A Live Nation 20 százalékkal csökkentené a fellépők gázsiját

2020/06/23  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az idei Sziget törlése kapcsán nyilatkozta az ügyvezető, Kádár Tamás, hogy talán a járvány után normalizálódik a helyzet, és a sztárfellépők gázsija visszarángatható lesz a csillagos egekből. De a dolog nem ennyire egyszerű és egyértelműen pozitív – a Dalszerző.hu cikkéből idézve vázoljuk is, miért.

Fotó: Slayer koncert Los Angelesben ( Slayer FB)

A legnagyobb nemzetközi élőzenei promótercég a szerződések újratárgyalását szorgalmazó levelet küldött a vele dolgozó ügynökségeknek, és az ebben foglaltak radikálisan átalakítanák a szektor üzleti modelljét.

A Billboard szerint a vázolt változások jelentős mértékben növelnék a promóterek hatalmát az ügynökségek és a zenészek rovására, ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a szakmában sokan úgy vélik, hogy korábban, a járvány előtt a promóterek viselték a kockázatok túlnyomó részét, és az iparág bevett gyakorlata erősen az előadói oldalnak kedvezett. A javasolt változások a kockázatok egy részét átterhelnék a promóterekről az ügynökségekre és a zenészekre. Ez nemcsak a Live Nation számára lenne előnyös, hanem a kisebb, független fesztiválok számára is, segítve a szektor talpra állását.

A LN a 2020-as szinthez képest 20%-kal csökkentené a fellépők számára garantált gázsikat. Továbbá, ha egy fesztivált a gyenge jegyeladások miatt lemondanak, akkor a szervező a garantált gázsi 25%-át fizetné ki – a jelenlegi gyakorlat a teljes garancia kifizetése. Másfelől ha egy zenekar a szerződést megszegve lemondja a fesztiválfellépést, akkor a promótert a garantált gázsi duplájának kifizetésével kellene kártalanítania. Mint a Billboard írja, egy ilyen büntetés “precedens nélküli” lenne; a lap idéz egy fesztiválpromótert, aki szerint függetlenül attól, hogy egy headliner fellépés lemondása milyen károkat okoz az eseménynek, a zenekarok számára ennek “gyakorlatilag nincs következménye”.

A LN többek azt is szeretné elérni – és sokak szerint erős tárgyalási pozícióban vannak –, hogy a (jelentősen megemelkedett költségű) biztosítások egy részét a fellépők állják, valamint 30% részesedést vennének le a fesztiválokon eladott merch termékek után is.

A másik fél természetesen nem túlzottan boldog mindettől. Gary Holt gitáros (Exodus, Slayer) például ezt írta:

“Szóval a Live Nation úgy döntött, hogy elbánt velük az élet, ezért 20%-kal kevesebb gázsit akarnak fizetni… Nézz utána, hogy mennyit kerestek ezek az emberek tavaly, és meglátod majd, hogy vérzik-e a szíved a kiesett bevételeik miatt”.

A gitáros szerint a Live Nation javaslatai “bevernék az utolsó szöget a rock és a metal koporsójába”.

A posztjára reagálva Scott Ian (Anthrax) azt írta, hogy “az A-listás, headliner előadók nem fogják elfogadni a gázsicsökkentést, és nélkülük nincs fesztivál, úgyhogy a középosztály fogja megszívni.”

Mike Portnoy (ex-Dream Theater) pedig így fogalmazott: “ez a nagyvállalati kapzsiság csúcspontja”, és a javasolt változások elfogadhatatlanok.

Hát, mi a teljes cikk elolvasása után sem tudjuk eldönteni ezt a vitát, mert épp annyi igazság van az egyikben, mint a másikban. A koronavírus-járvány sok mindent átalakított, s mivel az élőzene az egyik legnagyobb vesztese és a legkésőbben magához téáríthető szegmens, reméljük, a felek végül majd meg tudnak egyezni. A Billboard több ügynökséggel is beszélt, akik úgy vélik, hogy a gázsik bizonyos mértékű csökkenését muszáj lesz elfogadniuk, ugyanakkor a lemondások miatt fizetendő büntetésbe sokan nem mennének bele...

 

 

 

Live Nation, gázsi, promóter, fesztivál, merch, Scott Ian, Gary Holt, Mike Portnoy

 

 

Szólj hozzá!


Új szabadtéri koncerthelyszín nyílik Budapesten

Új szabadtéri koncerthelyszín nyílik Budapesten

Szabadtéri koncerthelyszínt nyit új főzdéje mellett a Monyo – értesül a Kreatív.hu
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Lobenwein Norbert: 2021 nyarán már jó eséllyel lesznek tömegrendezvények

Lobenwein Norbert nagyon sok mindennel, de alapjában véve mégis egy dologgal foglalkozik, fesztiválszervezéssel: a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound társalapító-főszervezője, a Sziget Szervezőiroda egyik tulajdonosa, a MOL Nagyon Balaton és a STRAND Fesztivál társalapítója, az Akváriumot üzemeltető cég egyik tulajdonosa, a Road...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Mit tehet a zenész, ha nem koncertezhet?

Ezt a kérdést természetesen brit, továbbá magyar és karagandai tudósok teszik fel, s mivel "immár globális az imperialista kapitalizmus, amelyben elvárt, hogy smileyval a kopoltyúnkon boldog halakként ússzunk", a válasz nem lehet más a túlélés feltételeinek megteremtése céljából, mint az öröm- és pénzszerzés egyéb módjainak...

Este 8 után is kimehetnek majd az utcára, akiket már beoltottak

A 444.hu számolt be arról, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfónazt mondta, hogy védettséget igazoló okiratot (egy plasztikkártyát) kaphatnak, akik már megkapták az oltást vagy már átestek a koronavíruson.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek