Neoton 1000

Ismét egy szaxofonost ragadott magával a vírus

2 hete  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

86 éves korában elhunyt Manu Dibango afrojazz-szaxofonos – írja a 444.

Ismét egy szaxofonos a vírus áldozata

Dibango Papy Groove – az afrojazz egyik korai zsenije volt, dalaiban többek között a tradicionális kameruni zenét vegyítette a funk elemeivel.

1933-ban született Doualában, Kamerun legnagyobb városában. Úgy került Európába, hogy tizenöt éves korában szülei Párizsba küldték zenei képzésre. Előbb zongorázni tanult, majd egy kölcsönkapott szaxofonon kezdett el játszani, ami zenei fejlődésében aztán meghatározóvá vált.

1957-ben Brüsszelben telepedett le, ahol az akkoriban híres kongói rumba-együttes, Joseph Kabasele zenekarának a tagja lett. Két évi afrikai turné hatására zeneileg hazatalált: makossát kezdett játszani. (A makossa egy gyors tempójú városi tánc Kamerunban.) Ennek eredményeképpen született meg 1972-ben a Soul Makossa című világsíkerű hanglemez, amely a kameruni forrásokon túl más afrikai országok népszerű zenei stílusaiból is merít. A címadó dal állítólag a kozmopolita afrikaiak himnuszává vált.

Forrás: Wikipédia

A hír innen

Egy Spanyolországban letelepedett szaxofonos a koronavírus első zenész áldozata

Egy Spanyolországban letelepedett szaxofonos a koronavírus első zenész áldozata

A BlikkRúzs tette közzé a szomorú hírt: Madridban kedden elhunyt Marcelo Peralta. Mindössze 59 éves volt.
koronavírus-járvány, szaxofonos, Manu Dibango, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Ezt rakta össze a Margaret Island a balatoni karanténban

Ezt rakta össze a Margaret Island a balatoni karanténban

A zenekar pár hete visszavonult a Balatonhoz, de ezt a klipet még sikerült a járvány kirobbanása előtt leforgatniuk, ez magyarázza a helyszínt –...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Európa egyik legnagyobb fesztiválja bedobta a törölközőt

Most már biztos, hogy az egyik legjobban várt európai fesztivál, a Nova Rock is kénytelen kihagyni az idei szezont, ugyanis Ausztriában rendeletben meghosszabbították a tömeges rendezvényekre szóló tilalmat.

A magyar zenészek az élőzenés fellépésekből szerzik jövedelmük több mint 60 százalékát

Azzal mindenki tisztában van, hogy a járvány egyik legnagyobb vesztesei a szórakoztatóiparban tevékenykedők. A 2020-as év bevételi szempontból akkor is mínuszos lesz, ha esetleg nyárra már feloldják a korlátozásokat, erről nincs információnk, csak optimizmusunknak adtunk hangot. Ennek tudatában a Music Hungary Szövetség...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek