Mamma Mia!

Egy igazi balatoni nyári album: HALSÜTŐ

2021/07/04  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu

Ez lehet az az zene, aminek íze-szaga van? :) Csordás Gábor és Japánban élő testvére, Csordás Gyula első közös lemeze, a Halsütő 11 instrumentális szerzeményt tartalmaz – ami tökéletes aláfestőzenéje egy balatoni napnak...

A fotó illusztráció

A Magyarország és Japán közötti online térben felépült konceptalbum születését egyrészt a nosztalgiázást is előtérbe szólító karanténhelyzetnek köszönhetjük, másrészt annak a ténynek, hogy a Balatonnal kapcsolatban szinte valamennyiünknek vannak emlékei. A közös album ötletét egyébként már régóta érlelgették, de az i-re a pontot egy elmaradt Japán koncertjük és a balatoni miliő iránt felerősödő nosztalgiájuk tette fel. A munkamegosztás jó testvérekhez illően 50-50 százalékos volt, a projektnek hála pedig ha személyesen nem is, de zeneileg össze tudtak találkozni.

Gábor és Gyula elsősorban a gyerek- és tinikoruk családi nyaralásaiból és táborozásaiból merítkeztek – így egy erősen a 80-as évek hangzásvilágába mártott, egyszer a játékos szintopop felé hullámzó, máskor a brazilos funk irányába habzó végeredményt kínál fel nekünk a két kalandozó kedvű billentyűs. Az egyszerre nyugtató és pezsdítő zenei fröccs különlegessége, hogy Gábor klasszikus zongoramágiája mellett a világ különböző pontjain, pl. trópusi hajóutakon szerzett zenei hatásait is elővette, testvére pedig többek között az úgynevezett kotóval (japán hárfa) és a harmonikájával teszi teljes mértékben egyedivé a lemezt.

"Műfaját tekintve egy #summer #chill-out #lounge #beach #tropical #good-vibes #jazz-funk albumot terveztünk, elsősorban nyári aláfestő zenének. Sok stílust kevertünk bele: van, ami lassabb, nyugisabb, van ami gyorsabb, bulisabb, de igyekeztünk dinamikai változásokban laposabb számokat összeállítani, így háttérzeneként is lehet alkalmazni. Ami a témát illeti, a nyári lazulós, punnyadós, időnként bulizgatós, mindennapos balatoni életérzést próbáltuk megragadni, és lehetőleg minél jobban összefoglalni, zenei eszközökkel kifejezni. Korzózás, hajókázás, bulizgatás, és jó pár strand-himnusz. Reméljük, páran a matrac mellé készítik majd ezt a lemezt” – mesélte Gyula.

„Az alapötlet valami olyasmi volt, hogy legyen egy brazil-magyar áthallás: brazil ritmusok és az a nagyvonalú, igazi trópusi nyár-hangulat egy kicsit leskálázva a magyar valóságba. Direkte egy kicsit lo-fi, retro hangszínekkel. Aztán ehhez jött még a koto, amire nem számítottunk az elején, de behozott egy elég intenzív japános, keleties hangulatot. Valami strand-meditáció lett talán, megnyugvás és oldódás” – tette hozzá Gábor.

Az album ezeken a platformokon érhető el, ha meghallgatod, ezt a sztorit olvasd közben :)

Fűzfák alatt ébredünk a kempingben vagy a nyaralónkban, aztán a magyar tengert megpillantván átjár minket a Corazón, a mindent mozgató szenvedély, és így lendületet szerzünk a naphoz. Egy chill-out-funkos Dayride visz minket a strandra, ez lehet hajókázás, kompozás, vagy - feltétlenül nyitott tetejű - kabriózás. A strand előtt vár még egy átszállás Zamárdiban, itt lesz bőven időnk együtt zakatolni a ritmussal, meg böngészni a újságosnál a Füleseket. A strandra érve megkérjük partnerünket/barátunkat, hogy Kend be a hátam, és szépen feloldódunk a napsütésben. A napolaj szétkenésében a zongoraszóló is segít. Aztán irány a strandbüfé, ahol betolunk néhány fantasztikus Palacsintát. A fahéjas annyira finom, hogy az orgonista kész extázist él át. Lassan véget ér a strandidő, hazaindulunk, de ekkor megpillantjuk a nyár bombázóját, az elmaradhatatlan plátói balatoni szerelmünket, ahogy Ott áll a stégen. Az idő lelassul és végül szinte meg is áll. De mennünk kell tovább, mert hivatalosak vagyunk egy Yachtra vagy épp vitorlásra, ahol legjobb barátaink várnak, és együtt krúzolunk a naplementében. A társaság úgy dönt, hogy elmegy bulizni, de manapság egy diszkóban már senki sem kérdi, hogy Szabad egy táncra? Ez a dal egy stílusokon átívelő mega-kompozíció (legalábbis a house stílushoz képest). 5-6 részből áll, amelyek önmagukban is működhetnének, mint különálló house dalok, de egyben még jobb, egy egészen nagyívű este képe bontakozik ki. Hajnalban aztán enyhén illumináltan Hazalityegünk, hogy kezdődhessen az egész másnap újra...

Csordás Gábor, Csordás Gyula, instrumentális lemez, Balaton, nyár, Halsütő

 

 

Szólj hozzá!


Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC által is elismert fiatal énekesnő

Kaliforniában forgatott klippel tér vissza a BBC...

A szlovák popsztár, Karin Ann sikeres tavaszi EP-je, és komoly nemzetközi turnéja után új klippel jelentkezik. A fiatal énekesnő, akit BBC egyik...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Józsi az Akváriumba megy

A Kelemen Kabátban Józsi című albuma tavaly jelent meg és ahogy azt Horváth Boldi mondta, életük legszemélyesebb lemeze lett. A dalokat egymás után mutatták be a rajongóknak, amelyeket egy csokorban február 10-én hallhat a közönség először élőben az Akváriumban, ahol a Hősök és JumoDaddy lesznek a vendégeik.

Freakin’ Disco: Akartunk írni egy könnyedebb, kedvesebb, lágyabb zenét. Ez nem jött össze...

Készül a Freakin’ Disco TOTEM című harmadik lemeze. A Face Yourself című számot már hallhattuk, most pedig megérkezett a második single Gekko címmel, amit március 25-én az A38 Hajón már élőben is hallhat a közönség.
Új koncertek
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest 
Folklór...
Folklór...
Budapest