Amikor a Fekete Lyukból kirajzott underground a romkocsmák falai közé költözött

2020/11/02  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Állítja az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának „Boldog, szép napok?" – a magyarországi könnyűzene helyzete az átalakulás éveiben című konferenciájára invitáló levél.

A Fekete Lyukból kirajzott underground a romkocsmák falai közé költözött

A konferenciát a vírushelyzetre való tekintettel szigorú szabályok betartása mellett, a Budapest Music Center könyvtárában rendezik meg. A 10 órától kezdődő előadásokat, illetve a 18 órakor kezdődő pódiumbeszélgetést a Volt egyszer egy beatkorszak, valamint a Hangfoglaló Program Facebook-oldalán élőben közvetítik. Az elhangzottakat a Hangfoglaló Program YouTube-csatornáján is elérhetővé teszk. A referátumok leírt, bővített és lábjegyzetelt változatát kötet formájában tervezik megjelentetni.

Káosz és zűrzavar" következett, vagy az „Álmodozások kora" köszöntött be a könnyűzenében a Kádár-korszak után?

Miként lazultak a fékek a nyolcvanas években és hogyan rendeződtek át a pop- és rockzenében az erőviszonyok a harmadik köztársaság első évtizede alatt?

Milyen lokális válaszokhoz vezetett a monopol-struktúra felbomlása és hogyan tudtak hűek maradni magukhoz a megváltozott körülmények között a már beérkezett zenekarok? Mihez kezdtünk a szabadsággal?

Kiköltöztek-e egyáltalán az agyunkból a kopasz cenzorok?

Ezekre és más kérdésekre is keresik a válaszokat azon a konferencián, amelyet 2020. november 17-én, a Budapest Music Centerben tartanak – de online, élőben is lehet követni.

"Azt a folyamatot kívánjuk jobban érteni, amelynek során a monopol-struktúra repedései közé határtalan vállalkozókedv költözött. Szemügyre vesszük a sajtóviszonyok átrendeződését, de megvizsgáljuk a születő harmadik köztársaság kultúrpolitikájának legfontosabb irányait is. Kíváncsiak vagyunk rá, mi lett a hazai koncertéletet évtizedeken át szervező Országos Rendezőiroda örökségével, de nyomon követjük azt is, ahogy az Fekete Lyukból kirajzott underground a romkocsmák falai közé költözött. A Komárom-Esztergom megyei, pécsi és soproni, valamint a debreceni, egri és szegedi körképekből pedig a lokális zenei színterek megküzdési stratégiáiba kaphatunk bepillantást, egyszersmind áttekinthetjük a vidék könnyűzenei életének friss áramlatait és törekvéseit is'" – írják.

A tanácskozást egy pódiumbeszélgetés zárja. Lévai Balázs Falusi Mariannt, a Pa-Dö-Dö tagját, Nagy Ferót, a Beatrice frontemberét és Németh Alajost, a Bikini basszusgitárosát faggatja majd arról, mit jelentettek számukra az átalakulás évei.

 

 

NKA, Hangfoglaló, konferencia, zenetörténet, Fekete Lyuk

 

 

Szólj hozzá!


Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

A Képzelt Város november 4-én, az A38 Hajón ünnepli 15. születésnapját. A különleges estén a zenekar a teljes eddigi életművéből...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Ezek a legjobb magyar klipek!

Legalábbis az 5. Magyar Klipszemle zsűrije szerint. A budapesti Akvárium Klubban 35 díjat osztottak ki az elmúlt két év legjobb klipjeiből.

Carbonziált filmzenék és filmesített carbondalok az Urániában

A Crossover Uránia a Nemzeti Filmszínház műfajokon átívelő koncertsorozata, ahol minden előadó valamilyen különleges produkcióval lép színpadra, november 12-én például a Carbonfools ad különleges koncertet.
Új koncertek