A Live Nation 20 százalékkal csökkentené a fellépők gázsiját

2020/06/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az idei Sziget törlése kapcsán nyilatkozta az ügyvezető, Kádár Tamás, hogy talán a járvány után normalizálódik a helyzet, és a sztárfellépők gázsija visszarángatható lesz a csillagos egekből. De a dolog nem ennyire egyszerű és egyértelműen pozitív – a Dalszerző.hu cikkéből idézve vázoljuk is, miért.

Fotó: Slayer koncert Los Angelesben ( Slayer FB)

A legnagyobb nemzetközi élőzenei promótercég a szerződések újratárgyalását szorgalmazó levelet küldött a vele dolgozó ügynökségeknek, és az ebben foglaltak radikálisan átalakítanák a szektor üzleti modelljét.

A Billboard szerint a vázolt változások jelentős mértékben növelnék a promóterek hatalmát az ügynökségek és a zenészek rovására, ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a szakmában sokan úgy vélik, hogy korábban, a járvány előtt a promóterek viselték a kockázatok túlnyomó részét, és az iparág bevett gyakorlata erősen az előadói oldalnak kedvezett. A javasolt változások a kockázatok egy részét átterhelnék a promóterekről az ügynökségekre és a zenészekre. Ez nemcsak a Live Nation számára lenne előnyös, hanem a kisebb, független fesztiválok számára is, segítve a szektor talpra állását.

A LN a 2020-as szinthez képest 20%-kal csökkentené a fellépők számára garantált gázsikat. Továbbá, ha egy fesztivált a gyenge jegyeladások miatt lemondanak, akkor a szervező a garantált gázsi 25%-át fizetné ki – a jelenlegi gyakorlat a teljes garancia kifizetése. Másfelől ha egy zenekar a szerződést megszegve lemondja a fesztiválfellépést, akkor a promótert a garantált gázsi duplájának kifizetésével kellene kártalanítania. Mint a Billboard írja, egy ilyen büntetés “precedens nélküli” lenne; a lap idéz egy fesztiválpromótert, aki szerint függetlenül attól, hogy egy headliner fellépés lemondása milyen károkat okoz az eseménynek, a zenekarok számára ennek “gyakorlatilag nincs következménye”.

A LN többek azt is szeretné elérni – és sokak szerint erős tárgyalási pozícióban vannak –, hogy a (jelentősen megemelkedett költségű) biztosítások egy részét a fellépők állják, valamint 30% részesedést vennének le a fesztiválokon eladott merch termékek után is.

A másik fél természetesen nem túlzottan boldog mindettől. Gary Holt gitáros (Exodus, Slayer) például ezt írta:

“Szóval a Live Nation úgy döntött, hogy elbánt velük az élet, ezért 20%-kal kevesebb gázsit akarnak fizetni… Nézz utána, hogy mennyit kerestek ezek az emberek tavaly, és meglátod majd, hogy vérzik-e a szíved a kiesett bevételeik miatt”.

A gitáros szerint a Live Nation javaslatai “bevernék az utolsó szöget a rock és a metal koporsójába”.

A posztjára reagálva Scott Ian (Anthrax) azt írta, hogy “az A-listás, headliner előadók nem fogják elfogadni a gázsicsökkentést, és nélkülük nincs fesztivál, úgyhogy a középosztály fogja megszívni.”

Mike Portnoy (ex-Dream Theater) pedig így fogalmazott: “ez a nagyvállalati kapzsiság csúcspontja”, és a javasolt változások elfogadhatatlanok.

Hát, mi a teljes cikk elolvasása után sem tudjuk eldönteni ezt a vitát, mert épp annyi igazság van az egyikben, mint a másikban. A koronavírus-járvány sok mindent átalakított, s mivel az élőzene az egyik legnagyobb vesztese és a legkésőbben magához téáríthető szegmens, reméljük, a felek végül majd meg tudnak egyezni. A Billboard több ügynökséggel is beszélt, akik úgy vélik, hogy a gázsik bizonyos mértékű csökkenését muszáj lesz elfogadniuk, ugyanakkor a lemondások miatt fizetendő büntetésbe sokan nem mennének bele...

 

 

 

Live Nation, gázsi, promóter, fesztivál, merch, Scott Ian, Gary Holt, Mike Portnoy

 

 

Szólj hozzá!


Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Elviselhetetlen por, Sziasztok magyarok!, Vidám vasárnap

Azért járunk Szigetelni, mert remek a hangulat, sok a helyszín és a fellépő, színvonalas koncertek vannak és kint vagyunk közben a jó levegőn....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hozza a legismertebb dalait – Sting két koncertet is ad Magyarországon 2022-ben!

Sting My Songs elnevezésű turnéja alkalmával 2022. október 27-én a Budapest Arénában, és – most először – 2022. szeptember 29-én a debreceni Főnix Arénában is koncertet ad. Mindezzel Sting tavasszal elhalasztott koncertjeit ütemezték át.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Permakultúrával foglalkoznak a zenekar tagjai: Terra Livre

A Terra Livre csütörtökön 18 óra 30 perctől játszik a Sziget Global Village színpadán. A mostani Sziget-koncert eredetileg 2020-ban lett volna, most pótolják ők is azt a fellépést. A formáció ezzel a fesztiválos fellépéssel zárja áprilisban indult európai turnéját.

A semmiből váltak rendkívül népszerűvé: Milky Chance

Philipp Dausch és Clemens Rehbein az MTI-nek adott interjút a tegnapi anagyszínpados koncertjük előtt a backstage-ben.
Új koncertek