Csak hang legyen és fény: papírhoz kötik rövidesen a hangosítók foglalkoztatását

2020/07/27  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A hang-, a fény- és a látványtechnikusok munkaerőpiacának itthoni helyzetét méri fel egy komplex kutatás keretében a Szent György Nonprofit Kft. és a Hangszeresek Országos Szövetsége. Többek között annak kívánnak utánajárni, hogy a szektor foglalkoztatása hogyan zajlik, kik, milyen körülmények között, mekkora bérezéssel dolgoznak. Ezt eddig nem tudták...?

 Photo by Hendrik B from Pexels

A kutatás nem a vírus okozta problémákat kívánja feltárni, mivel a projekt már a COVID előtt elindult, hanem egy általános képet szeretne mutatni, és hosszútávon, akár 15 évre szeretné megoldani a technikusok helyzeté, akármit is jelentsen ez utóbbi.

Szerintünk a koronavírus-helyzet a teljes képből éppen most nem hagyható ki, olyan, mintha vödröt húznánk a fejünkre... Milliószor leírtuk, hogy sosem lesz már ugyanolyan, mint a járvány előtt, a vírus előtti képet megfesteni szerintünk támpontnak jó, de teljesen arra alapozni a jövőt nettó életidegen.

A projekt további eleme a szektorban dolgozó hangtechnikusok szakképzettségének javítása, a Hangosító szakképesítés e-learning fejlesztése. Állítólag a szakemberek jelentős része végzettség nélkül dolgozik. Bár a „papír” nem is szükséges jelenleg, ahhoz, hogy valaki hang-, fény- és látványtechnikai munkát végezzen, szolgáltatást nyújtson, de előbb vagy utóbb az lesz. Emiatt kidolgoztak egy – az online és az élő gyakorlati képzést ötvöző – oktatási programot, hogy bárki képezhesse magát akár munka mellett is, majd vizsgát tehessen.

A kutatást végző cég közel félszáz szakmabélivel készít majd mélyinterjút, plusz tervezetten legalább 300 kitöltött kérdőívből, valamint fókuszcsoportos beszélgetések sorozatából fog összeállni a szakma megismerését megalapozó információ. Az interjúzást már elkezdték, és 70 százalékos feldolgozottságnál járnak.

Arra kérik a szakma művelőit, hogy a lehető legnagyobb számban töltsék ki a kérdőívet, ami a https://hanosz.hu/hang-feny-ervenyesules/kerdoiv/ linken található.

Magyar Professzionális Rendezvénytechnikai Társaság (MPRT) is épp egy kutatást végez: ők viszont tényleg arra kíváncsiak, hogy a COVID mennyiben nehezítette meg illetve lehetetlenítette el a szakmabeliek mindennapjait. A szervezet vezetője felajánlotta, hogy átadják a 600 fő válaszából született kutatási eredményt a big picture készítőinek. A két felmérésből még tisztább képet kapnak majd a 10 ezer munkavállaló helyzetéről. 

A kutatás a tervek szerint augusztus 31-én zárul.

A kutatás elindulásáról a két szervezet a szolnoki Gitármánia és Zenei Továbbképző Táborban számolt be egy konferencián. A táborról itt írtunk bővebben.

 

 

zeneipar, kutatás, háttérmunkások, hangosítók, képzés, papír, koronavírus

 

 

Szólj hozzá!


Andrea Bocelli énekel az Eb megnyitóján

Andrea Bocelli énekel az Eb megnyitóján

A Telex információi szerint a világhírű olasz énekes lép fel a pénteken kezdődő Európa-bajnokság megnyitó ünnepségén Rómában. A művész...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Közmédia: Galla Miklós nem méltó a Karinthy-gyűrűre

Éppen a napokban osztottuk meg új klipjét, nem is gondoltuk volna, hogy ilyen rövid idő elteltével máris újra írunk róla... Ezt a hírt azért szívesen kihagytuk volna.

Pilinszky-szöveg megzenésítésére hirdetett pályázatot az MRME

Az író-költő születésének 100. évfordulója alkalmából A nap születése című meséje szövegének, szövegrészleteinek felhasználásával kell zenét szerezni.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek