A Nélküledet játssza majd az ország 3. zenélő útja

2023/02/12  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Azt nem tudjuk, hogy egy viccoldalra felkerülni jót vagy rosszat jelent, de annak idején világszerte nagyon sokan megismerték a Republic nevét, amikor a zenélő 67-os út híre eljutott egy külföldi portálig.

A Nélküledet játssza majd az ország 3. zenélő útja

Akkor arról is hírt adtunk, hogy a helyiek agyára megy a zenebona, de mivel nem jártunk rajta, nem tudjuk, hogy mennyire zavaró a dolog. Az ötletet mindenesetre újabb megvalósítás követte: a Szerencsre vezető 37-es út is dalra fakad, ha a megfelelő sebességgel (kb. 80) haladunk rajta, ezúttal azonban nem a könnyűzenei, hanem a népi örökségünkhöz nyúltak, az Érik a szőlőre gurulhatunk át az 513 méter hosszú szakaszon:

Az ország harmadik zenélő útja Kelet-Nógrádban épülhet meg. Ahogy arról a Sokszínű Vidék beszámol, a Jobbágyi és Salgótarján közé eső rész valamelyikén alakítják majd ki a zenélő útszakaszt, de egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan melyiken, azt viszont igen, hogy az Ismerős ArcokNélküled” című számának egy részletét hallhatják majd a sofőrök.

A zenélő út olyan út vagy útszakasz, amelyen áthajtva tapintható rezgés és hallható "dübörgés" keletkezik, amely a kerekeken és a jármű karosszériáján keresztül érezhető. Ez a dübörgés az autóban és a környéken is hallható egy zenei dallam formájában. Jelenleg Dániában, Magyarországon, Japánban, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban, Kínában, Iránban, Tajvanon, Indonéziában és az Egyesült Arab Emírségekben ismeretesek a zenélő utak, korábban Franciaországban és Hollandiában is megtalálhatóak voltak. (Szóval, nem értjük annyira a bevezetőben említett viccoldali rápörgést, van a projektnek bőven előzménye.) Az egyes hangokat az útban vagy az úton lévő csíkok távolságának változtatásával állítják elő: a 61 mm-es sávok egy 72 km/h sebességgel haladó járműben például egy E hangot eredményeznek.

Hollandiában példáula frízföldi tartományi himnusz (De Alde Friezen) szólt: ha a járművezetők betartották a sebességkorlátozásokat rendesen dalolt, ellenkező esetben nem a megfelelő hangnemben szólt. A falusiak panaszai nyomán az éneklő utat elnémították :D

A Wikipédia egy csomó hasznos infóval át el minket arról, hogy a felsorolt helyeken mit zenélnek az utak. Megnéztünk pár országot:

Indonéziáról tudjuk, hogy Happy Birthday To You-t, Japánban az egyik a Shiretoko Love Song-ot, a másik egy japán balladát, a harmadik a "Memories of Summer"-t, egy további pedig egy anime főcímdalát zenéli.

2022-től öt éneklő út van Dél-Koreában. Korábban hat volt, de az elsőt leaszfaltozták, ezen a "Mary Had a Little Lamb" ment, valószínűleg azért, mert az út egy repülőtérre vezet, s koreaiul a dalt "Airplane" néven ismerik. A második egy koreai népdalt játszik, a harmadik az Osanból Chinhae-be vezető úton található, és a "Bicycle" című dalt játssza. A negyedik 2019-ben épült, és a "Twinkle Twinkle Little Star"  (mi Hull a pelyhes fehér hóként ismerjük) első versszakát játssza, az ötödik egy jól ismert koreai gyermekdalt játszik, hatodik a Marae alagút belsejében épült, de az út által játszott dal címe ismeretlen.

Az USA-ban, a kaliforniai Lancaster egyik sugárútja a Tell Vilmos fináléjának egy részét (Vágta?) idézte meg. De leaszfaltozták, miután a környékbeli lakosok panaszt tettek a városi tanácsnál a zajszint miatt... Akkor arrébb költöztették, de a kivitelezésnél valami hiba csúszott a barázdákba, és felismerhetetlenné vált a dallam. Mielőtt valaki hiányolná, igen, a legendás 66-os út is kapott némi zenei aláfestést: 2014 októberében az új-mexikói Tijeras település kibarázdázta a Route 66 egy kétsávos szakaszát, amely az "America the Beautiful"-t játszotta, amikor egy jármű 72 km/órás sebességgel áthajtott rajta. Azóta a barázdák elkoptak vagy leaszfaltozták őket, de nem tervezik a zenés autópálya helyreállítását, mert szerintük arcpirítóan sokba kerül a projekt... (Vajon itthon mennyibe fáj?) De van, ahol megszerették az innovációt és a mai napig zenél: az Auburn Egyetem mérnöki főiskolájának öregdiákja olyan zenei utat készített és helyezett üzembe, amely az Auburn Tigers harci dalának, a "War Eagle"-nek az első hét hangját játssza, ez fogadja a szurkolóka, amikor az egyetemhez közelednek.

Ezeknek a zenélő utaknak nemcsak a települések PR-ja miatt van jelentősége, hanem állítólag a sebességet is korlátozzák :) Kíváncsian várjuk, mit játszik majd az ország 4. zenélő útja.

zenélő út, Ismerős Arcok, Nélküled

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek