A zeneipar nincs megmentve – Reagált a Music Hungary Szövetség a kormányinfón elhangzottakra

2021/04/16  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről, a számokat Szentkirályi Alexandra a tegnapi kormányinfón tárta a nyilvánosság elé. Nem sokkal utána a szövetség közleményt adott ki, amely "árnyalja" az ott elhangzottakat.

 Wendy Wei fotója a Pexels oldaláról

Szentkirályi elmondása szerint 5 milliárd forint jutott a Raktárkoncertekre, továbbá támogatást kapott 456 cigányzenész és 110 népzenész 1 milliárd forint értékben. A fesztiválszervezők számára egy 200 millió forintos keret nyílt. Elmondása szerint ennek a szektornak a bértámogatás is ugyanúgy járt, hiszen a rendezvényszervezőkre is vonatkozik a lehetőség, az állam a bérköltségek kétharmadát el tudta engedni, ami konkrét támogatást is jelent a bérek feléig.

A továbbiakban a Music Hungary Szövetség közleményét olvashatjátok – változtatás nélkül, csak a kiemelések származnak tőlünk.

"A Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által felsorolt, a zenei szektort segítő intézkedésekre a Szövetség szeretne tételesen reagálni.
A zeneipar nincs megmentve, ahogy azt számos módon és fórumon, nyilvánosan vagy nem nyilvánosan korábban is jeleztük. A sajtótájékoztatón felsorolt korábbi támogatások összegükben messze elégtelenek és sokszor rosszul célzottak voltak (tehát nem a a zeneipari szereplőknek jutottak), vagy a zeneipari szereplők eleve igénybe sem vehették őket.
A Raktárkoncertek 5 milliárdos költségvetésének jelentős része a hivatalosan szerződött technikai partnerhez került megvalósítási költségként, a bekerült zenekarokhoz, előadókhoz és stábjaikhoz már csak az összeg kisebb hányada jutott el. Ráadásul Magyarországon ma sokkal-sokkal több aktív zenekar és előadó alkot.
A 200 millió forintos, fesztiváloknak szánt pályázatnak eredetileg 700 millió forintos támogatási kerete volt, ám a kiírásnak sajnos olyan kevesen feleltek meg, hogy végül csak ennyi lett kiosztva. Jeleztük, hogy a fennmaradó összeget szakmailag jól koordinált formában az eredeti célnak megfelelően javasoljuk felhasználni, ám erre egyelőre nem került sor. Bízunk benne, hogy a jövőben még sor kerülhet rá.
A sajtótájékoztatón említett bértámogatással kapcsolatban levélben jeleztük Varga Mihály pénzügyminiszternek, hogy a zenei szektorra nagyon kevéssé jellemző az állandó alkalmazotti munkaviszony, a legtöbb szakember és zenész vállalkozóként dolgozik, így a bértámogatással a legtöbb élőzenei vállalkozás nem tud élni.
Korábban hivatalos levélben Varga Mihálynak és a pénzügyminisztériumnak jeleztük, hogy az újraindítási gyorskölcsön jogosultjairól a legtöbb élőzenei szektorban használt TEÁOR szám lemaradt, ám nem kaptunk választ és a jogosultak körét sem módosították.
A fenti támogatási formákból a valóban zeneiparba jutó összeg együtt együttesen is a töredéke annak, mint amelyekkel más szektorokat támogatott az állam, miközben az élőzenei piac visszaesése a legdrámaibb: 87 százalékkal csökkent a koncertek száma 2020-ban és a megvalósult rendezvények többsége is a járvány miatt a kis nézőszámú, alacsony jegyárú vagy ingyenes rendezvények közül került ki.
Tisztelettel szeretnénk ismét felhívni Magyarország Kormányának figyelmét arra, hogy az élőzenei szektornak azonnali, hatékony, jól célzott anyagi segítségre, tervezhetőségre és a kulturális áfa bevezetésére van szüksége ahhoz, hogy újra tudjon indulni és fenn tudjon maradni."
***
Az NKA április elején tett közzé egy uniós pályázatot művészeti értéket létrehozó és bemutató kulturális fesztiválok megrendezésének támogatására. A támogatás maximuma 15.000.000 Ft/pályázat. A kiírás értelmezése nehéz feladat, amit biztosan tudunk, hogy kik NEM pályázhatnak:
  • filmes fesztiválok, sportrendezvények és településnapok,
  • a Kulturális Fesztiválok Kollégiuma által már korábbi döntései során támogatásban részesített, a jelen pályázati időszakban megvalósuló fesztiválokat.

A többit rátok bízzuk.

 

kormányinfó, zeneipar, támogatások, Music Hungary Szövetség

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek