Elton John, Ed Sheeran, Sting, Peter Gabriel - a brit zenészek felemelték a hangjukat

2021/01/20  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Roger Waters, Nick Mason, Sir Elton John, Ed Sheeran, Bob Geldof, Sting, Liam Gallagher, Peter Gabriel, Brian May és Rick Wakeman is aláírta azt a nyílt levelet, amelyben követelik, hogy a brit kormány érje el az Európai Uniónál az adminisztratív akadályoktól mentes turnézás lehetőségét.

Amikor szólsz a dobosnak, hogy szedje listába a cuccát a vámkezeléshez....

A közös levél 110 aláírója között szerepel Schiff András zongoraművész, akit a zeneművészetért kifejtett tevékenységének elismeréseként II. Erzsébet királynő 2014-ben a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelt.

Az Egyesült Királyság tavaly januárban lépett ki az EU-ból, és az idei év első napján új szabályok léptek életbe az unióval fennálló kétoldalú kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit kilépés után érvénybe léptetett átmeneti időszak. Az átmeneti időszak lejártával megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is, és ezzel együtt megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban.

A turnézó zenészek számára is szívás, hogy ennek egyik velejárója a munkavállalási engedély és 90 napnál hosszabb folyamatos tartózkodás esetén a vízumkényszer.

A The Times című konzervatív brit napilap szerdai kiadásában megjelent közös felhívásban a brit könnyű- és komolyzenei élet 110 világhírű képviselője azt írja, hogy a brit kormány szégyenteljes módon cserbenhagyta őket. A levél megfogalmazása szerint ugyanis az EU-val fenntartott kétoldalú viszonyrendszer sarkalatos szabályait rögzítő megállapodásban "csak egy tátongó lyuk van" a zenészek szabad mozgásának korábban megígért biztosításáról szóló paragrafusok helyén. Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, aki Európában szeretne turnézni, költséges munkavállalási engedélyeket kell beszereznie, a felszerelés szállításához pedig "hegyméretű papírhalmokat" kell kitölteni.

Ezek a pótlólagos költségek nagyon sok esetben lehetetlenné teszik a turnézást, különösen a fiatal, feltörekvő zenészek számára, akik egyébként is a puszta fennmaradásukért küzdenek az élőzenei előadásokra a koronavírus-járvány miatt elrendelt tilalom miatt – áll a felhívásban.

A levél szerzői felszólítják a brit kormányt, hogy tegye meg, amit megígért, és érje el az Európai Uniónál a brit előadóművészek bürokráciamentes európai turnézásának lehetőségét, és azt, hogy a koncertfelszereléseket is akadálymentesen lehessen szállítani. A felhívás szerint az erről szóló megállapodásnak az európai előadók nagy-britanniai rajongói érdekében kölcsönösnek kell lennie.

Caroline Dinenage brit kulturális államtitkár a felhívásra reagálva a BBC rádiónak szerdán kijelentette: az EU olyan javaslatot tett e probléma megoldására, amely nem lett volna összeegyeztethető a brit határok feletti ellenőrzés visszaszerzésére tett kormányzati ígérettel. Az államtitkár szerint azonban "nyitva áll az ajtó" a megállapodás előtt, ha az EU hajlandó megfontolni London javaslatait a zenészek ügyének megoldására – ezzel elegánsan angolosan átütötte a (krikett)labdát az EU térfelére.

Nem akarjuk magunkat fényezni (de), ezt már 2019 októberében megírtuk...

A megegyezés nélküli brexit ellehetetlenítheti a brit zenészek európai turnéit

Elton John, Ed Sheeran, Sting, Peter Gabriel, berexit, turné, EU

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek