Amikor a Fekete Lyukból kirajzott underground a romkocsmák falai közé költözött

2020/11/02  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Állítja az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának „Boldog, szép napok?" – a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben című konferenciájára invitáló levél.

A Fekete Lyukból kirajzott underground a romkocsmák falai közé költözött

A konferenciát a vírushelyzetre való tekintettel szigorú szabályok betartása mellett, a Budapest Music Center könyvtárában rendezik meg. A 10 órától kezdődő előadásokat, illetve a 18 órakor kezdődő pódiumbeszélgetést a Volt egyszer egy beatkorszak, valamint a Hangfoglaló Program Facebook-oldalán élőben közvetítik. Az elhangzottakat a Hangfoglaló Program YouTube-csatornáján is elérhetővé teszk. A referátumok leírt, bővített és lábjegyzetelt változatát kötet formájában tervezik megjelentetni.

Káosz és zűrzavar" következett, vagy az „Álmodozások kora" köszöntött be a könnyűzenében a Kádár-korszak után?

Miként lazultak a fékek a nyolcvanas években és hogyan rendeződtek át a pop- és rockzenében az erőviszonyok a harmadik köztársaság első évtizede alatt?

Milyen lokális válaszokhoz vezetett a monopol-struktúra felbomlása és hogyan tudtak hűek maradni magukhoz a megváltozott körülmények között a már beérkezett zenekarok? Mihez kezdtünk a szabadsággal?

Kiköltöztek-e egyáltalán az agyunkból a kopasz cenzorok?

Ezekre és más kérdésekre is keresik a válaszokat azon a konferencián, amelyet 2020. november 17-én, a Budapest Music Centerben tartanak – de online, élőben is lehet követni.

"Azt a folyamatot kívánjuk jobban érteni, amelynek során a monopol-struktúra repedései közé határtalan vállalkozókedv költözött. Szemügyre vesszük a sajtóviszonyok átrendeződését, de megvizsgáljuk a születő harmadik köztársaság kultúrpolitikájának legfontosabb irányait is. Kíváncsiak vagyunk rá, mi lett a hazai koncertéletet évtizedeken át szervező Országos Rendezőiroda örökségével, de nyomon követjük azt is, ahogy az Fekete Lyukból kirajzott underground a romkocsmák falai közé költözött. A Komárom-Esztergom megyei, pécsi és soproni, valamint a debreceni, egri és szegedi körképekből pedig a lokális zenei színterek megküzdési stratégiáiba kaphatunk bepillantást, egyszersmind áttekinthetjük a vidék könnyűzenei életének friss áramlatait és törekvéseit is'" – írják.

A tanácskozást egy pódiumbeszélgetés zárja. Lévai Balázs Falusi Mariannt, a Pa-Dö-Dö tagját, Nagy Ferót, a Beatrice frontemberét és Németh Alajost, a Bikini basszusgitárosát faggatja majd arról, mit jelentettek számukra az átalakulás évei.

 

 

NKA, Hangfoglaló, konferencia, zenetörténet, Fekete Lyuk

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek