Mamma Mia!

Lejárt a jelenlegi Hangfoglaló kollégium mandátuma – 228 millió forintot még kaptak a könnyűzenei projektek

2021/03/17  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Hat felhívás, összesen 321 pályázati anyagáról döntött az eddigi összetételében utoljára összeülő NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma február közepén. A március elején hatályosított döntések alapján 198 pályázó összesen 228 millió forint támogatásban részesül a program hetedik évadának utolsó kiírásai alapján.

Fotó: Pixabay

"Komoly változások lesznek a korábban Cseh Tamás Program névről Hangfoglalóra váltó szervezetben is. Az elmúlt években a Hangfoglaló különböző programjai jelentették azt az alapot, amelyre Demeter többek között az új tervét is felhúzta, azonban nemrégiben távozott a szervezet három meghatározó alakja. A még L. Simon László által felkért Bajnai Zsolt hét éven át vezette a Hangfoglalót, vele végül közös megegyezéssel bontottak szerződést, ahogy a Hangfoglaló Programiroda vezetőjével, Boross Zoltánnal is. Rajtuk kívül felmondott Bali Dávid is, a kifejezetten exportra létrehozott HOTS vezetője, aki a hírek szerint rengeteget dolgozott a Demeter által benyújtott tervezeten. Bali Telex megkeresésére elmondta, hogy Demeter korábbi holokausztus kijelentése miatt döntött úgy, hogy távozik. A három kulcsember távozása azt is előrevetíti, hogy az általuk is lefektetett programokat, amelyeknek egy részére Demeter terve is épül, végül új emberekkel kell majd levezényelni, illetve azokkal, akik maradtak. Ehhez pedig Demeternek segítségére lesz, hogy a Hangfoglaló és az ahhoz tartozó programiroda vezetését egy hozzá közel álló emberre bízta, ahogy a pályázatokat elbíráló Hangfoglaló Kollégiumba a holdudvarhoz kapcsoló embereket raktak be. Bajnai és Boross pozícióját összevonták, a szakmai programigazgató pedig nem más lett, mint Dénes Adél (ex-Anna and the Barbies-menedzser, jelenleg Demeter Szilárd zenekarának menedzsere). Telex.hu

A kollégium tavaly decemberben először írt ki elektronikus zenei és hagyományos könnyűzenei formációk közötti együttműködésre, illetve elektronikus zenei produkciók nemzetközi mentorálását támogatni szándékozó pályázatokat. Az előbbire 19 pályázat érkezett, amelyeket újdonságuk és a szcéna segítésének szándéka miatt egységesen támogatott a kollégium, így minden pályázó 500 ezer forintot használhat fel tervei megvalósítására. Az elektronikus zenei mentori programra szánt 10 millió forintos keretet szintén egységesen, 1-1 milliós támogatást nyújtva osztotta fel a testület.

A Hangfoglaló Program Nemzetközi Piacra Lépést Támogató Alprogramjában két pályázati felhívás várt elbírálásra. A gyakorló menedzsereknek kiírt, a kollégium reményei szerint 2021-ben ismét megvalósuló nemzetközi showcase fesztiválok látogatását támogató pályázat esetében is valamennyi jelentkező igényét pozitívan bírálta el a testület. Ennek megfelelően 30 menedzser mintegy 10 millió forintot használhat fel a magyar könnyűzene nemzetközi útjainak egyengetésére. Ugyanennek az alprogramnak a részeként született döntés a 2021. évi külföldi koncertek, turnék, kampányok és együttműködések támogatásáról. Az eredetileg 100 millió forintos keretre 140 pályázat érkezett, amelyekben a zenekarok mintegy 173 millió forintnyi igényt fogalmaztak meg. Abból kiindulva, hogy 2020-ban is sok támogatott projekt elmaradt, illetve a 2021. évi megvalósulás is még bizonytalan, a kollégium végül 82 pályázó között 73 millió forintot osztott szét.

Miután tavaly október elsején a Hangfoglaló Programirodát és a HOTS exportirodát is magában foglaló Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a MANK Nonprofit Kft-től a Petőfi Irodalmi Ügynökséghez került, az irodák működését segítő, korábbi meghívásos pályázatok fel nem használt forrásait a MANK visszautalta az NKA-nak, amelyet a Kollégium a februári döntéskor használhatott fel. A testület még tavaly év végén döntött úgy, hogy ennek a forrásnak egy részét olyan projektek támogatására kívánja fordítani, amelyek létrejöttét vagy működését a Hangfoglaló Program korábban már támogatta. A Kollégium végül a BLEND film-zene konferencia és a HOTS SongLab táborok folytatására beérkezett pályázatot, a Music Hungary 2021. évi eseményét, a tavaly indult online Beat rádió további működését, és a „Kedv, Remény, Trillák" versmegzenésítési verseny pályázatát támogatta.

A kollégium számára is meglepő érdeklődés mutatkozott a Médiatámogatási Alprogram keretében első alkalommal kiírt könnyűzenei podcast-ek készítését támogató pályázatra. A 30 millió forintos keretre 86 pályázó mintegy 162 millió forintos igényt jelentett be. A kollégium végül úgy döntött, hogy a Program hetedik évadában megmaradt keretet felhasználva 50 pályázó között közel 80 millió forintot osztott szét. Ez azt jelenti, hogy a következő egy évben közel félezer, a könnyűzenével foglalkozó műsor kerülhet adásba.

 

A támogatottak teljes listája ITT. 

 

NKA, Hangfoglaló, pályázat, külföldi turné, zeneexport, podcast

 

 

Szólj hozzá!


Koncertek a Mikulásgyárban

Koncertek a Mikulásgyárban

Idén új helyszínen, az V. kerületben, a Városháza Parkban lévő Szolidaritás parkjában nyitotta meg kapuit az ország egyik legnagyobb karitatív...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

Happy 2023 a Lóvasúton

A gazdasági megszorító intézkedések miatt a Chameleon Jazz Band MOMkult színpadára tervezett hagyományos újévi örömkoncertje 2023. január 5-én, csütörtökön este 7 órakor a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont Peronján lesz.

A dal mindenkié – Óévbúcsúztató Csík Zenekar-Presser Gábor-Karácsony János koncert

A Csík Zenekar, Presser Gábor és Karácsony János egy kétéves turné keretében mutatja be országhatáron belül és a határon túl a 2020-ban megjelent lemezt, amelynek végén 2022. december 28-án a Budapesti Kongresszusi Központba érkezik a produkció.
Új koncertek