Hofi Géza is szerepel az első magyar elektronikus tánczenei album új kiadásán

2021/02/03  ·   Lemezbemutató   ·  koncert.hu, MTI

Három évtized elteltével újra kiadták a Liquid Limbs első anyagát. A tech-acid-house zene hazai úttörője a kilencvenes években a Prodigy-vel is többször fellépett, Hydro-Gixer című munkájuk 1993-ban kazettán, most vinylen jelent meg.

Fotó: Liquid Limbs/FB

A Miskolcról indult Liquid Limbs 1992-től 1998-ig volt aktív – a nemzetközi house színtérre is betört egyéni, gegeket, hangmintákat használó stílusával. Három stúdióalbumuk jelent meg, ebből kettőt (Transparent Hole; -2+3 °C) a híres londoni független kiadóhoz, a Mute-hoz kapcsolódó HMK Records gondozott. Játszottak Ausztriában, az akkori Jugoszláviában, felléptek a Prodigy előtt és Moby-val közös fesztiválon is.

A csapat előszeretettel használt hangmintákat az anyagain, egy-egy pillanatra Hofi Géza, Kudlik Júlia vagy a Dallas-tévésorozat is hallható a lemezeiken. A Hydro-Gixeren a Te haver figyelj! című számban Hofi Géza legendás, Tiszta őrültek háza című 1980-as műsorából kölcsönöztek ki egy mondatot; a mostani jogtiszta megjelenéshez szükség volt Hofi Géza özvegye, jogutódja, Hofi Ildikó hozzájárulásához.

"A Hydro-Gixer akkor jött ki, amikor Magyarországon a bakelitkiadás éppen kifutóban volt, a CD-k megjelentetése pedig csak éppen beindult. Akkor rövid ideig az audiokazetták uralták a piacot" – idézte fel Batta Róbert "Suta", a Liquid Limbs alapítója, a projektet 2013-ban újra beindító zenész az MTI-nek.

A kazettát, amely gyakorlatilag az egyik első magyar elektronikus tánczenei album, 1993-ban a Trottel Records adta ki, és ugyanez a kiadó gondozta a mostani vinylkiadást is.

"Az első lépést ehhez néhány hónappal ezelőtt egy hírportálon Dömötör Endre zenei újságíró tette meg, aki egy cikkben több más előadó régi anyaga mellett a Hydro-Gixer bakelit kiadását is szorgalmazta. Az ötlet tetszett Rupaszov Tamásnak, az utóbbi időben a vinylek felé forduló Trottel vezetőjének, és az események felgyorsultak" – mondta Suta, aki kitért arra is, hogy az anno egy négysávos magnóra készített maszterszalag jó minőségben megmaradt, ezt a felvételt digitalizálta, maszterelte és keverte újra, illetve módosított néhány részen a mai technika adta lehetőségeket felhasználva.

A lemezen három zenész hallható, Batta mellett Baris Zsolt "Mazsi" (ő 2012-ben elhunyt) és Budai Gábor "Batyu" (aki az elmúlt évtizedekben távol került a zenétől) játszik szintetizátorokon, és szólaltatja meg a különböző számítógépes programokat, samplereket.

"Az akkori rave-es, acides vonal magával ragadott minket, miközben a kilencvenes évek elején Magyarországon még az EBM és a darkos szintipop uralkodott az elektronikus zenében. Mi inkább egy táncosabb, viccesebb irányba indultunk el, sokan nevezték ezt tudományos dallamoknak" – mesélte Batta Róbert.

Az LP tasakja lényegesen jobban mutat, mint annak idején a kazetta-megjelenés... A vinyltokba csúsztatott fényes papíron az első külföldi koncert, egy 1993-as linzi fellépés kapcsán készült fotók, valamint az Olcsó kecsegék című számhoz készült klipkezdemény kockái láthatók.

A sound-designnal, hangszerekhez letölthető hangszínbeállítással is foglalkozó Batta 2013-ban egyedül indította újra a Liquid Limbset, azóta két albumot (Teknikum777 - 2014; Taum - 2019) jelentetett meg, az elmúlt években közzétett néhány korábban nem publikált számot, és készültek mixek is. Mint mondta, 2011-ben a miskolci FactoryFestivalon összefutott az ex-prodigy-s Leeroy Thornhill-lel, aki egy dj-szettet adott elő.

"Tervezem, hogy a járvány lecsengése után live act formában bemutatom a megújult, újraértelmezett Hydro-Gixer-anyagot. A karantén miatt még nincs menetrend, de a miskolci Kilátóban biztosan elő fogom adni a műsort, nyilván budapesti klubokban is és még sok helyen az országban. Dolgozom már az új zenéken, meglátjuk, mit hoz a jövő" - hangsúlyozta.

Szerintünk óriási lenne egy buli a huszonhat évvel a hatósági bezáratása után, eredeti nevén és helyén ismét megnyíló Tilos az Á-ban...

Liquid Limbs, Hydro-Gixe, tech-acid-house, vinyl, Prodigy, Batta Róbert

Képtár

  • Hofi Géza is szerepel az első magyar elektronikus tánczenei album új kiadásán kép 87327
 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek