Török Ádámmal elrohant az idő: dupla koncerttel éri utol

2014. január 14.  ·   Lemezbemutató   ·  MTI, koncert.hu

Két koncerten mutatja be új stúdióalbuma, az Elrohant az idő anyagát Török Ádám. A hazai blues-rock színtér élő legendája a Mini együttes több mint négy évtizeddel ezelőtti felállásával és fiatal társakkal is fellép most szombaton és vasárnap a Budavári Művelődési Házban.

Török Ádámmal elrohant az idő: dupla koncerttel éri utol

A fuvolista, énekes – aki az elmúlt vasárnap ünnepelte 66. születésnapját – eddig is szívesen kirándult műfajok és stílusok között. Az Elrohant az idő egyfajta összegzés és visszatekintés a négy és fél évtizede indult pályára, a lemezen jelen van az elektronika, a rap és a folk is.

„A CD-n szerepelnek számok a Mini 1971 és 1973 között létezett, és 2011-ben felélesztett felállásától, van fúvósokkal kiegészített felvétel, és fiatal, manapság igen népszerű zenészekkel, az Irie Maffiával, a Kerekes Banddel, a Szerecsenkirállyal vagy a Capriccióval készített nóta. Mindig is imádtam fiatalokkal játszani, mert ilyenkor friss hatások érnek, ami feldob" – nyilatkozta Török Ádám.

Az ős-Minit (Török Ádám - ének, fuvola, Papp Gyula - billentyűk, Nagy István - basszusgitár, Németh Tamás - dob) számos hazai rockszakíró minden idők legjobb magyar együttesének tartja. Török Ádám hozzátette: ma már rettenetesen sajnálja, hogy ez a csapat csak ilyen rövid ideig zenélt együtt.

"Akkoriban inkább a nők után mentem, meg hippinek számítottam, ahogy később kiderült, megfigyelt az állambiztonság, nem tudtam összetartani a bandát, ebben én is hibás vagyok".

Megjegyezte, hogy tavaly, amikor az új lemez kapcsán a stúdióban ültek, közel a 70 éves korhoz ismét előjött a régi varázs, és három dalt rögzítettek. Az Emlékút a balladafolyón az elmúlt évtizedekben elhunyt zenésztársakra emlékezik, újrafogalmazták az Este a székelyeknél című korábbi népdalfeldolgozást (Éjféli találkozás Béla bácsival), illetve ismét elővették a szintén Mini-klasszikusnak számító, Vissza a városba című számot.

Egy másik "Mini-himnusz", a Körbezárt a dzsungel az 1983-ban kiadott lemezen szerepel, most az Irie Maffiával, Busa Pista rapjével "vadították meg" egy kicsit. Török Ádám elmondta, hogy az Irie Maffiával - amelyben a billentyűs-zeneszerző, a Jumo Daddy-ként ismert Horváth Gáspár egyébként a rokona - 2012-ben a Művészetek Palotájában együtt zenélt. Szintén legendás a Vénuszdal 1977-ből, ezt a Kerekes Banddel közösen adja elő ezen a CD-n, a hatvanas-hetvenes évek hazai zenészeit felidéző, címadó Elrohant az idő viszont friss szerzemény, szerzője Horváth Gáspár mellett az énekes Horváth Boldi, azaz a Szerecsenkirály.

 

"Ők ketten fantasztikus fuvolahangzást csináltak nekem erre a számra. A Capriccio elnevezésű formáció által írt Meghalt a szerelem pedig a lemez nyitódala lett, és ez azért is érdekes, mert a fiatal blues-rock csapatból Gazdag Viktor gitáros és Tóth Dénes dobos azóta a legújabb Török Ádám és a Mini-formáció tagja is, kiegészítve a két idősebbet, Németh Károly billentyűst és Zsoldos Tamás basszusgitárost, valamint a szájharmonikás Horváth Mihályt" - sorolta Török Ádám.

Most szombaton és vasárnap a Bemrockparton az ős-Mini mellett az új felállás először lép színpadra, vendégként pedig a már említett Szerecsenkirály is beszáll. Török Ádámék a tervek szerint mindkét este három órát fognak játszani.

A fuvolista elmondta, hogy tervez egy szimfonikus koncertet az ős-Minivel, de nem tudni, ez mikor valósulhat meg, az új tagokkal viszont sokat fog koncertezni, és lesz fellépés Svájcban is. Szólt arról, hogy művészeti vezetőként, szervezőként részt vesz egy új koncerthely, az Óbudán hamarosan megnyíló Old Buda életében is, és itt többek között nehéz helyzetben lévő nyugdíjas rockzenészeknek kíván fellépési lehetőséget adni.


 

 

Szólj hozzá!


Újabb zenész halt meg klipforgatás közben

Újabb zenész halt meg klipforgatás közben

A Blikk értesülése szerint a Texas állambeli Houstonban halálos lövés érte Justin Carter country zenészt. A 35 éves férfit saját fegyvere...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Blues for Jenő – összefogás-koncert lesz a Kobuciban Fekete Jenőért

A hazai blues talán legnagyobb hatású előadója,Fekete Jenő nemrég elkeseredett posztot tett közzé: gerincproblémái miatt hónapokig nem tud fellépni, így komoly anyagi nehézségei támadtak, hiszen a koncertezés jelenti számára az egyetlen bevételi forrást. Mivel segíthetnének a zenésztársak, ha nem a zenéléssel...

Ingyenes Demjén Ferenc, Magna Cum Laude és Supernem koncertekkel nyit a Plázs!

Alig két hónap, és nyit Siófok legkedveltebb szabadtéri szórakozóhelye, a Plázs, ahol idén fellép többek közt Demjén Ferenc, a Magna Cum Laude, a Halott Pénz és Majka is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek