra a poszthippi kurzusnak is volt válasza. A szűkebb rucik helyett bő szabású, lengő szövetek, fejpántok helyett fátyolos kendők, pörgető crackkoktélok helyett pszichedelikus tudatmódosítók jelentették a különbséget, és az UV színű glamparádét is felülmúló színkavalkád. A ’83 környékén alakult Ozric Tentacles már a kezdetektől tökéletesen felmondta a leckét, a hangszeres pszichedelikus zene egyik legnagyszerűbb példázatává váltak.

Pszichedelikus Kelly Family: Ozric Tentacles, A38

Történetükben számottevő alkotó elemként említhetjük a tagcseréket, hiszen az újabb és újabb egyéniségek fúziója értékes zenei szintézist eredményezett hosszú éveken, évtizedeken át. Mára azonban ez a folyton hömpölygő, cserélődő, megújuló erő kiveszett azzal, hogy a zenekar gyakorlatilag a Wynne-család vállalkozásává vált. Hiába a magyar Szende Balázs dobosként az együttesben, sem arcra, sem egyéb tekintetben nem erősíti a csapatot, ami az image-et és a zenei outputot illeti. Apa, anya és a gyerek szépen felmondja a közösen begyakorolt műsort, egy család nem együtt jár rockerkedve fekvehányni, és a pszichedelikumok sem játszanak már akkora szerepet, mint feltehetően tették azt a szülők húszas éveiben.

Hogy a családi miliő okán vagy miért, nem tudhatni, de az Ozric Tentacles születésnapi turnéjának budapesti állomásán tulajdonképpen nem történt semmi. Persze, ilyenkor szokták emlegetni az egykori Népsport tudósítójának aranysorait, miszerint Deák hat gólján kívül semmit sem csinált”, de ebben az esetben a „semmi” valóban a semmivel ér fel. Írhatnám azt például, hogy rossz arányérzékkel szólóztatták hangszereiket, de ez sem volna teljesen igaz, mivel nem történt olyasmi a színpadon, hogy ez megfogalmazódhasson, ott voltak, játszottak, de mintha üvegfalon keresztül látta volna az ember az egészet, távolinak és idegennek hatott a produkció. Az a produkció, ami évtizede még magával sodró, pszichedelikus utazásra invitáló alapvetésnek számított. Most leginkább egy tehetségkutatós családi fellépésre emlékeztetett. Ügyesek, együtt vannak, papa szereti mamát, mama büszke a gyerekre, és ehhez még vetítés is társul. No itt sem kell valami progresszív művészeti megnyilatkozásra gondolni, kaleidoszkóp minták, oszt jónapot.

Gyakorlatilag annyira érdektelent sikerült nyújtaniuk, hogy az ember szívesen gondolná azt, hogy innen már csak felfelé vezet a karrier. De hát egy 30 éves zenekar esetében ez hiú ábránd, főként ebben a családi kalácsozós felállásban.


 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek