Elhunyt a Marsalis-zenészklán feje

2020/04/02  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

A műfajban híres Marsalis család feje 85 éves volt és a koronavírus következtében halt meg szerdán egy New Orleans-i kórházban.

Elhunyt a Marsalis-zenészklán feje

A dzsessz 20. század végi újjáéledésének egyik kiemelkedő alakja volt. Számos fiatal muzsikus előrehaladását támogatta, akárcsak saját gyermekeit, akik közül négy fiúból is híres zenész lett. Halálhírét egyikük, a Grammy-díjas szaxofonos Branford Marsalis közölte – írta a The New York Times.     

Ellis Marsalis Jr. évtizedeken át dolgozott dzsesszzenészként és oktatóként szülővárosában, New Orleansban.

"Legenda volt, a prototípusa mindannak, amin New Orleans-i dzsesszt értünk" – fogalmazott LaToya Cantrell, a város polgármestere szerda éjszakai Twitter-bejegyzésében.     

Apja, Ellis L. Marsalis Sr. az amerikai polgárjogi mozgalom aktív szereplője volt: a New Orleans külvárosában általa vezetett Marsalis Motelben gyakran megfordult Martin Luther King baptista tiszteletes, polgárjogi harcos, de a zenész Ray Charles is.

Ellis Marsalis Jr. 1955-ben a Dillard Egyetemen diplomázott komolyzenei tanulmányokból, a hetvenes években a Loyola Egyetemen szerzett mesterdiplomát, ezután a Virginia Commonwealth University-n és a New Orleans-i Egyetemen tanított, ahol a dzsessz tanszéket vezetett tizenkét éven át. 2008-ban beiktatták Louisiana állam Hírességek Csarnokába, három évvel később a Marsalis család megkapta a dzsessz mesterei kitüntetést a Művészetekért Nemzeti Alapítványtól az amerikai zenéhez és kultúrához nyújtott hozzájárulásért.     

Noha lokálpatriótaként tartották számon, zongorajátékában Ellis Marsalis Jr. kerülte a hagyományos New Orleans-i stílusjegyeket, ehelyett eklektikus előadó volt fénnyel, elegáns érintéssel és kísérletezési kedvvel.     

 

Hét gyermeket és tizenhárom unokát hagyott maga után, négy fia komoly hírnévre tett szert a dzsessz műfajában. A trombitás, zeneszerző Wynton a New York-i Jazz at Lincoln Center művészeti központ zenei igazgatója lett, és 1997-ben zenei Pulitzer-díjjal tüntették ki. Branford világhírű, többszörös Grammy-díjas szaxofonjátékos és zenekarvezető, de a műfajban jól ismert név a harsonás Delfeayo és a dobos Jason is.

 

Fotó: Jazz in Europe

Elhunyt Wallace Roney, a Miles Davis utódjának tartott amerikai dzsessztrombitás

A zenész 59 éves volt, halálát a koronavírusból fakadó komplikációk okozták a New Jersey állambeli Patersonban – tudatta a CNN a művész publicistájának közlése alapján.
Ellis Marsalis Jr., Branford Marsalis, dzsesszzongorista, New Orleans, koronavírus, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek