A Gogol Bordello titkos koncertet adott az ukrán katonáknak

2022/08/25  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Irigyeljük a VICE World News tudósítóit, akik jelen lehettek, amikor a gipsy-punk zenekar és ukrán származású frontemberük, Eugene Hütz exkluzív (mini)koncertet adtak a katonáknak egy meg nem nevezett helyszínen. A katonás buli hangulatát jól megragadó tudósításukat közöljük.

Fotó: VICE World News

A helyszín egy napsütötte járdasziget volt, a "színpadot" homokzsákokkal és terepszínű hálóval díszítették, a kísérőzenekar tagjai mind katonák voltak, a közönség nagy része pedig páncélt viselt...

Az év elején a multikulturális, kirobbanó energiájú élő show-iról ismert zenekar (volt benne részünk többször is, legutóbb a Budapest Parkban) jótékonysági koncertsorozatot szervezett az ukrajnai háború áldozatai számára, és turnéjuk bevételének egy százalékát is felajánlották. Néhány hete aztán a Hütz, aki a 90-es évek elején vándorolt ki Ukrajnából az Egyesült Államokba, meghívást kapott, hogy maga is játsszon Ukrajnában, a frontvonalból nemrég kivonult ukrán katonák iránti szolidaritás rock n' roll show-n.

"Az emberek Ukrajnában sokat hallanak a világ szolidaritásáról, de amikor látják, hogy valaki fizikailag is odamegy hozzájuk, akkor tényleg elhiszik. Az ilyen erőfeszítések kézzelfoghatóan megváltoztatják a dolgokat" – mondta Hütz a VICE World Newsnak.

Az ukrán hadsereg a Nemzeti Határőrszolgálat zenekarának tagjaiból álló, a setlistet fáradhatatlanul próbáló kísérőzenekart biztosított a koncerthez.

A közönség körülbelül 50 különböző korú ukrán katona volt, főleg férfiak, de volt egy maroknyi nő, egy K-9-es egység és a különleges erők elit alakulatának egy csoportja, akik zöld barettet viseltek, miközben a háttérben egy hatalmas páncélozott személyszállító jármű tornyosult mindenki fölé.

A koncerttől távolabb több tucat talpig felfegyverzett katona volt szolgálatban, akik készenlétben álltak, ha valami balul sülne el. Végül is ez egy olyan országban tartott koncert volt, amelyet rendszeresen bombáztak...

A koncert kezdetétől mindössze öt másodpercbe telt el, amíg Hütz azt kiáltotta, hogy "Slava Ukraini", mielőtt belekezdett volna a "Teroborona" (Civil Defence) című dalba, amelyet Ukrajna önkéntes védőinek ajánlott, a nagymamáktól a gyerekekig mindenkinek.

A "Forces of Victory" átdolgozásában az ukrán költő, Szerhij Zsadán szavai hangzottak el, míg a "Start Wearing Purple" című bulihimnusznak pedig jót tett a kísérő ritmusszekció: a csizmák dobogása. Hütz időnként beugrott a tömegbe, vállon ragadta a katonákat, és felszólította őket, hogy üvöltsenek a mikrofonba.

"Ha úgy érzik, hogy részt akarnak venni a békéjüket és hazájukat védő ukrán emberek életének megmentésében, kérjük, adakozzanak a Razom For Ukraine számára" – tette hozzá, utalva az ukránok és ukrán-amerikaiak által működtetett, amerikai székhelyű nonprofit szervezetre, amely már több tízmillió dollárt gyűjtött össze Ukrajna számára.

Amikor a zenekar befejezte a fellépést, ölelések, kézfogások és sok-sok fotó következett. Felpakoltuk a furgonunkat és elhajtottunk, míg a katonák visszatértek a háborúba – fejeződött be a tudósítás.

A forrásoldalon található fotók – a szöveg mellett – tökéletesen visszaadják a különleges és felemelő esemény hangulatát.

 

Gogol Bordello, Ukrajna, titkos koncert, VICE World News

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek