Elszálltunk egy hajóval a szélben

2023/03/17  ·   Könyvajánló   ·  koncert.hu

A Dokufilm Kft. és a Magyar Napló Kiadó Kisfaludy András: Elszálltunk egy hajóval a szélben – Kisfalka visszaemlékezései (1965-1971) című kötete második, bővített kiadásának apropóján koncerttel egybekötött könyvbemutatót tart.

Baksa-Sosós János (1968) Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián

A szerzővel Csatári Bence író, történész beszélget, közreműködik Korcsmáros András színművész. A műsor második részében a legendás, egykori KEX együttes fennmaradt dalaiból készült új feldolgozásaival a VITUKISCHWARZMUSIK együttes (volt Frank Zappa-, valamint Syrius-emlékzenekar) ad koncertet.

A bővített kiadás alapja a zenekar egykori dobosa, a dokumentumfilm-rendező Kisfaludy András a legendás Kex együttes 1969-71 közötti működését – felívelését, zenei arculatának formálódását, majd az énekes-frontember Baksa-Soós János (1948-2021) disszidálását követő lehanyatlását – végigkísérő írása. Baksa élete Magyarországon tarthatatlanná vált, ugyanis folyamatos fenyegetettségben élt. „Ha nem megy el, félő volt, hogy megölik őt” – nyilatkozta egy interjúban a szerző. A Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező nagyon sokat tett azért, hogy a magyar rocktörténet ikonikus zenekara emléke fennmaradjon az utókornak, 1998-ban például kétrészes dokumentumfilmet készített az 1969-71 között ténykedő együttesről.

A kötetben megelevenedik a szerző ifjúkora, találkozása későbbi zenésztársaival, bepillanthatunk családi életébe és festészeti tanulmányaiba, valamint a 60-as, 70-es évek szorongató politikai légkörben zajló zenei életébe, ahol a koncerteket a rajongók mellett titkosügynökök is figyelemmel kísérték. Kiemelt figyelmet kap az énekes-előadóművész Baksa-Soós János, akinek érzékenysége, szubtilis lénye, lírai alkata áthatotta a dalszövegeket és a zenés performansznak is beillő koncerteket, melyek sosem ismétlődtek meg, hanem minden alkalommal egyedi improvizációkra épültek, és nemritkán odaszúrtak a hatalomnak.

"Egy perc alatt hülyét tudott csinálni az emberekből, s ha igazán komolyan gondolta, akkor ez a performansz akár „gyilkos fegyverré” is válhatott. Így sokan tartottak tőle"mondta Baksa-Soósról a szerző a már említett interjúban.

A könyv különlegessége, hogy a fejezeteket korabeli ügynöki jelentések tagolják – besúgókéi, akik gyakran a barátok, pályatársak közül kerültek ki.

Helyszín: MIXÁT Udvar (1088 Budapest, Krúdy utca 7.)
Időpont: 2023. március 22., szerda 18 óra

KEX, Baksa-Soós János, Kisfaludy András, könyvbemutató

 

 

Szólj hozzá!


A koncert, amelyen a tudósító még fejben is elfelejtett jegyzetelni

A koncert, amelyen a tudósító még fejben is...

Az [iLAND], a magyar progresszív rock hibrid zenekara elegánsan remek előadást produkált pénteken a Müpában.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Locsolkodás a Szentendrei Skanzenben

Húsvéti programokkal, koncertekkel, valamint természetesen hímestojás-készítéssel és locsolkodással várja a látogatókat április 9-én és 10-én a Szentendrei Skanzen.

Ki ne szeretne egy végtelen nyári vakációt?

A Flowers sikerei után Miley Cyrus március 10-én megjelent új stúdióalbuma, az Endless Summer Vacation is meghódította a világot.
Új koncertek